Reisadvies: Is Maleisië een veilig vakantieland?

Reisadvies Maleisië
Reisadvies Maleisië

Een reis aan het plannen naar Maleisië en/of Borneo? Dan is het belangrijk vooraf te weten wat het reisadvies voor Maleisië (en Borneo) is. Zijn er veiligheidsrisico's of bepaalde gebieden die beter kan vermijden? Waar moet je als reiziger zeker rekening mee houden? Wij geven je de antwoorden op deze vragen.

Maleisië is een land in Zuidoost-Azië, dat grenst aan de landen Indonesië, Singapore, Thailand en Brunei. Maleisië bestaat uit twee delen, die worden gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. De ene helft, Malakka, grenst aan Thailand en is het moderne en multiculturele gedeelte van Maleisië. De andere helft, Oost-Maleisië, bestaat grotendeels uit Borneo met indrukwekkende jungles en prachtige witte stranden. De combinatie van de twee delen zorgt ervoor dat Maleisië een veelzijdig land is met tientallen mooie bezienswaardigheden. Maar hoe veilig is Maleisië als vakantieland? Maleisië heeft een positief reisadvies, maar kent wel een aantal veiligheidsrisico's die afwijken van wat wij gewend zijn in Nederland.

Heb je weinig kennis van Maleisië? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Maleisië

Het reisadvies voor Maleisië is geel. Reizen kan op een veilige manier, maar je moet als reiziger rekening houden met een aantal veiligheidsrisico's. Het reisadvies voor de eilanden voor de oostelijke kuststrook van Sabah en de eilanden ten oosten en zuiden van de stad Semporna krijgen een oranje reisadvies. Er wordt geadviseerd alleen naar de eilanden te reizen indien het om een noodzakelijke reis gaat. Op de Suluzee en Celebeszee loop je het risico om ontvoerd te worden of slachtoffer te worden van piraterij.
Reisadvies Maleisië

Onveilige gebieden in Maleisië

Het grootste deel van Maleisië is veilig, met enkele eilanden als uitzondering. Het wordt afgeraden naar de eilanden Lankayan, Mabul, Pom Pom, Kapalai, Ligitan, Sipadan en Mataking te reizen. Dit zijn de eilanden voor de oostelijke kuststrook van Sabah en de eilanden ten oosten en zuiden van de stad Semporna. Op de Suluzee en Celebeszee kunnen ontvoeringen plaatsvinden en piraterij voorkomen. Door de verslechterde veiligheidssituatie wordt daarom geadviseerd dit gebied te vermijden.  Vraag gratis een offerte aan

Veiligheid in Maleisië

De rest van Maleisië is veilig om te reizen, als je maar rekening houdt met de afwijkende veiligheidsrisico's. In heel Maleisië komt criminaliteit voor in de vorm van berovingen en overvallen. Denk hierbij aan zakkenrollers, diefstal, tassenroof en (gewelddadige) straatovervallen. Het komt ook voor dat buitenlanders eerst gedrogeerd worden en daarna worden beroofd. Dit gebeurt met name in de hoofdstad Kuala Lumpur en de andere grote steden. Verder is ook de hoofdstad Kuala Lumpur veilig om te reizen. Naast criminaliteit kunnen er in Maleisië demonstraties voorkomen. Het komt niet vaak voor, maar het kan dat deze demonstraties leiden tot geweld. Het is ook verboden voor buitenlanders om deel te nemen aan demonstraties in Maleisië. Vermijd daarom demonstraties.

De hoofdstad van Maleisië: Kuala Lumpur
De hoofdstad van Maleisië: Kuala Lumpur

Houd hier ook rekening mee:

  • Voor Maleisië heb je een paspoort nodig dat nog minstens zes maanden geldig is en ten minste één lege visumpagina bevat.
  • De Nederlandse bankpas wordt niet door elke bank in Maleisië geaccepteerd. Zorg daarom dat je andere betaalmiddelen bij hebt zoals contant geld of een creditcard. 
  • Maleisië kent een regenseizoen, waar met name de oostkust van het schiereiland Maleisië last van heeft. Van november tot en met maart kunnen er tropische stormen voorkomen, die zorgen kunnen zorgen voor overstromingen. 
  • LHBTIQ+'s wordt niet algemeen geaccepteerd in Maleisië. Uitingen hiervan zijn zelfs strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. 
  • Het bezitten, verhandelen of gebruiken van drugs in Maleisië is strafbaar. De straffen die hierop staan, zijn veel zwaarder dan we gewend zijn in Nederland. In Maleisië kan je hier zelfs de doodstraf voor krijgen.

Link

Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor het actuele reisadvies voor Maleisië.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen