Overblijfselen van de Maya-cultuur in Mexico

Uxmal, oude Maya-stad, Yucatan, Mexico
Uxmal, oude Maya-stad, Yucatan, Mexico

De oude Maya`s woonden in het gebied dat zich uitstrekt over Chiapas en het schiereiland Yucatán in Mexico, geheel Belize en Guatemala en het westelijke deel van El Salvador en Honduras. Rond 2000 v.Chr. ontstonden de eerste Mayadorpjes. De echte bloeiperiode van de Maya`s was van 250 v.Chr. tot 900 na Chr. Deze periode wordt ook wel het 'klassieke' tijdperk genoemd. Vanaf ongeveer 900 na Chr. begon het verval en rond 1600 was er vrijwel niets meer over van het eens zo machtige en slimme volk.

Heb je weinig kennis van Mexico? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Maya-volk

De Maya`s hebben zich nooit als één volk verenigd maar hadden vaak oorlog met elkaar. Ze worden vandaag de dag wel als één volk gezien omdat ze dezelfde opvattingen hadden over leven en dood, hun mythes en scheppingsverhalen komen sterk overeen, hun begrip van de kosmos en hun religieuze overtuigingen waren ook hetzelfde. De reden waarom de Maya`s zo`n boeiend volk waren is o.a. door hun kennis van de sterren en planeten, hun (bizarre) rituelen en de prachtige kunstvoorwerpen die zij maakten van aardewerk, jade, steen en verf.

Jaguar

De Maya`s hadden veel respect voor de jaguar. Ze dachten dat jaguars bovennatuurlijke machten hadden. Omdat jaguars vooral `s nachts leven werd hij in verband gebracht met Xibalba, de onderwereld. Ook werd de jaguar gebruikt als symbool van het koningschap.

Opgravingen

In Mexico zijn veel van de oude Maya-steden opgegraven en hier vindt je prachtige tempels en gebouwen. Chichén Itzá, Palenque en Uxmal zijn waarschijnlijk de bekendste (en meest toeristische) Maya-vindplaatsen die je kunt bezoeken. Maar ook Calakmul in de staat Campeche is zeker een bezoek waard, het ligt alleen behoorlijk afgelegen.

Een bezoek aan de tempelcomplexen 

Het is eenvoudig om vanuit de leuke badplaats Playa del Carmen een bezoek te brengen aan bijvoorbeeld Chichén Itzá en Tulum. Chichén Itzá bereik je per bus in ongeveer 2 uur, of je neemt een klein vliegtuigje zodat je als eerste op de plek aankomt voordat de massa's toeristen aankomen. Tulum is nog makkelijker te bereiken want deze prachtige tempel ligt direct aan zee op korte afstand van Playa del Carmen. De "castillo" heeft een fantastisch uitzicht over strand en zee met daaromheen diverse opgravingen en resten van andere tempels. Playa del Carmen is onderdeel van het schiereiland Yucatan. Hier gaan rechtstreekse vluchten naar toe. 

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen