Madagaskar van A tot Z

Madagaskar
Madagaskar

Madagaskar is het vierde grootste eiland ter wereld en ligt in het zuidoosten van Afrika. Het wordt van de rest van Afrika gescheiden door het 400 km brede Kanaal van Mozambique. Hoewel het eiland bij Afrika hoort, krijg je door de rijstterrassen en het centrale hoogland op het eiland af en toe meer de indruk dat je in Azië bent. Het landschap in het droge zuiden geeft je daarentegen wel het typische Afrikaanse gevoel. Madagaskar wordt ook wel beschreven als een mix van intense Afrikaanse kleuren met de mysteries van Azië.

Heb je weinig kennis van Madagaskar? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Antananarivo

Dit is de hoofdstad van Madagaskar en de stad is gebouwd op tien heuvels. Over het algemeen wordt vaak de verkorte naam Tana gebruikt ipv Antananarivo om naar de stad te verwijzen. Het stadslandschap wordt voornamelijk gekenmerkt door tropische rijstvelden (sawa's) en midden in de stad bevindt zich nog een meer. Het uitzicht wordt gevormd door bergen en dit zijn dan meestal vulkanen waar bergkristal, toermalijn en edelstenen verstopt liggen. Op zondagmiddag wordt het 'Hira Gasy' gevieren, een wekelijks feest waarbij muziek en dans centraal staan en er traditionele verhalen worden verteld.

B van Boabab

Deze boom wordt op praktische wijze gebruikt door de bevolking. De grote hoeveelheid water die de sponsachtige stam van deze boom bevat, wordt afgetapt door simpelweg een gat in de stam te maken en het water op te vangen. De stam van de boom wordt vaak gebruikt als dakdekking of als opslagplaats voor spullen om die zo tegen de regen te beschermen. Op Madagaskar kent iedere streek zijn eigen boababs doordat elke streek ook zijn eigen microklimaat heeft. In totaal zijn er zeven verschillende soorten boababs op Madagaskar.
Vraag gratis een offerte aan

C van Canal des Pangalanes

Het Canal des Pangalanes een 650 km lang kanaal aan de oostkust van het eiland en stamt uit de koloniale periode. Het is een verbindingsstuk van een natuurlijk stelsel van zoetwatermeren, rivieren en lagunes. Oorspronkelijk is het kanaal gegraven voor het transport van goederen, maar tegenwoordig wordt het alleen nog bevaren door kleine vissersbootjes. In de laatste jaren is het een belangrijke toeristische bestemming geworden door de schitterende natuur. In het kanaal is namelijk een uniek ecosysteem ontstaan met bijzondere waterplanten en vogelsoorten.

D van Dieren

Op Madagaskar leven vele unieke dieren die nergens anders ter wereld in het wild voorkomen. Vooral de vele lemuren kenmerken het eiland. Er zijn verschillende soorten van deze halfapen te bewonderen. De meest bekende halfaap is de Indri Indri. Om lemuren te spotten kun je het best de nationale parken van Andasibe-Mantadia, Ranomafana en Ankarana een bezoek brengen. Bovendien kun je ze ook aanschouwen in de Berenty reservaten en het dierenpark Ivoloina. Verder kom je in Madagaskar bijvoorbeeld springende ratten, kameleons en gigantische motten in alle kleuren tegen. Felgroene dagstaartgekko's trekken alle aandacht, terwijl een platstaartgekko vaak moeilijk te onderscheiden is van een blad.

E van Eten en Drinken

Rijst staat in de lokale keuken van Madagaskar centraal. De Malagassische bevolking eet dan ook voornamelijk rijst met kip, rundvlees of vis. Vaak wordt bij inheemse gerechten een pikante groenteschotel geserveerd. De gerechten die veel voorkomen, zijn romazava, kitoza en ravitoto. Romazava is een rund- of varkensvlees gerecht, kitoza zijn reepjes gedroogd of gerookt vlees en ravitoto is een stoofpotje van vlees en kruiden. In Madagaskar wordt overal frisdrank, bier en wijn genuttigd. Het lokale bier is goed te drinken en de wijnen zijn van goede kwaliteit. Ranon'apango en ranovola zijn lokale softdrinks en zijn ook gemaakt van rijst.

F van Fianarantsoa

Dit is een echt gelukzoekersdorpje op het eiland. Het dorpje telde eerst zo'n 30 inwoners, maar nadat er saffieren gevonden waren, werd het dorp ineens overspoeld door mensen die er ook hun geluk kwamen zoeken. De mensen gaan zover om geluk te zoeken dat er tunnels met de hand gegraven worden en mensen die in deze tunnels afdalen op zoek naar saffieren, worden soms het slachtoffer van instortingen. Dus helaas vindt niet iedereen er geluk.

Fianarantsoa Madagaskar
Fianarantsoa Madagaskar

G van Godsdienst

De Malagassische bevolking heeft een gecompliceerde maar fascinerende geloofswereld die is ontstaan door de mengelmoes van zowel Afrikaanse als Aziatische invloeden. Het geloof in de kracht van dode voorouders die nog steeds ingrijpen in het dagelijks leven is nog steeds heel sterk. Ook worden door de helft van de inwoners van Madagaskar animistische geloofsuitingen aangehangen. Het animisme is een oergeloof en daarbij gelooft men dat alle aardse dingen een eigen spirituele kracht bezitten. Daarnaast is ongeveer 45% van de bevolking christen, waarbij de verdeling tussen rooms-katholieken en protestanten ongeveer gelijk is. Een klein deel van de bevolking, ongeveer 5%, is islamiet.

H van Het Rode Eiland

In Madagaskar is de roodbruine aarde het eerste dat opvalt omdat die overal fel afsteekt tegen het tropisch groen. Van deze rode aarde maken de inwoners felrode huisjes die overal op het eiland terug zijn te vinden.

I van Ile Sainte Marie

Dit is een eiland dat gelegen is aan de noordoostkant van Madagaskar. Een van de meest spannende bezienswaardigheden op het eiland is het piratenkerkhof. In de 17e eeuw diende Madagaskar namelijk als basis voor piraten en deze vielen van daaruit schepen aan die op de route van en naar Kaap de Goede Hoop voeren. Verder kun je in de zomer walvissen gaan spotten, want aan de oostkust van Madagaskar leven zij in grote groepen in het warme water.

J van Joffreville

Dit kleine dorpje ligt zo'n 4 km buiten het Amber Mountain National Park. In Joffreville is een ideaal dorpje om lekker te relaxen en wat rond te wandelen, terwijl je een goede indruk krijgt van het Malagassische plattelandsleven.

K van Klimaat

In Madagaskar valt de winter tussen mei en september en de zomer loopt van november tot maart. In de winter liggen de temperaturen tussen de 20 en 25 °C en is het helder weer. Daarom is dit de beste periode om Madagaskar te bezoeken. De temperaturen kunnen stijgen tot ongeveer 30 °C overdag in de periode september tot en met december. De avonden zijn in deze periode zwoel. Tussen januari en maart valt de meeste regen.

L van Lokaro-schiereiland

Het Lokaro-schiereiland is omgeven door mooie stranden en regenwoud en dat maakt het dat je er prachtig kunt kamperen. Een ideale plek om van de schoonheid van Madagaskar te genieten als je van de buitenlucht houdt.

M van Muziekinstrumenten

Er zijn op Madagaskar verschillende unieke muziekinstrumenten te vinden. Vooral de jeugd op het platteland kan vaak goed overweg met zelfgemaakte muziekinstrumenten. De Kabosa, een gitaar met vier snaren, en de Valiha, een soort harp van bamboe, zijn muziekinstrumenten die je vaak tegenkomt in Madagaskar.

N van Nationaal Park van Isalo

In dit nationale park zijn de meest prachtige watervallen en ravijnen te zien en kun je mooie wandelingen maken over een aantal wandelpaden die in het park aanwezig zijn. Het is namelijk een fantastisch park om te bezichtigen. Het is zeker de moeite waard om in plaats van de meest populaire routes te pakken, ook eens voor een alternatieve route te kiezen. Verder kun je er een bezoek brengen aan het mooie eco-museum La Maison d'Isalo. In het museum vind je veel informatie over de rijke biodiversiteit en de lokale cultuur op het eiland.

Isalo Nationaal Park Madagaskar
Isalo Nationaal Park Madagaskar

O van Onafhankelijkheid

De Engelsen namen in de Tweede Wereldoorlog Madagaskar in, maar het eiland kwam vanaf 1943 weer in handen van Frankrijk. Het eiland werd in 1958 een zelfstandige republiek onder toezicht van Frans gezag. Twee jaar later werd Madagaskar definitief onafhankelijk verklaart. Maar de economie zakte steeds verder weg door het vertrek van de Fransen en hun kennis.

P van Palais de la Reine

Het Palais de la Reine is de grootste toeristische attractie in de hoofdstad van Madagaskar. Het is een overblijfsel dat verwijst naar de vorsten die tot de 19e eeuw vanuit Antananarivo over Madagaskar geregeerd hebben. Het bouwwerk heeft een Franse stijl waaraan te zien is dat de Fransen toen ook al grote invloed in het land uitoefenden.

Q van ?

R van Reizigerspalm

Deze boom is het nationale symbool van Madagaskar. De bladeren van de boom groeien van oost naar west en hebben daarom de vorm van een waaier. Deze boom is een bekende verwante van de bananenboom.

S van Smeltkroes van Afrika en Azië

In Madagaskar leven wel 18 verschillende etnische groepen met elkaar samen waardoor de bevolking van het eiland een smeltkroes van Afrika en Azië is. De inheemse bewoners zijn voor het grootste deel afkomstig uit Zuidoost-Azië. De eerste immigranten vestigden zich vooral in het hoogland van het eiland en aan de kust zijn in de loop van de eeuwen veel Afrikaanse immigranten aangekomen om zich op het eiland te vestigen.

T van Taal

De twee officiële talen van Madagaskar zijn het Malagassisch en het Frans. Het Malagassisch behoort tot de Maleis-Polynesische taalfamilie. Het Hova is de belangrijkste omgangstaal en wordt door de Merina, de grootste bevolkingsgroep van het eiland, gesproken. Frans wordt voornamelijk in de steden en in het zakenleven gesproken en Engels spreekt men alleen in de hoofdstad en de toeristencentra.

U van Uitrusten

Uitrusten kan in Madagaskar natuurlijk ook voor de mensen die geen zin hebben om iedere dag activiteiten te gaan doen. Je kunt er rustig aan een prachtig strand gaan liggen, maar ook in veel natuurparken zijn er heetwaterbronnen of natuurlijke zwembaden.

Nosy Be eiland Madagaskar
Nosy Be eiland Madagaskar

V van Vaccinaties

Als je op reis gaat naar Madagaskar is het verplicht om in het bezit te zijn van een cholerastempel en dus ingeënt te zijn tegen cholera. Vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je in de zeven dagen voorafgaand aan je reis naar Madagaskar in een gele koorts land bent geweest. Daarnaast zijn er nog een aantal inentingen die, ongeacht de verblijfsduur, worden aanbevolen wanneer je naar Madagaskar reist. Dan gaat het om vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Neem voor vertrek altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

W van Wijken

Antananarivo is een drukke stad en is erg lawaaiig. Maar toch zijn er nog genoeg mooie bezienswaardigheden in deze grote stad. Zo brengen je de smalle straatjes van de zakenwijk Hauteville naar schitterende kerken en voormalige koninklijke gebouwen. Het centrum van de zuidkant van de stad wordt gevormd door de Avenue de Indépendance.

X van ?

Y van Ylang-Ylang bloemen

Deze bloemen komen voor op het eiland Nosy Be. In het Kanaal van Mozambique liggen verschillende paradijselijke eilanden en Nosy Be is het grootste van deze eilanden. Dit eiland wordt ook wel parfumeiland genoemd vanwege de vele Ylang-Ylang bloemen die hier bloeien.

Z van Zoma markt

Deze eens zo beroemde markt die in de hoofdstad van Madagaskar plaatsvond, bestaat helaas niet meer. Maar op de Avenue de Indépendance en langs het treinstation van de stad zijn genoeg andere leuke markten te vinden, die je langs kunt struinen op zoek naar leuke spulletjes.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen