Nationale parken Maleisië

nationale parken in Maleisië
nationale parken in Maleisië

Ben jij een echte dieren- en natuurliefhebber? Verken dan de schitterende natuur, het wildlife en de prachtige grotten in de nationale parken van Maleisië. Het land heeft namelijk een overvloed aan prachtige natuurgebieden met een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Wat dacht je van slingerende apen spotten in Borneo, een ontmoeting met miljoenen vleermuizen in grotten of het uitzicht op de hoogste berg van Maleisië? Wij hebben de vijf beste nationale parken van Maleisië voor jou uitgekozen.

Heb je weinig kennis van Maleisië? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Taman Negara National Park

Wist je dat een van de oudste natuurgebieden ter wereld in Maleisië ligt? Het schitterende Teman Negara is het oudste regenwoud op onze wereldbol. Daarnaast beslaat het park een groot gebied in Maleisië, het heeft namelijk een oppervlakte van 4.343 vierkante kilometer. Dat is bijna net zo groot als Brabant. Daarmee is het niet alleen het oudste park, maar ook het grootste park van Maleisië. Er wordt gezegd dat dit gebied al meer dan 130 miljoen jaar oud moet zijn, toch is het pas in 1938 officieel uitgeroepen als nationaal park. Door de grote oppervlakte van het park is het mogelijk om meerdere looproutes te nemen, waardoor je vrijwel altijd kans hebt om de mooiste flora en fauna te spotten. Er leven naast slangen, apen, herten en vogels, ook olifanten, luipaarden en tijgers diep in de jungle. Als je geluk hebt kom je een van deze diersoorten tegen. Verder kijk je je ogen uit in de wondermooie jungle met een diversiteit aan planten. Kortom een bezoek aan dit park moet op je bucketlist staan.

Loopbrug in het Taman Negara National Park
Loopbrug in het Taman Negara National Park
Vraag gratis een offerte aan

Gunung Mulu National Park

Als je natuur wilt combineren met mysterieuze grotten dan moet je het Gunung Mulu National Park bezoeken. Dit unieke park is gelegen op Maleisisch Borneo en heeft sinds 2000 een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat Gunung Mulu op de Werelderfgoedlijst staat, snappen wij best. Onder het park zijn er namelijk diverse indrukwekkende grotten gelegen en de bekendste daarvan is de Sarawak Chamber. Er wordt gezegd dat er in deze grot zo'n veertig Boeings 747 passen. Als je echt iets bijzonders wilt zien moet je rond 17.00 uur bij de grot aanwezig zijn, er vliegen dan namelijk miljoenen vleermuizen uit de opening van de grot wat zorgt voor een spectaculair schouwspel. Verder zijn de kalksteen formaties, de Pinnacles Trail, een echt hoogtepunt in het park, maar om deze te zien moet je er een drie dagen durende trektocht door de dichte oerwouden voor over hebben. Wel met als beloning een prachtig uitzicht over de inheemse bossen van Gunung Mulu en de Pinnacles Trail. Uiteraard worden er ook 'gewone' trektochten georganiseerd door de natuur van het Gunung Mulu National Park.

Kalksteen formaties, de Pinnacles Trail in het Gunung Mulu National Park
Kalksteen formaties, de Pinnacles Trail in het Gunung Mulu National Park

Danum Valley National Park

Wil jij ook prachtig uitzicht over het tropische regenwoud met rondslingerende orang-oetans? Ga dan op safari in het Damun Valley National Park. Je zult hier niet alleen genieten van de ongerepte natuur, maar ook van de jungle geluiden van de talloze diersoorten die hier leven. Zo is Danum Valley niet alleen het leefgebied voor de orang-oetans, maar ook voor de Sumatraanse neushoorns, de Borneose dwergolifant en bijna 300 vogelsoorten. Om alle schoonheid van dit park te zien kun je wandelingen of trektochten maken. Ben jij meer op zoek naar avontuur? Ga dan op nachtsafari om unieke nachtdieren te spotten. Verder is de houten hangbrug een echte blikvanger in de jungle. Vanuit hier heb je een prachtig zicht over de groene natuur en krachtige watervallen.



Zonsondergang in het Danum Valley National Park
Zonsondergang in het Danum Valley National Park

Tunku Abdul Rahman Marine Park

Van dichtbegroeide groene jungles en safaridieren gaan we naar het Tunku Abdul Rahman Marine Park. Dit nationale park bestaat uit een eilandengroep bij de kust van KoTa Kinabalu op Maleisisch Borneo. De vijf eilanden: Manukan, Sulug, Gaya, Mamutik en Manukan werden in 1974 uitgeroepen tot nationaal park. Tegenwoordig wordt het Tunku Abdul Rahman Marine Park jaarlijks door zo'n 300.000 toeristen bezocht. De meeste eilanden beschikken dan ook over diverse toeristische voorzieningen, zoals hotels, restaurants en activiteitencentrums. Alleen op Sulug en Mamutik heb je amper voorzieningen. Dat de eilanden zo veel worden bezocht, heeft voornamelijk te maken met de prachtige stranden en de kleurrijke onderwaterwereld. Er worden bovendien ook veel snorkel- en duiktrips aangeboden, aangezien er circa 35 duikspots rondom de eilanden te vinden zijn.

Luchtfoto van het eiland Gaya 'Tunku Abdul Rahman Marine Park'
Luchtfoto van het eiland Gaya 'Tunku Abdul Rahman Marine Park'

Kinabalu National Park

Het Kinabalu National Park staat ook wel bekend om de Mount Kota Kinabalu. De berg is al een bezienswaardigheid op zich, aangezien het met een hoogte van 4.096 meter het hoogste punt van Maleisië is. Prachtig is dan ook als de wolken rondom de berg blijven zweven wanneer net de zon opkomt. De lokale stammen rondom het park noemen de berg ook wel de 'Aki Nabalu'. Zij denken dat dit de plaats is waar geesten rusten. Natuurlijk zijn er naast de berg ook andere schitterende dingen te zien in het park, het staat namelijk niet voor niks op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zo leven er meer dan 500 vogelsoorten in het park van 750 vierkante kilometer. Daarnaast is het de thuishaven voor wilde zwijnen, herten, vliegende eekhoorns, orang-oetans en de zeldzame nevelpanter. Dus wanneer je een echte natuurliefhebber bent is dit park absoluut een bezoek waard.

Mount Kinabalu zonsopgang
Mount Kinabalu zonsopgang




Bekijk hier de beelden van de mooiste natuurgebieden in Maleisie van bovenaf gezien: 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen