Borneo, bijzonder gebied in MaleisiŽ

Apen Borneo
Apen Borneo

Borneo, in het Indonesisch Kalimantan geheten, is het derde grootste eiland ter wereld, gelegen ten noorden van Australië. Officieel gezien is het eiland opgedeeld in drie landen, namelijk Brunei, Indonesië en Maleisië. Indonesië en Maleisië hebben echter de twee grootste aandelen, namelijk 73% en 26%, Brunei 1%. Borneo heeft ruim 15.800.000 inwoners, waarvan de meesten leven in de kustgebieden van het eiland. De inwoners van Borneo zijn voornamelijk van oorsprong Maleisiërs, Chinezen en Dajaks. De grootste steden op Borneo zijn Kuching met ruim 632.500 inwoners, Banjarmasin met 598.518 inwoners en Kota Kinabalu 543.765 inwoners.

Heb je weinig kennis van MaleisiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ecologie

Borneo is een zeer bijzonder gebied en bezit een rijke biodiversiteit in verhouding tot vele andere gebieden, zelfs een van de meest diverse biodiversiteiten ter wereld. Het Wereld Natuur Fonds zegt 361 dier- en plantensoorten ontdekt te hebben sinds 1996. Van juli 2005 tot december 2006 zijn er 52 nieuwe soorten ontdekt. Daarnaast is het resterende regenwoud van Borneo een van de enige overgebleven natuurlijke onderkomens voor de ernstig bedreigde Borneose orang-oetang, maar ook erg belangrijk voor andere bedreigde diersoorten zoals de Aziatische Olifant, de Sumatraanse neushoorn en de Borneose nevelpanter.

Bezienswaardigheden

Vraag gratis een offerte aan

Tanjung Puting

Het Tanjung Puting National Park is een nationaal park gelegen in de Indonesische staat Centraal Kalimantan, op Borneo. Het is in 1977 benoemd tot UNESCO reservaat, en in 1982 omgedoopt tot Nationaal Park. Naast de beschermde orang-oetangs bevinden zich hier nog meer zeldzame dieren, zoals gibbons, nevelpanters en wilde beren. Om deze redenen is het een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het is zeer de moeite waard om een dag-boottocht te maken met een van de vele touroperators.

Kuching

Kuching is de grootste dichtstbevolkte stad van het eiland Borneo, en de vierde grootste stad van Maleisië. In Kuching bevinden zich veel musea die de rijke geschiedenis en cultuur tentoonstellen van het eiland door de eeuwen heen. Grote musea zijn onder andere het Chinese History Museum, het Sarawak Museum en het Kuching Cat Museum. Ook zijn er bovendien veel historische gebouwen zoals de Staatsmoskee van Sarawak en het Fort Margherita. Nabijgelegen zijn ook een aantal belangrijke natuurgebieden zoals het Bako National Park.

Kuching, Borneo
Kuching, Borneo

Bako National Park

Bako National Park is opgezet in 1957, en daarmee het oudste park van Sarawak. Het is gelegen op circa 40 kilometer afstand van Kuching. Bako NP bezit bijna alle plantensoorten die voorkomen op Borneo. Daarnaast huisvesten er zich zo'n 150 bedreigde neusapen in het park, naast andere dieren als langstaartige makaken en slangen.

Skrang River

Gelegen in de deelstaat Sarawak is de Skrang Rivier, en een echte must-see. Je kunt hier een safari over de rivier maken langs de dorpen van de Iban, de grootste stam van Sarawak. Het is zeer de moeite waard om door dit schitterende woud een boottocht te maken via de geweldige stroomversnellingen en schitterende uitzichten.

Staatsmoskee van Sarawak

Centraal gelegen te midden van Kuching, nabij de openluch markt staat deze geweldig imposante moskee. Voorheen stond hier de oude moskee van hout in 1852, maar is in 1968 vernieuwd en hernoemd. Deze indrukwekkende moskee is een bezoekje zeker meer dan waard.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen