Herbegrafenis op Madagaskar

Traditionele tombe in Madagaskar
Traditionele tombe in Madagaskar


In de cultuur van Madagaskar worden de overledenen zeer gerespecteerd. Het beroemdste ritueel van Madagaskar is dan ook de herbegrafenis, ook wel Famadihana genoemd. Tijdens dit ritueel tonen de nabestaanden hun eer aan de overledenen. Ontdek in dit artikel alles over de zeer bijzondere Famadihana.

Heb je weinig kennis van Madagaskar? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ontstaan

Famadihana is ontstaan in de 17e eeuw. Het ritueel is overgenomen vanuit Zuidoost-Azië, waar ze de doden twee keer begraven. De achterliggende gedachte is dat de doden zich willen voegen bij hun voorouders. Dit kan echter alleen worden bereikt door specifieke ceremonies en als het lichaam volledig is afgebroken.

Overledenen

In Madagaskar is er zeer veel respect voor de overledenen. Het doel van Famadihana is dan ook het betuigen van respect en eer aan de voorouders. Door Famadihana komen de inwoners van Madagaskar in direct contact met hun overleden geliefden. De dood is voor de inwoners van Madagaskar geen droevige gebeurtenis, maar een feestelijke gebeurtenis. In Madagaskar gelooft men dat de doden zich niet bij hun voorouders kunnen voegen totdat hun lichamen compleet vergaan zijn. Tot die tijd laten de nabestaanden hun liefde en affectie zien tijdens de rituelen van Famadihana. Er wordt geloofd dat de overledenen dit mooie feest op prijs stellen.

Traditioneel graf in Madagaskar
Traditioneel graf in Madagaskar
Vraag gratis een offerte aan

Famadihana

Famadihana wordt in Madagaskar gezien als een festival en vindt ongeveer een keer in de zeven jaar plaats. Letterlijk betekent Famadihana 'het omdraaien van de botten'. Tijdens dit festival halen de inwoners van Madagaskar de doden uit hun graven. Er wordt tijdens Famadihana gezellig feest gevierd en het hele dorp wordt altijd uitgenodigd. De doden worden ten midden van de groep feestende mensen geplaatst in open doodskisten. Er wordt dan gefeest, gezongen, gedanst en rijkelijk gegeten en gedronken. De familieleden dansen ook met de doden. Traditioneel wordt er vooral veel rum gedronken. Bij sommige ceremonies worden er ook dieren geslacht. Famadihana wordt door de hele familie bijgewoond en voor veel families is dit dan ook een moment van weerzien.

De inwoners van Madagaskar praten tijdens Famadihana met hun geliefde overledenen. Zij vertellen hen de laatste nieuwtjes en recente familiegebeurtenissen. Na afloop van het feest worden de doden in open doodskisten naar een rustige plek gebracht, waar zij verzorgd worden. Zij worden dan opnieuw gebalsemd en omwikkeld met een nieuwe doek tegen de kou. Voor zonsopgang worden de doden weer terug in hun graftombe gelegd. Familieleden geven aan de overledenen ook nieuwe grafgiften mee. In het filmpje hieronder kun je meer zien over Famadihana.

Buitenstaanders

Begrafenissen en rouwrituelen zijn op de meeste plekken ter wereld droevige gebeurtenissen. De rituelen rondom Famadihana lijken voor buitenstaanders misschien een beetje macaber, want Famadihana is juist een hele feestelijke gebeurtenis. In Madagaskar wordt Famadihana gezien als een zeer bijzondere gebeurtenis. Met dit festival willen de inwoners van Madagaskar laten zien dat zij veel geven om hun overleden voorouders. Hoewel het dus voor buitenstaanders een gek ritueel lijkt, is Famadihana juist gericht op eer en respect.

Mocht je zelf een keer dit ritueel willen meemaken, dan kan dat. Toeristen zijn vaak welkom om deze bijzondere ceremonie bij te wonen. Onder de bevolking van Madagaskar heerst er grote trots over Famadihana. Zij laten toeristen daarom graag kennis maken met dit ritueel. De inwoners van Madagaskar zijn zeer gastvrij en ontvangen je met open armen. Houd er wel rekening mee dat je geen foto's mag maken of mag filmen tijdens de ceremonie.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,7

Gerelateerde artikelen