Reisadvies: Is Mexico een veilig vakantieland?

Reisadvies Mexico
Reisadvies Mexico

Mexico is gelegen in Centraal-Amerika en grenst aan de Verenigde Staten, Belize en Guatemala. Wil jij op vakantie naar Mexico? Lees dan eerst goed het reisadvies voor Mexico.

Als je aan Mexico denkt, denk je waarschijnlijk aan sombrero's, tequila, nacho's, taco's en de Mayacultuur. Dankzij de eigen cultuur van Mexico trekt het land veel toeristen. Mexico is veilig om naartoe te reizen, maar houd rekening met de veiligheidsrisico's in het land. In sommige plaatsen van Mexico kun je alleen reizen als het een noodzakelijke reis betreft en in andere gebieden moet je als reizigers alert zijn op een aantal zaken.

Patricia '', Patricia - reisexpert Playa del Carmen gratis reisvoorstel >>

Huidig reisadvies Mexico

Het reisadvies voor Mexico is voor het grootste gedeelte van het land geel. Het grensgebied met de Verenigde Staten, de regio Tierra Caliente in Michoacán, de deelstaat Tamaulipas, de deelstaat Guerrero en de stad Acapulca krijgen een oranje reisadvies. Reis alleen naar deze gebieden indien dit noodzakelijk is. Reis niet naar de gebieden rondom de vulkanen Popocatépetl en Colima. De overige gebieden zijn over het algemeen veilig om naartoe te reizen, maar kennen wel veiligheidsrisico's. Zo staat Mexico bekend om de criminaliteit, corruptie en drugsbendes. 

Reisadvies Mexico
Reisadvies Mexico

Onveilige gebieden in Mexico

Het grensgebied met de Verenigde Staten, de regio Tierra Caliente in Michoacán, de deelstaat Tamaulipas, de deelstaat Guerrero en de stad Acapulca krijgen een oranje reisadvies. Er wordt geadviseerd hier niet heen te reizen. In het grensgebied met de Verenigde Staten heerst veel criminaliteit en zijn verschillende drugsbendes actief. Met name vanaf de stad Juárez naar de oostkust (Piedras Negras, Nuevo, Laredo, Reynosa en Matamoros). Hetzelfde geldt voor de deelstaat Tamaulipas. In de regio Tierra Caliente in Michoacán vinden confrontaties plaats tussen gewapende burgergroepen, criminele organisaties, de politie en het leger. Hierbij zijn ook doden gevallen. In de deelstaat Guerrero zijn veel demonstraties en vinden regelmatig confrontaties plaats met de politie. Ook heeft deze deelstaat te maken met geweld tussen rivaliserende drugsbendes. Het gebied vanaf de grens met de deelstaten Morelos en Estado de Mexico tot de stad Taxco zijn een uitzondering. Ook de toeristische badplaats Zihuatanejo Ixtapa wordt als veilig gemarkeerd. Er wordt echter wel aangeraden per vliegtuig naar deze bestemmingen te reizen.

Ondanks dat de overige gebieden een geel reisadvies krijgen en daarmee als veilig worden bestempeld, zijn er voor een aantal gebieden wel veiligheidsrisico's die afwijken dan je gewend bent in Nederland. Over het algemeen zijn de toeristische plaatsen veilig. Maar in de toeristische steden Cancún, Playa del Carmen en Tulum zijn ook drugsbendes actief waardoor er gewelddadige confrontaties kunnen voorkomen. Ook in de deelstaat Guanajeuato komt geweld voor door criminele bendes onderling. In de grensstreek van de deelstaat Chiapas heerst er spanning. Gewapende groepen hebben daar hun eigen gebieden die niet te herkennen zijn. Wees daarom extra alert in deze regio. Tot slot staan de stad Oaxaca en de deelstaten Guerrero en Michoacán er bekend om dat de bevolking het recht in eigen hand neemt bij orde en veiligheid. Hier vinden regelmatig demonstraties plaats. Vermijd deze demonstraties en grote groepen mensen.

Strand van Cancun
Strand van Cancun
Vraag gratis een offerte aan

Veiligheid in Mexico

Er zijn dus een aantal veiligheidsrisico's in Mexico. Informeer vooraf goed naar de situatie op een bestemming. Over het algemeen zijn de toeristische plaatsen veilig. Zorg dat je verblijft in een erkend hotel en maak alleen gebruik van erkende taxi's. Wees alert op diefstal en berovingen. Deze komen voornamelijk voor in de grote steden en in het openbaar vervoer. Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen: Ga niet na zonsondergang de straat op, ook niet om te reizen. Wees overdag op je hoede en loop niet alleen over straat. Vermijd sloppenwijken en afgelegen plekken. Draag geen opvallende sieraden en houd waardevolle spullen bij je in de buurt.

Strandpalmen van Playa del Carmen
Strandpalmen van Playa del Carmen

Houd ook hier rekening mee:

  • Nederlandse reizigers moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort, dat nog minimaal zes maanden geldig is, om naar Mexico te mogen reizen. 
  • Voor een verblijf dat korter duurt dan zes maanden heb je geen visum nodig. Wel moet je paspoort één lege visumpagina bevatten voor de stempel van de douane.
  • Vermijd de vulkanen Popocatépetl en Colima, deze vulkanen zijn verhoogd actief.
  • In Mexico kunnen (zware) aardbevingen voorkomen, vooral van de westkust van de deelstaat Baja California tot en met de regio Chiapas tot het midden van het land is het aardbevingsgevoelig.
  • In de periode mei tot en met oktober kunnen er in Mexico tropische stormen voorkomen. Deze kunnen aan beide kusten van Mexico voorkomen.
  • Je mag in Mexico geen foto's maken van militaire objecten.
  • Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in het land. 
  • Er staan hoge straffen op het in het bezit hebben en/of verhandelen van drugs.
  • In Mexico kan het voorkomen dat je zonder reden met de auto wordt staande gehouden door de politie. Werk te allen tijde mee.
  • Bij een verkeersongeluk kan het voorkomen dat de lokale bevolking de betrokkenen bij het ongeluk (ook onschuldige) vasthoudt totdat er een vergoeding wordt betaald.

Link

Voor het actuele nieuws reisadvies voor Mexico kun je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

12 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

4,4

Gerelateerde artikelen