Mexico van A tot Z

Mexicaanse decoratie tijdens feestdag
Mexicaanse decoratie tijdens feestdag

Mexico,33travel/"> het land wat bekend staat om de mooie stranden, oude Maya-cultuur, lekkere eten maar ook om de drugsoorlog en ander geweld. Het is een uniek land, gelegen in Midden-Amerika. Aan de hand van een A, B, C nemen wij je mee door dit bijzondere land. 

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Playa del Carmen gratis reisvoorstel >>

A van Azteken

De Azteken waren een beschaving die leefden in het huidige Mexico in de periode tussen 1200 en 1521. Het centrum van deze beschaving, Tenochtitlán, bevond zich op de plek waar tegenwoordig Mexico-Stad gevestigd is. De Azteken stonden bekend om het voeren van oorlogen en mensenoffers. De Azteken hebben veel betekend voor de cultuur en het karakter van Mexico.

B van Burrito

De burrito is een typisch gerecht uit Mexico. Van oorsprong komt dit gerecht uit het noorden van het land. Het gerecht bestaat uit een tortilla, een soort pannenkoek, die gevuld is met bonen, groente en vlees. Soms wordt er ook kaas aan toegevoegd. De burrito wordt opgerold geserveerd en in de cultuur van Mexico is dit gerecht een ware delicatesse.

Mexicaanse burrito
Mexicaanse burrito
Vraag gratis een offerte aan

C van Cinco de mayo

Cinco de mayo is in Mexico een feestdag, welke op 5 mei gevierd wordt. Deze dag staat geheel in het teken van de dag (5 mei 1862) waarop het Franse leger door Mexico verslagen werd in de Slag bij Puebla. In 1862 werd daarom 5 mei als nationale feestdag aangesteld in Mexico.

D van Dag van de Doden

De Dag van de Doden (Dia de los Muertos) is een herdenkings- en feestdag in Mexico, welke ieder jaar plaats vindt op 1 en 2 november. Als buitenstaander kan de viering van deze dag nogal als vreemd en luguber overkomen. Vanwege het bijzondere karakter van deze dag is de Dag van de Doden vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. De Dag van de Doden staat vooral in het teken van het terugkeren van de zielen op aarde. Mensen bezoeken in deze periode ook de graven van hun dierbaren en maken deze schoon en brengen offers.

Offers Dag van de Doden
Offers Dag van de Doden

E van Ensenada

Ensenada is een stad welke gevestigd is aan de Allerheiligenbaai in de deelstaat Baja California in Mexico. Het gebied rondom Ensenada werd in de prehistorie bewoond door Yumano-indianen. In 1542 werd dit gebied ontdekt door de Portugezen en in het jaar 1603 werd de stad Ensenada gesticht. Rond het jaar 1703 werd de wijnbouw er door de Jezuïeten geïntroduceerd. Tegenwoordig komt nog steeds een groot deel van de Mexicaanse wijnproductie uit dit gebied. Een bijzonder en groot evenement in Ensenada is de 'Baja 1000', een offroad-race.

F van Faro del Comercio

De Faro del Comercio is een monument welke te vinden is in het centrum van de stad Monterrey. Het monument is een roodkleurige zuil die ongeveer 70 meter hoog is. De Faro del Comercio staat op het Macroplaza, het centrale plein van Monterrey. In de avonden en nachten worden er vanaf dit monument groene laserstralen uitgezonden. De Faro del Comercio is in 1984 ontworpen ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de Kamer van Koophandel van Monterrey. Faro del Comercio betekent letterlijk "Vuurtoren van de Handel".

G van Golf van Mexico

De Golf van Mexico is de benaming voor een zee die grenst aan Mexico en de Verenigde Staten. De Golf van Mexico wordt door middel van de Straat van Florida en de Straat van Yucatan verbonden met de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee. De bekende rivieren de Río Grande en de Mississippi monden uit in de Golf van Mexico.

H van Heren van de Nacht

De Heren van de Nacht zijn volgens de Azteekse- en Mayakalender 9 goden die ieder heerste over een specifieke nacht. Deze 9 goden rouleerden, zodat na iedere 9 dagen dezelfde god weer terugkeerde. Er werd daarom ook wel eens gezegd dat een week 9 dagen had. In zowel de Azteekse kalender als de Mayakalender had iedere goed zijn eigen specifieke benaming.

I van Isla de Sacrificios

In de Golf van Mexico bevindt zich Isla de Sacrificios. Dit is een eiland van ongeveer 1000 bij 500 meter. De Meso-Amerikaanse volken vonden het eiland een heilige plek en daarom werden er ook regelmatig mensen geofferd op dit eiland. Dit is tevens de verklaring voor de benaming van het eiland: 'Isla de Sacrificios', wat 'Eiland van de Offers' betekent. Er zijn op het eiland veel archeologische opgravingen gedaan, waaronder een Totonaakse tempel. Isla de Sacrificios en de omliggende riffen zijn sinds 1992 een Nationaal Park van Mexico.

J van Jalisco

Mexico kent in totaal 31 staten, en Jalisco is er daar één van. De bekendste en grootste stad van deze staat is Guadelajara. Andere grote steden in deze staat zijn Ciudad Guzmán, Chapala, Puerto Vallarta en Zapopan. Veel typische Mexicaanse dingen zijn afkomstig uit Jalisco, waaronder de sombrero, de Mariachi en de tequila. In deze staat zijn ook nog twee monumenten, het Hospicio Cabañas en het Agavelandschap en de oude industriële faciliteiten van Tequila, te bewonderen welke zich bevinden op de Werelderfgoedlijst.

Historisch centrum Guadelajara
Historisch centrum Guadelajara

K van Kunst

Kunst speelt in Mexico ook een belangrijke rol. Het land staat vooral bekend om haar traditionele volkskunst. Vooral het aardewerk uit Oaxaca is enorm bekend. Ook het muralisme is in Mexico na de Mexicaanse Revolutie ontstaan. De Muralisten maakten vaak muurschilderingen welke gebaseerd en geïnspireerd waren op de politiek.

L van Lecumberri

Lecumberri is een gebouw welke zich bevindt in het noorden van Mexico-Stad. In heel Mexico staat dit gebouw bekent als 'het zwarte paleis van Lecumberri'. Dit gebouw heeft vanaf 1900 tot 1980 dienst gedaan als gevangenis. Vanaf 1980 werd het gebouw gebruikt als nationaal archief.

M van Mariachi

Een Mariachi is een (straat)orkest in Mexico welke bestaat uit minimaal twee violen, twee trompetten, een gitaar, en gitarron en een aantal zangers. De leden van een Mariachi zijn meestal gekleed in de nationale klederdracht van Mexico. Mariachi is naast de benaming voor het orkest tevens de benaming voor de muzieksoort die dit orkest speelt. Vooral rondom het Garibaldiplein in Mexico-Stad zijn er nog veel traditionele Mariachi's.

N van Nahua

De Nahua is een volk in Mexico welke afstamt van de Azteken. In Mexico leven er zo'n 2,5 miljoen Nahua, daarmee is de Nahua het grootste inheemse volk van Mexico. De Nahua zijn echte landbouwers en ze verbouwen onder andere mais, koffie, tomaten en chilipepers. Op het gebied van godsdienst zijn de Nahua rooms-katholiek, maar hebben nog wel veel invloeden uit de oude Azteekse godsdienst.

O van Onderwijs

Het onderwijs in Mexico is niet duur en de kwaliteit is gemiddeld te noemen. Echter kunnen veel mensen, 97%, lezen en schrijven in Mexico. In heel Mexico zijn er veel universiteiten aanwezig, zo heeft elke staat minimaal één universiteit. De grootste universiteit de UNAM bevind zich in Mexico-Stad. Studenten in Mexico zijn vooral uitblinkers op het gebied van wetenschap, kunst en technologie.

P van Palenque

Palenque is een archeologische vindplaats ten zuiden van Ciudad del Carmen. Op deze plek zijn veel vondsten van de Maya beschaving gedaan. Vergeleken met andere vindplaatsen is Palenque er een van middelmatige grootte, echter de opgravingen zijn wel van grote waarde. Van deze authentieke Mayastad is al een gedeelte blootgelegd, maar er wordt geschat dat dit nog maar 10% van het totale oppervlakte is. Sinds 1987 staat Palenque op de Werelderfgoedlijst.

Opgravingen in Palenque
Opgravingen in Palenque

Q van Quetzal

De Quetzal is een vogel die behoort tot de 'trogons', een vogelsoort die bekend is om zijn prachtige kleuren. De Quetzal leeft in Mexico en is de mooiste soort van de trogons. De Quetzal heeft een schitterende metaal glanzende groen-kleurige kop, rug en vleugels. De borst heeft een heldere rode kleur en de staartveren zijn wit van kleur. De Quetzal kun je tegen komen in beboste gebieden in Mexico.

R van Rio Grande

De Rio Grande is een rivier die ontspringt in de Verenigde Staten en door Mexico stroomt om vervolgens in de Golf van Mexico uit te monden. In Mexico wordt deze rivier officieel Río Bravo genoemd. Sinds het einde van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog vormt de Río Grande de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico.

S van Sport

Sport is in Mexico ook enorm populair. Voetbal komt met uitstek op nummer 1 als meest populairste sport. Op het hoogste niveau worden er ieder jaar twee seizoenen gespeeld. De twee kampioenen komen in een grote finale tegen elkaar uit en zo wordt de voetbalkampioen van Mexico bepaald. Na het voetbal is honkbal ook erg populair, gevolgd door boksen, worstelen en wielrennen. Mexico heeft ook een nationale sport, namelijk 'charrería', een soort rodeo.

T van Tollan

Tollan, tegenwoordig beter bekend als Tula, was in de historie de hoofdstad van de Tolteken. De stad Tollan was gelegen in het noorden van het Dal van Mexico. In de 12e eeuw werd Tollan verlaten, maar in 1531 werd op dezelfde plek het plaatsje Tula gesticht. In de omgeving zijn veel archeologische vondsten gedaan, waarvan de bekendste de Piramide van Morgenster. Vooral de Atlaten, een groep van 5 meter hoge beelden, zijn indrukwekkend om te zien.

U van Uxmal

Uxmal is een ruïnestad in Mexico die stamt uit de tijd van de Maya's. Deze ruïnestad bevindt zich ten zuiden van Mérida. Het grootste gedeelte van Uxmal werd tussen het jaar 700 en 1000 gebouwd. Uxmal staat op de Werelderfgoedlijst en bestaat onder andere uit de Grote Piramide, Paleis van de gouverneur en de Piramide van de tovenaar.

Uxmal, oude Maya-stad
Uxmal, oude Maya-stad

V van Vlag

De vlag van Mexico bestaat uit de drie gekleurde banen met de kleuren groen, wit en rood. In de middelste, witte, baan staat het wapen van Mexico. De drie kleuren van de vlag bestaan sinds de Onafhankelijkheidsoorlog. Echter is de betekenis van de kleuren in de loop der jaren wel veranderd.

W van Wapen

Het wapen van Mexico bestaat sinds het jaar 1821. Vanaf dat jaar is Mexico onafhankelijk geworden van Spanje. Het wapen van Mexico toont het beeld van een adelaar die een slang uit zijn klauwen eet. Het ontwerp van het wapen is in de loop der jaren diverse keren aangepakt. Het huidige ontwerp dateert uit 1968. De afbeelding van het wapen is gebaseerd op een legende van de Azteken.

X van Xochicalco

Xochicalco is een Precolumbiaanse vindplaats. De betekenis van de naam Xochicalco is 'Plaats van het Bloemenhuis'. Xochicalco is één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Mexico. Deze plek is goed bereikbaar, maar het is er geen drukte met toeristen. Sinds 1999 is Xochicalco ook op de Werelderfgoedlijst terug te vinden.

Y van Yucatán

Yucatán is een schiereiland welke gelegen is tussen de Golf van Mexico, Caribische Zee en de Straat van Yucatan. Het grootste gedeelte van het schiereiland valt onder Mexico, maar Yucatán is op geologisch en cultureel gebied totaal verschillend dan Mexico. Enkele grote steden op Yucatán zijn Playa del Carmen, Ciudad del Carmen en Cancún. 

Z van Zócalo

Zócalo is de benaming voor een centraal gelegen plein in de Mexicaanse steden. In de meeste gevallen zijn er winkels, overheidsgebouwen en een kerk of kathedraal aan de zócalo gevestigd. De betekenis van zócalo is 'sokkel'. Er bestaan verschillende theorieën over waarom de centrale pleinen deze benaming gekregen hebben. De bekendste is dat na de onafhankelijkheid van Mexico alle standbeeld van de Spaanse koning Karel IV omver gegooid werden, waardoor alleen de sokkel nog overbleef.

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

4,5

Gerelateerde artikelen