Fïesta Mexicana! Feesten in Mexico

Mexicaanse decoratie tijdens feestdag
Mexicaanse decoratie tijdens feestdag

Waar je ook bent, op welk moment dan ook, in Mexico is er altijd wel ergens een feestje aan de gang. Zo zijn er Heiligendagen, geboortedagen van obscure helden, historische en politieke mijlpalen, agrarische riten en katholieke feestdagen. We hebben de belangrijkste en grootste feesten voor je op een rijtje gezet.

Patricia '', Patricia - reisexpert Playa del Carmen gratis reisvoorstel >>

Dag van de Grondwet

De Dag van de Grondwet is een nationale feestdag. In eerste instantie werd deze gevierd op 5 februari, de dag waarop de grondwetten van 1857 en 1917 werden aangenomen. Sinds 2006 vindt de feestdag plaats op de eerste maandag van februari. Hoewel alle overheidsinstellingen en de meeste bedrijven op deze dag gesloten zijn, wordt de dag niet zo groots gevierd als de meeste andere feestdagen.

Carnaval

Met zoveel katholieken in een land dat dol is op feesten wordt uiteraard ook het carnaval uitbundig gevierd. Door het hele land zijn vieringen, maar de grootste vind je in Veracruz en Mazatlán. De grotere vieringen beginnen gewoonlijk met de verbranding van een beeld dat “het slechte humeur” moet verbeelden. Vervolgens is er een verkiezing voor de koningin van het Carnaval en soms wordt er ook een koning gekozen. Er zijn optochten met praalwagens, gewoonlijk op de zondag voor Aswoensdag, en straatfeesten. Muzikanten spelen populaire en traditionele muziek en mensen gaan verkleed en feesten tot diep in de volgende ochtend.

Tlaxcala Carnaval Mexico
Tlaxcala Carnaval Mexico
Vraag gratis een offerte aan

Cinco de Mayo

Deze feestdag wordt, zoals de naam al aangeeft, gevierd op 5 mei. De dag herinnert aan 5 mei 1862, de dag waarop Mexico een Frans leger verslaat in de slag bij Puebla. President Juarez verklaarde vier dagen later dat 5 mei voortaan een nationale feestdag zou zijn, en zo geschiedde. Het feest wordt in alle delen van Mexico gevierd, maar het uitbundigst uiteraard in Puebla. Vanwege de vele Mexicaanse immigranten wordt het feest ook in de Verenigde Staten gevierd. Hier verwarren zij de dag echter vaak met de dag van de Mexicaanse Onafhankelijkheid, die pas op 16 september is. In de Verenigde Staten wordt het feest het meest uitbundig gevierd in Texas. Dit is niet alleen omdat deze staat de meeste Mexicaanse immigranten heeft, maar ook omdat de generaal Ignacio Zaragoza, die de Mexicaanse troepen naar de overwinning bracht, uit Texas kwam.

In dit filmpje zie je hoe groots een echt Mexicaans fiesta gevierd wordt. 

Onafhankelijkheidsdag

Van alle politieke feestdagen is de Onafhankelijkheidsdag de belangrijkste. Deze dag, 16 september, wordt ook wel Grito de Dolores genoemd. De oproep tot onafhankelijkheid kwam namelijk uit het dorp Dolores en Grito de Dolores betekent 'schreeuw uit Dolores'. Al in 1810 verklaarde Mexico zich onafhankelijk, maar het zou nog tot 1821 duren voordat Spanje hiermee instemde. In elke stad en in elk dorp komt een menigte bijeen op het centrale plein om met zijn allen Viva Mexico! te roepen. De gekostumeerde optochten en fanfarekorpsen maken de dag tot een volksfeest, compleet met taco's, tequila en vuurwerk.

Dag van de Doden

In Mexico viert men zelfs met de doden een feestje. De El Dia de los Muertos, de Dag van de Doden, is een nationale feestdag en vindt jaarlijks op 2 november plaats. De Mexicanen vieren dat de doden terug naar de aarde komen om de levenden te bezoeken. De doden worden gezien als gasten. Om deze reden worden begraafplaatsen veel bezocht en wordt er gepicknicked tussen de grafzerken. De versieringen bestaan uit doodshoofden. Op deze feestelijke dag verkopen bakkers het brood van de dood.

Offers Dia de los Muertos
Offers Dia de los Muertos

Feest van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe

Het verhaal gaat dat Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe als verschijning van Maria voor het eerst werd aanschouwd door de heilige Juan Diego op 9 december 1531. Hij moest de bisschop overtuigen om een kapel voor haar te bouwen. Dit lukte uiteindelijk op 12 december en op de plek waar Juan Diego haar gezien zou hebben, op de heuvel Tepeyac, staat nu de basiliek Iglesia de Guadalupe. Bijna 90% van de Mexicanen is katholiek en houdt de Maagd van Guadalupe in ere. Pelgrims lopen met fakkels en in tunieken die verwijzen naar de kleding van San Diego. De berg Tepeyac wordt door tienduizenden Mexicanen beklommen op weg naar de kerk. In heel Mexico is er die dag feest en muziek. Bijzonder is de viering in de stad Tequila, waar twee weken van feestvieren resulteren in stierengevechten, rodeo's, muziek en dans.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen