Jalisco, typisch Mexicaanse staat

Agaveplanten in Tequila, plaatsje in Jalisco
Agaveplanten in Tequila, plaatsje in Jalisco

Jalisco is één van de 31 Mexicaanse staten en ligt in het Centrale Westen van Mexico. Hiermee grenst het aan de Stille Oceaan. Op het gebied van cultuur, handel en economie is het één van de meest ontwikkelde staten van het land. De leefomstandigheden van Jalisco worden op sommige plaatsen zelfs gelijk gesteld met die in Spanje of Italië, iets dat voor het overgrote deel van Mexico zeker niet te zeggen valt. In 2005 bestond de populatie uit 6.75 miljoen mensen, waarvan ongeveer 4 miljoen in de metropool Guadelajara wonen, tevens hoofdstad van de staat.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Playa del Carmen gratis reisvoorstel >>

Typisch Mexicaans

Het overwegend Rooms-katholieke Jalisco staat bekend om een aantal dingen die als zeer typisch Mexicaans beschouwd worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van tequila, de sombrero of de mariachis?
* In het noorden van de staat ligt Santiago de Tequila, de geboorteplaats van de wereldberoemde, alcoholische drank. De vulkanische grond, die overigens in grote delen van Jalisco te vinden is, is een uitstekende bodem voor de blauwe agave plant. Iedere drank afkomstig uit het sap van deze plant noemt men een mezcal. Tequila is een soort mezcal die alleen van de andere verschilt in productieregio en agavesoort.* De sombrero is een hoed gemaakt uit stro of vilt. Dankzij zijn wijde randen is het een uitstekend hoofddeksel voor bescherming tegen de zon. Van oorsprong werd hij dan ook vooral gedragen door veldarbeiders.

* Misschien wat minder bekend, maar toch typisch Mexicaans, zijn de mariachis. Hoewel de exacte afkomst niet zeker is, geloven de meeste mensen dat het uit Cocula komt. Mariachis zijn Mexicaanse straatorkesten, bestaande uit twee violen, twee trompetten, een gitaar, een gitarron (een Mexicaanse basgitaar) en enkele zangers. Gekleed als charro, een traditionele Mexicaanse ruiter, staan zij er om bekend te spelen of feestelijke aangelegenheden, zoals bruiloften en nationale feestdagen. De muziek wordt dan ook geassocieerd met de Mexicaanse revolutie en nationale trots.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen