De beste reistijd voor een vakantie naar Madagaskar

Boabab bomen op Madagaskar
Boabab bomen op Madagaskar

Madagaskar, een eiland ten oosten van Afrika en wellicht ook een van de meest bijzondere eilanden ter wereld. Het is een eiland vol unieke flora en fauna, sommige diersoorten komen nergens anders ter wereld voor. De bekendste zijn de lemuren, een groep halfapen. Verder heb je nog Madagaskargekko's, Komeerstaartvlinders, Steltrallen en Fossa's. De omgeving is echter net zo bijzonder. Tropische regenwouden die overgaan in woestijnen of rode hoogvlaktes. Door deze rode aarde heeft het eiland 'het rode eiland' als bijnaam gekregen. Wij zochten voor je uit wat de beste vliegtijd en reismaand is voor een vakantie naar Madagaskar.

Heb je weinig kennis van Madagaskar? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Klimaat en temperatuur

Officieel begint het regenseizoen in december en duurt tot begin maart. In deze periode is de kans op een cycloon aanwezig, vooral in het oosten van het land. Halverwege maart stopt het met regenen en veranderd het land in een groene oase. Er zijn wel grote verschillen wat betreft de hoeveelheid regen die er in deze natte periode valt. De bergkam die centraal op het eiland ligt zorgt ervoor dat de meeste regen in het oosten en in het noorden valt. Het westen heeft daarentegen droge winden. Hier vind je dan ook uitgestrekte savannes. Hoewel het aan de kust altijd tropisch warm is, wordt het tussen juli en augustus, in het centrale hoogland, een stuk koeler. Overdag zal de temperatuur nog rond 20 graden zijn maar 's nachts wordt het vaker niet warmer dan 10 graden. Half september begint hier de temperatuur ook weer te stijgen en zal het tussen oktober en december het heetst zijn. De temperatuur kan dan oplopen tot 25 graden in het binnenland tot 30 graden aan de kust.

Een ruige weg in Madagaskar
Een ruige weg in Madagaskar

Walvismigratie

Wanneer het in Europa zomer is, is het op het zuidelijk halfrond winter. Voor de walvissen uit Antarctica is dit het moment om warmere oorden op te zoeken om te paren en kalveren. Zo ook voor de kust van Madagaskar, vooral de baaien van Saint Marie is een favoriet plekje van deze joekels. De eerste walvissen worden in juni voor de kust van Mozambique gespot, hierna zakken ze af tot de kust van Madagaskar. Wanneer de temperaturen in Antarctica weer stijgen verlaten zij de Afrikaanse wateren en keren terug.

Walvis in de baai
Walvis in de baai
Vraag gratis een offerte aan

Beste reismaanden

Januari, februari en maart vallen in de regenperiode, het toerisme ligt dan stil. Accommodaties zijn deze maanden gesloten om bijvoorbeeld te renoveren. Echter is het aan de kust goed te doen en zo is reizen in deze periode niet uitgesloten. April en mei is een mooie periode om het land te bezoeken. Het is er rustig, de temperaturen zijn aangenaam en de jungle staat in bloei. Sommige gebieden, zoals Bemeraha kunnen nog te nat zijn om te bezoeken, maar qua kleur is Madagaskar op z'n mooist. Juni tot en met augustus is het winter. Toeristen zijn er nauwelijks en de temperatuur is er aangenaam, zeker aan de kust waar het anders heet en klam kan zijn. Nachten kunnen in het hoogland wel erg fris zijn, zeker in het oosten van het land. Veel reptielen zul je in deze periode niet zien vanwege hun winterslaap maar verder zijn er heel veel dieren te ontdekken. Walvissen komen langzaam richtig Afrika gezwommen en daardoor is het de laatste weken van juni drukker. Vanaf september begint het langzaam warmer te worden. Aan de dieren op het eiland is dat goed te merken want ze worden erg actief. Ook in het plantenrijk is niet stil gezeten en Madagaskar staat volop in bloei. September is de laatste maand dat je walvissen kunt spotten. Oktober is daarna de drukste maand wat betreft toeristen. December, de maand voor het regenseizoen, is erg warm. In het noorden en in het regenwoud is het er aangenaam. In het zuiden kun je rekenen op hitte. Een rondreis kun je deze maand zeker maken, er is heel veel te zien. Maar een auto met airco is dan wel een must.

Vliegtijd naar Madagaskar

Als je naar Madagaskar vliegt, zul je in Antananarivo aankomen. Er bestaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland dus stap je over in Parijs of Nairobi. Totale vliegduur ligt rond de 11 uur. Van april tot en met juni zijn de tickets goedkoper dan bijvoorbeeld in augustus. Logisch aangezien het dan hoogseizoen is. Vanaf oktober zakken de prijzen weer voor eventjes om rond de kerst weer naar een hoogtepunt te stijgen. Veel mensen zoeken in die tijd de warmte op.

Ringstaart maki's in de jungel
Ringstaart maki's in de jungel

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

7 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,1

Gerelateerde artikelen