Reisadvies: Is Mexico een veilig vakantieland?

God van Winden Tempel in Tulum, Mexico
God van Winden Tempel in Tulum, Mexico

Mexico is gelegen in Centraal-Amerika en grenst aan de Verenigde Staten, aan Belize en aan Guatemala. Als je aan Mexico denkt, denk je waarschijnlijk aan sombrero's, tequila, nacho's, taco's en de Mayacultuur. Dankzij de eigen cultuur van Mexico trekt het land veel toeristen. Wil jij op vakantie naar Mexico? Houd dan rekening met de veiligheidsrisico's in het land. In sommige plaatsen van Mexico kun je alleen reizen als het een noodzakelijke reis betreft. Dit betekent echter niet dat je niet op vakantie kunt naar Mexico. Je kunt namelijk gewoon reizen naar de gele gebieden op de kaart. 

Ben jij op zoek naar een vakantie in Mexico? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

Grand Palladium Colonial Resort & Spa * * * * *
Yucatán / Puerto Aventuras (Riviera Maya)
9,0 in reviews
Luxe 5 sterren

Bekijk alle reizen naar Mexico
RIU Palace Riviera Maya * * * * *
Yucatán / Playa del Carmen (Riviera Maya)
9,0 in reviews
Luxe 5 sterren

Bekijk alle reizen naar Mexico
Ocean Maya Royale * * * * *
Yucatán / Playa del Carmen (Riviera Maya)
9,0 in reviews
Luxe 5 sterren

Bekijk alle reizen naar Mexico
RIU Palace Mexico * * * * *
Yucatán / Playa del Carmen (Riviera Maya)
8,8 in reviews
Luxe 5 sterren

Bekijk alle reizen naar Mexico
RIU Tequila * * * * *
Yucatán / Playa del Carmen (Riviera Maya)
8,7 in reviews
Luxe 5 sterren

Bekijk alle reizen naar Mexico
Mahekal Beach Resort * * * *
Yucatán / Playa del Carmen (Riviera Maya)
8,6 in reviews

Bekijk alle reizen naar Mexico

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Huidig reisadvies Mexico

In heel Mexico gelden veiligheidsrisico's maar je kunt nog wel naar het land reizen. De gele gebieden op de kaart zijn relatief veilig maar in deze gebieden zijn er wel veiligheidsrisico's. Je dient alleen te reizen als het echt noodzakelijk is naar de deelstaat Tamaulipas, het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten, de deelstaat Guerrero, de stad Acapulco en de regio Tierra Caliente in Michoacán. In deze gebieden is veel geweld en criminaliteit door drugsbendes. In Tierra Caliente in Michoacán zijn confrontaties tussen burgergroepen, criminele organisaties, de politie en het leger. 

Daarnaast kun je na zonsondergang beter niet reizen over de weg, vooral niet in afgelegen gebieden. De veiligste wegen in Mexico zijn tolwegen, ook wel cuota genoemd. Als je per bus reist, is het verstandig een buskaartje te kopen bij de beter bekende busmaatschappijen zoals Omnibus Mexico, Primera Plus en ADO. Als je met een taxi wilt reizen kun je die het beste telefonisch bestellen of een taxi van een standplaats nemen. Houd geen taxi op straat aan. Op wegen in Mexico kun je controleposten tegenkomen. Het leger of de politie kan dan je auto grondig onderzoeken. Als je een groep militairen of politiemensen tegenkomt dien je de aanwijzingen op te volgen.

In grote steden loop je het risico om beroofd te worden, wees hier alert op. Als je beroofd wordt kun je je beter niet verzetten aangezien dit vaak tot (meer) geweld leidt. Daarnaast houden politieagenten soms zonder duidelijke redenen auto's aan en vragen passagiers om geld. In de stedelijke gebieden vinden korte ontvoeringen plaats. Als je slachtoffer wordt, bestaat de kans dat je onder dwang geld uit een geldautomaat moet pinnen. Het is mogelijk dat de lokale politie samenwerkt met de ontvoerders. In het overgrote deel van de gevallen wordt je vrij gelaten als je het losgeld hebt betaald. Deelstaten waar veel criminaliteit is, zijn: Estado de México, Tamaulipas, Guerrero, Michoacan, Morelos, Jalisco, Veracruz en Mexico-stad

Reisadvies Mexico
Reisadvies Mexico

Veiligheid

In de buurt van de hoofdstad Mexico-stad ligt de actieve vulkaan Popocatépetl. Het gebied rondom de vulkaan is gesloten voor publiek. Volg echter wel de situatie van de vulkaan als je reist naar Mexico-stad, Puebla of omgeving. In Mexico kunnen aardbevingen voorkomen. De lokale autoriteiten geven aanwijzingen wat te doen voor, tijdens en na een aardbeving. In Mexico-stad hoor je bij een aardbeving een alarm. Vervolgens moet je de instructies van de autoriteit of het hotelpersoneel opvolgen. Tevens kunnen er vanaf mei tot en met oktober tropische stormen voorkomen aan de kust van Mexico. Aan de Golf van Mexico/Caribische Zee komen de stormen voor van juni tot en met oktober. Houd tijdens deze periode het nieuws in de gaten over het gebied waar je verblijft. 

Mexico-stad
Mexico-stad


In verband met berovingen en ontvoeringen zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Wees voorzichtig als je over geld praat, wees alert als vreemden vragen naar persoonlijke informatie of naar financiële hulp, draag geen opvallende sieraden of horloges, houd je bagage goed in de gaten, wees voorzichtig met het aannemen van consumpties en ritjes van vreemden, vermijd afgelegen plekken en reis zo min mogelijk alleen.

Houd ook hier rekening mee

  • Het landelijke alarmnummer is 911. Het alarmnummer van de politie is 066, van de ambulance 065 en van de brandweer 068.
  • Je mag in Mexico geen foto's maken van militaire objecten. 
  • Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in het land. 
  • Er staan hoge straffen op het in het bezit hebben en/of verhandelen van verdovende middelen. 
  • Je hebt een geldig reisdocument nodig. Voor een verblijf korter dan negentig dagen heb je geen visum nodig. 
  • Als je naar Mexico reist worden vaccinaties voor Hepatitis A en DTP aanbevolen. Het vaccinatieadvies voor Hepatitis B is persoonsgebonden waardoor je dit moet bespreken met de huisarts. In het land kan rabiës bij zoogdieren voorkomen. Overleg met je huisarts of een vaccinatie tegen rabiës zinvol is. Vermijd contact met zoogdieren en bescherm je goed tegen muggenbeten. Muggen kunnen ziektes zoals zika, malaria, dengue koorts en chikungunya overbrengen. In Mexico is een verhoogd risico op het zikavirus. 

Link

Voor het actuele nieuws over de veiligheid in dit land kun je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Heeft u interesse in een reis naar Mexico? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen