Werelderfgoed in Maleisië

Checkpunt op de top van Kinabalu
Checkpunt op de top van Kinabalu

Maleisië is steeds geliefder als vakantieland. Dit is niet gek, want het land heeft namelijk een veelzijdige groene natuur en een rijke cultuur en geschiedenis. UNESCO probeert wereldwijd erfgoed in de vorm van cultuur en natuur goed te bewaren. Zo ook in Maleisië. De organisatie heeft in Maleisië vier plekken als werelderfgoed verklaard. Deze vier locaties zijn interessante bezienswaardigheden tijdens een reis naar Maleisië. Hier lees je alles over het Werelderfgoed in Maleisië.

Heb je weinig kennis van Maleisië? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies
LAND1 LAND!

De Lenggong vallei

De meest recente toevoeging aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO in Maleisië is het archeologisch erfgoed van de Lenggong vallei. Dit archeologisch erfgoed is in de Maleisische staat Perak, in het noorden van Maleisië, te vinden en is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het land. De vondsten die er zijn gedaan zijn bijna twee miljoen jaar oud. Hiermee behoort de Lenggong vallei tot de archeologische vindplaatsen waar de oudste vondsten ter wereld zijn gedaan. Er zijn ook meer recentere vondsten gedaan, deze zijn 'slechts' 1.700 jaar oud. Er zijn verschillende belangrijke vondsten gedaan, zoals het 11.000 jaar oude complete menselijke skelet van de zogenaamde Perak Man in de jaren '90. Dit is het oudste volledige skelet van Zuidoost-Azië is. Daarnaast zijn er gereedschapswerkplaatsen uit het Paleolithicum gevonden, wat het bewijs is voor vroege technologie. De vondsten zijn gedaan in veel verschillende plaatsen in het relatief kleine gebied. Dit wijst er op dat er sprake is geweest van een semi-sedentaire bevolking. Dit wil zeggen dat de bevolking geen vaste verblijfplaats had.

Melaka en George Town – historische steden van de Straat van Malakka

De historische steden Melaka en George Town staan sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De steden liggen aan de Straat van Malakka. Dit is een erg belangrijke zeestraat die de Indische en de Stille Oceaan met elkaar verbinden en zo ook de voornaamste Aziatische economieën. Vroeger was het ook al een belangrijke vaarroute voor de koloniale handelaren. De koloniale heersers hebben duidelijk hun sporen in de twee steden achtergelaten. Hierdoor hebben Melaka en George Town een uniek historisch centrum gekregen. In Melaka zijn vooral sporen van de vroeg 16e eeuwse Portugese en Nederlandse invloeden te zien. Dit zie je terug in de verschillende overheidsgebouwen, pleinen, kerken en vestingwerken. In George Town zijn voornamelijk veel regerings- en handelsgebouwen uit het Britse tijdperk, vanaf eind 18e eeuw, te vinden. Daarnaast zijn er veel Aziatische invloeden terug te zien in de stad. Door deze unieke mix is er in de steden veel multicultureel erfgoed te vinden.

Het stadhuis van Georgetown
Het stadhuis van Georgetown
Vraag gratis een offerte aan

Park Kinabalu

Sinds 2000 staat Park Kinabalu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het park is te vinden in het noordelijke uiteinde van Borneo. Het park heeft zijn naam te danken aan de berg Kinabalu, die in het park domineert. De berg is 4.095 meter hoog en is hiermee de hoogste berg tussen het Himalaya gebergte en Nieuw-Guinea. Het park kent een grote diversiteit aan flora en fauna. Park Kinabalu is daarom ook aangewezen als 'Centrum voor Plantdiversiteit voor Zuidoost-Azië'. Veel van de dieren die er leven, zijn bedreigd en kwetsbaar. Park Kinabalu heeft een groot scala aan leefgebieden. Zo kent het tropisch laagland, maar er zijn ook op heuvels gelegen regenwoud en tropische bergwouden te vinden. Verder heeft het park een subalpine woud en een struikgewas in de hoger gelegen gebieden.

De top van de berg Kinabalu
De top van de berg Kinabalu

Nationaal park Gunung Mulu

Het Nationaal park Gunung Mulu is eveneens in 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO verschenen. Het park ligt op Borneo. Het is zeer belangrijk dankzij de grote biodiversiteit en de vele karstkenmerken die er te vinden zijn. Dit karstgebied is zelfs het meest bestudeerde tropisch karstgebied ter wereld. Het gehele park is bijna 53.000 hectare groot en kent maar liefst zeventien vegetatiezones. In het park zijn zeker 3.500 verschillende soorten vaatplanten te vinden, waaronder veel palmsoorten. In het park ligt de Gunung Mulu berg, welke het park domineert. Deze berg is een zandstenen spits van 2.377 meter hoog. Een ander uniek kenmerk van het park zijn de grotten. In totaal is er 295 kilometer aan grotten ontdekt. In een van deze grotten ligt de Sarawak Kamer. Deze kamer is 600 bij 415 meter en is 80 meter hoog. Hiermee is het 's werelds grootste rotskamer.

Nationaal park Gunung Mulu
Nationaal park Gunung Mulu

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen