Het klimaat op Madagaskar

Zonsondergang bij Anakao, Madagaskar
Zonsondergang bij Anakao, Madagaskar

Madagaskar is misschien wel het land met het meest wisselvallige klimaat ter wereld. Door de verschillende klimaattypen heeft Madagaskar een prachtige natuur. Het klimaat van Madagaskar is zeer verschillend van ons klimaat. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het klimaat in Madagaskar.

Heb je weinig kennis van Madagaskar? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Verschillende klimaattypen

In het noorden en het oosten van Madagaskar heerst er een tropisch klimaat. Afhankelijk van de hoeveelheid regenval, wordt het soort tropisch klimaat verder gespecificeerd. De temperaturen liggen hier hoog, maar er valt ook een flinke hoeveelheid regen. In het centrum van Madagaskar heerst een vochtig subtropisch klimaat. Hier is de luchtvochtigheid redelijk hoog. Tot slot heerst er in het westen van Madagaskar een warm steppeklimaat en in een klein gebied rondom de rivier de Mangoky heerst nog een woestijnklimaat. Door de verscheidenheid van het klimaat kent Madagaskar ook een zeer gevarieerde natuur.

Woestijn in het zuiden van Madagaskar
Woestijn in het zuiden van Madagaskar

Temperaturen

Gedurende het jaar schommelen de temperaturen niet heel veel. Het is vrijwel het hele jaar lekker warm. De gemiddelde temperatuur voor Madagaskar tijdens de winter ligt op 22 graden Celsius. In de zomer kan het wel 35 graden worden in Madagaskar. De temperaturen zijn echter zeer sterk afhankelijk van de plaats waar je in Madagaskar verblijft. Dit wordt veroorzaakt door de verschillende klimaattypen. In heel Madagaskar koelt het 's nachts erg af. Vraag gratis een offerte aan

Seizoenen

De seizoenen in Madagaskar zijn tegenovergesteld van die van ons, doordat Madagaskar op het zuidelijk halfrond ligt. Daarnaast kent men in Madagaskar, net zoals andere landen op het zuidelijk halfrond, eigenlijk maar twee seizoenen: een nat en een droog seizoen. Toch valt er in het droge seizoenen ook nog een aanzienlijke hoeveelheid regen. Het natte seizoen begint in november en duurt tot en met april, het droge seizoen begint in mei en duurt tot en met oktober. De winter vindt plaats in juli, augustus en september. Daarentegen duurt de zomer van november tot maart.

Regenval

De meeste regen valt in Madagaskar in december, januari, februari en maart. In deze maanden valt er op meer dan twintig dagen regen. In totaal valt er meer dan 200 millimeter regen in deze periode. Net zoals de temperatuur, is ook de regenval afhankelijk van waar je op Madagaskar verblijft. Aan de oostkust regent het bijna het hele jaar door, terwijl het in het zuiden bijna nooit regent.

Donkere wolken boven de rijstvelden
Donkere wolken boven de rijstvelden

Orkanen

Helaas komen er in Madagaskar ook wel eens orkanen en tropische stormen voor. De kans hierop is vrij groot. Het orkaanseizoen start in december en eindigt halverwege mei. De beste reistijd voor een vakantie naar Madagaskar is daarom van november tot en met april. Als je in deze periode in Madagaskar verblijft, weet je zeker dat er geen orkanen het land teisteren tijdens jouw vakantie.

Beste reistijd

De beste reistijd is natuurlijk afhankelijk van wat voor vakantie jij wilt. Een vakantie tijdens het orkaanseizoen wordt sterk afgeraden. In november tot en met april is er geen kans op orkanen en tropische stormen. In deze periode is tevens de temperatuur erg aangenaam. Mocht je een echte zomervakantie willen, kun je in deze periode het beste kiezen voor vakantie in april of mei.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

9 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,7

Gerelateerde artikelen