Madagaskar: Wist je dat?

Woestijn in het zuiden van Madagaskar
Woestijn in het zuiden van Madagaskar

Het Afrikaanse eiland Madagaskar ligt ten oosten van het vasteland en staat bekend om de roodbruine aarde, daarom wordt het ook wel het 'Rode Eiland' genoemd. Ook staat dit tropische eiland bekend om de vele inheemse flora en fauna zoals de lemuren en fossa. Maar er zijn vast ook veel dingen die je niet weet over dit eiland. Daarom hieronder een opsomming van leuke, verrassende en informatieve weetjes over Madagaskar.


Heb je weinig kennis van Madagaskar? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Wist je dat...

… het landschap van Madagaskar zo divers is dat je in 300 km van regenwoud naar woestijn kunt reizen?

… Madagaskar onderdeel is van de verzonnen regio 'Vanilia Islands'? Deze naam is gekozen door de toeristische diensten van de eilanden Mauritius, Réunion, Seychellen, de Comoren en Madagaskar om de eilanden beter op de kaart te zetten. Ik zie het wel zitten om te gaan eilandhoppen op de Vanilia Islands, jullie?

… Madagaskar het op drie na grootste eiland ter wereld is? Alleen Groenland, Borneo en Nieuw Guinea zijn groter.

… Madagaskar net zo groot is als België en Frankrijk samen?

… het in november het meeste regent en er dan zelfs veel onweersbuien over het land trekken?

… er niet alleen zes complete plantenfamilies alléén op Madagaskar voorkomen maar ook duizenden cactussoorten, ontelbare insecten, 1.000 soorten orchideeën, 300 kikkersoorten, 270 soorten reptielen, meer dan 100 soorten zoogdieren waaronder veel primaten en vijf vogelfamilies.

Indri, inheems zoogdier
Indri, inheems zoogdier


… juni een echte festivalmaand is op Madagaskar? O.a. de festivals Fisemana, Famadihana en Fetim-Pirenena (Onafhankelijkheidsdag) worden dan gevierd. Meer informatie over deze festivals.

… ongeveer de helft van de inwoners van Madagaskar animistische geloofsuitingen aanhangt? Het animisme is een oergeloof, waarbij men gelooft dat alle aardse dingen een eigen spirituele kracht bezitten.

… het topische eiland Nosy Be de bijnaam 'Parfumeiland' heeft omdat het er zo lekker ruikt naar de specerijenplantages en de Ylang-Ylang bloemen? Op dit bounty-eiland wordt de rondreis door Madagaskar vaak afgesloten met een paar dagen relaxen op het hagelwitte strand.
Ylang-Ylang bloemen
Ylang-Ylang bloemen


… je op het eiland Nosy Komba de bijzondere Lemur Macaco tegen kunt komen?

… op zondagmiddag op veel plekken het 'Hira Gasy' wordt gevierd? Dit is een wekelijks feest waarbij muziek en dans centraal staan en er traditionele verhalen worden verteld.

… de stam van de baobab vaak wordt gebruikt als dakdekking of als opslagplaats voor spullen? Deze sponsachtige stam kan tevens veel water opvangen wat wordt afgetapt door simpelweg een gat in de stam te maken.
Baobab boom
Baobab boom


… bijna alle huizen op het eiland gemaakt zijn door de roodbruine aarde waar het eiland bekend om staat?

… er op Madagaskar een beestje leeft wat vingerdier heet? Dit halfaapje wordt ook wel aye-aye genoemd. Kenmerken van het beestje zijn de feloranje ogen en de merkwaardige vingers. Je zult het beestje niet snel tegenkomen aangezien het vooral `s nachts leeft.

… Madagaskar maar liefst 5.000 km kustlijn heeft?

… Sainte Marie, een eiland voor de noordoostkust van Madagaskar, wordt gezien als een van de beste plekken ter wereld voor walvisspotters? Elk jaar tussen juli en september passeren hier bultruggen op zoek naar een partner. Je kunt dit adembenemende schouwspel gadeslaan vanuit een boot met ‘eco-gids’. Zo steun je tegelijk de bescherming van de zeezoogdieren.
Walvis, bultrug Madagaskar
Walvis, bultrug Madagaskar

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

29 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,8

Gerelateerde artikelen