Schengen

Oud klooster in Schengen, Luxemburg
Oud klooster in Schengen, Luxemburg

Schengen is een klein stadje aan het drielandenpunt van Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Deze stad heeft zijn naam gegeven aan het Europese Verdrag van Schengen. De St. Marcustoren steekt hoog boven de wijnranken van de 'Markusberg' uit en is het herkenningspunt van de stad. In Schengen ligt een Moezelbrug met aan de andere oever Duitsland. In Wintrange waakt het St. Donatiusbeeld over de wijngaarden van de bekende 'Felsberg'. De talrijke vijvers, die ontstaan zijn door het delven van zand, maken deel uit van een natuurreservaat.

Ben jij op zoek naar een vakantie in Luxemburg? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Landkaart Schengen

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Schengen

Het kasteel van Schengen is gedeeltelijk gebouwd in het jaar 1812. Wel heeft het kasteel een 13e-eeuwse ouden toren, maar de rest is een stuk jonger en stamt uit het jaar 1812. De mooie barokke tuin met kruiden en aromatische planten zijn een voorbeeld voor de andere lidstaten van de Europese Unie. In de tuin kun je het hele jaar door genieten van de rust en schoonheid. 


Luxemburgse wijnroute
Luxemburgse wijnroute

Vanuit Schengen begint de Luxemburgse wijnroute, een prachtige route van zo'n 42 kilometer lang. Onderweg kom je langs verschillende wijnhuizen waar je naar hartenlust wijn kunt proeven, soms samen met overheerlijke Luxemburgse hapjes. Je ontdekt er de wijnen van Markusberg, Stromberg en Felsberg. Je kunt ook de eigen meegenomen etenswaren opeten bij een van de vele picknick-plaatsen.


St. Marcustoren en St. Donatiusbeeld
St. Marcustoren en St. Donatiusbeeld

De St. Marcustoren is de echte eyecatcher van Schengen. Hij valt meteen in het oog doordat hij hoog boven de wijnranken van de 'Markusberg' uit steekt. Daarnaast waakt het St. Donatiusbeeld over de wijngaarden van de bekende 'Felsberg'. Om beide bezienswaardigheden te ontdekken zijn er leuke wandelingen in de omgeving van de St. Marcustoren en St. Donatiusbeeld.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Luxemburg bekijken.

Vervoer

Met eigen auto of huurauto kun je prima door Luxemburg reizen. Luxemburg beschikt over een goed tolvrij wegennet.

Geschiedenis

Op 14 juni 1985 ondertekenden de regeringsleiders van België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk het Akkoord van Schengen. Ze kwamen overeen de personencontrole aan hun gemeenschappelijke grenzen af te schaffen. Zo ontstond een gebied zonder binnengrenzen dat bekend staat als Schengenruimte. In Schengen werd het verdrag ondertekend.

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Schengen