Unieke dieren op Madagaskar

De Fossa in Madagaskar
De Fossa in Madagaskar

Op Madagaskar komen veel dieren voor die nergens anders ter wereld in het wild te vinden zijn. Dit komt doordat de ligging van Madagaskar zo geïsoleerd is. Je vindt er dieren als lemuren, Madagaskar daggekko's, steltrallen, tenreksen en de fossa's.

Heb je weinig kennis van Madagaskar? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De lemuren

Deze beesten zijn karakteristiek voor Madagaskar. Het zijn halfapen en leven alleen op Madagaskar. Er leven op het moment ongeveer 30 verschillende soorten. De één leeft overdag, de ander 's nachts. Lemuren zijn eigenlijk alleseters. Ze lusten fruit, bladeren, insecten, bloemen en kleine gewervelde dieren. Helaas worden veel lemuren met uitsterven bedreigd door de vernietiging van hun natuurlijke leefgebied. Wil je de lemuren graag in het echt zien op Madagaskar? Dan loop je de meeste kans in nationale parken als Ranomafana, Andasibe-Mantadia en dierenpark Ivoloina.

Lemuren in Madagaskar
Lemuren in Madagaskar

De Madagaskar daggekko

De Madagaskar daggekko is familie van de hagedis. Hij leeft alleen op Madagaskar en zijn geslacht (Phelsuma) is vernoemd naar de Nederlandse arts Murk van Phelsum. Deze reuzen gekko wordt ongeveer 30 centimeter groot, hiermee is hij een van de grootste gekko's ter wereld. Hij heeft een fel groene kleur, met rode vlekken en strepen. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij overdag actief is, in tegenstelling tot andere gekko's. De daggekko behoort tot 1 van de 4 gekko soorten die nog legaal uitgevoerd mogen worden uit Madagaskar.

De Madagaskar daggekko
De Madagaskar daggekko
Vraag gratis een offerte aan

De steltral

Een van de unieke vogels op Madagaskar is de steltral. Hij werd ooit tot de kraanvogelachtigen gerekend maar behoort nu tot een eigen soort: de Mesitornithidae. Er leven 3 verschillende soorten in Madagaskar. Ook dit dier leeft weer alleen in het wild in Madagaskar. Het zijn donkerbruine vogels en ze worden ongeveer 25 centimeter groot. Uit DNA-onderzoek blijkt dat er een vrij nauw verwantschap is met duiven, keerkringvogels, zandhoenders en de flamingo tak. Het is verbazend dat zulk verschillende beesten een geheel zouden vormen.

De tenreks

De tenreks is een zoogdiersoort die uit verschillende soorten bestaat. Zo zijn er soorten die lijken op egels en spitsmuizen, maar zijn er ook weer soorten die lijken op otters en mollen. In totaal zijn er 31 soorten. De tenreks leeft alleen op Madagaskar, de onderfamilie otterspitsmuizen komen ook voor in tropische delen van Afrika. Van de tenreks zijn al een aantal soorten uitgestorven.

De tenreks
De tenreks

De fossa

Het grootste inheemse roofdier in Madagaskar is de fossa, ook wel fretkat genoemd. Hoewel zijn uiterlijk op dat van een kat lijkt, behoort hij daar niet toe. Hij behoort tot de Madagaskarcivetkatten, een aparte soort. Hij wordt zo'n 60 tot 90 centimeter groot en weegt zo'n 7 tot 14 kilo. De fossa leeft alleen in de bossen van Madagaskar. Hij leeft in de bomen, waar hij op lemuren en vogels jaagt. De fossa wordt bedreigt door bejaging van boeren en het kappen van bossen. Ook wordt dit dier als een delicatesse gezien.

De fossa
De fossa

Andere unieke dieren

Naast deze verschillende diersoorten komen er op Madagaskar ook veel kikker en gekkosoorten voor. Zo zijn er 12 soorten bladstaartgekko's te vinden. Op het eiland Nosy Mangabe leven dieren die daar al waren te vinden voor de komst van de mens. Dit eiland is een beschermd gebied waar bijvoorbeeld de kleinste kameleon leeft: de brookesia. Daarnaast vind je er 300 kikkersoorten. 99% van deze kikkers komen alleen hier voor. Zo leeft de tomatenkikker er bijvoorbeeld, die zo rood is als een tomaat.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

14 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,3

Gerelateerde artikelen