Reizen in... Madagaskar

Lemuren in Madagaskar
Lemuren in Madagaskar

Madagaskar spreekt voor velen tot de verbeelding. Het prachtige eiland voor de kust van Afrika kent veel mooie natuurparken en bijzondere diersoorten die je nergens anders in het wild tegenkomt. Toch is het als toeristische bestemming nog niet erg trek. Dit is zonde, want het land heeft genoeg te bieden. En met deze tips ga je bovendien goed voorbereid op reis!

Heb je weinig kennis van Madagaskar? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Visum

Voor Madagaskar is een visum vereist. Bij aankomst op het vliegveld in Tana kun je gratis een toeristenvisum aanvragen voor 30 dagen. Omdat vrijwel iedereen dit wil kan het heel erg lang duren. Om het wachten te vermijden kun je ook in Nederland al een visum aanvragen. Dit kost je ongeveer €40. Voor een bezoek aan Madagaskar heb je tevens een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na aankomst in eigen land.

Reistijd

Het regenseizoen loopt van januari tot en met maart. In deze periode is reizen zeer moeilijk tot onmogelijk. Leuke bezienswaardigheden, zoals het Nationaal Park Tsingy de Bemaraha, zijn dan niet bereikbaar. Het hoogseizoen loopt van mei tot en met augustus. Wil je de drukte ontlopen, kies dan voor de maanden oktober en november.
Vraag gratis een offerte aan

Taal
De officiële taal van Madagaskar is Malagasy. Ook wordt er op veel plaatsen nog wel Frans gesproken, dankzij het verleden van Madagaskar als Franse kolonie. Het Frans is echter vaak niet meer vloeiend, en als u zelf de taal ook niet goed spreekt kan dat leiden tot verwarringen. Engels wordt er alleen in grote hotels gesproken.

Vervoer

De wegen in Madagaskar zijn heel erg slecht. De wegen van de Route National zijn redelijk, deze zijn te vergelijken met een Nederlandse verharde veldweg. De bekendste weg is de RN7, die van de hoofdstad Tana naar Toliara gaat. Wil je echter van de ene kustplaats naar de andere dan zul je vaak kilometers om moeten rijden of zelfs moeten vliegen. In de steden zelf zijn taxi's een goed vervoersmiddel. Omdat de benzine in Madagaskar erg duur is, betaal je hier wel flink voor. Wil je kosten besparen dan is de loop-riskja, oftewel de Pousse Pousse, een goed alternatief.

Taxi-Brousse betekent letterlijk 'jungle taxi' en het assortiment vervoer loopt uiteen van vrachtwagens met harde bankjes tot aan relatief moderne busjes. Het is een goede manier om lange afstanden af te leggen, als je eenmaal weet waar ze naar toe gaan. Ze vertrekken echter pas als ze helemaal vol zitten, dus het kan voorkomen dat je uren moet wachten. Je kunt de lege plaatsen ook afkopen.

Er zijn geen bussen in Madagaskar. Er gaan wel twee treinen, namelijk van Fianarantsoa naar Manakara en van Antananarivo naar Toamasina. Binnen Madagaskar vliegt de luchtvaartmaatschappij Air Madagascar. Vanwege de hoge prijzen en de vele wijzigingen die worden doorgevoerd wordt het afgeraden om met deze maatschappij te vliegen.

Geld

De munteenheid van Madagaskar is de Ariary (Ar). De wisselkoers is €1 = 3008 Ar. In Madagaskar zijn wel pinautomaten maar Nederlandse bankpassen worden nauwelijks geaccepteerd. Ook met een Creditcard kun je niet overal terecht, bij banken en hotels in de hoofdstad wordt doorgaans alleen Visa Card geaccepteerd. Buiten de hoofdstad zijn de mogelijkheden nog beperkter. Het is aan te raden om voldoende contant geld in euro's mee te nemen, deze kun je op de luchthaven of bij hotels en banken omwisselen.

Gezondheid

De voedselhygiëne in Madagaskar is erg slecht. Het eten bij straatstalletjes ligt soms al uren in de zon. Kraanwater is er ook niet drinkbaar. Om gezondheidsklachten te voorkomen kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.
- Drink alleen water uit flessen (let erop dat deze nog verzegeld is!) of water dat gekookt is.
- Eet geen fruit of groenten, behalve als ze ongepeld of gekookt zijn.
- Vermijd straatstalletjes. Eet bij voorkeur in grotere toeristischere restaurants.

Voor een bezoek aan Madagaskar wordt in ieder geval aangeraden je in te enten tegen DTP, Hepatitis A en B en tabletten tegen malaria te gebruiken. Ook dien je een choleraverklaring af te kunnen leggen bij de grens, deze kun je halen bij de GGD. Pas op met straathonden, deze kunnen hondsdolheid overbrengen. Voor een uitgebreid reisadvies kun je naar de GGD. Neem je reisschema mee zodat ze een advies op maat kunnen geven.

Veiligheid

Over het algemeen is Madagaskar een veilig land voor toeristen. Toch zijn er een aantal simpele maatregelen die je veiligheid vergroten.
- Laat je spullen nooit onbewaakt achter. Bewaar waardevolle spullen in een kluis in het hotel. Is er geen kluis, laat ze dan niet achter op je hotelkamer maar neem ze mee.
- Vermijd uitgestorven wijken
- Ga in het donker niet over straat
- Draag geen opzichte sieraden of horloges
- Zorg dat je altijd wat kleingeld in je zakken hebt zodat je je portemonnee niet in een winkel hoeft te openen en iedereen kan zien hoeveel geld je hebt
- Tel je geld nooit bij een pinautomaat maar stop het veilig weg en tel het ergens anders
- Als je gaat zeilen wees dan extra waakzaam op piraterij

Belangrijke telefoonnummers

Het alarmnummer voor zowel politie, brandweer en ambulance is 117.
Het nummer van de Nederlandse ambassade is 00-261-202368231.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,3

Gerelateerde artikelen