De wereldplekken van Mexico

Rotsformatie Los Cabos, Mexico
Rotsformatie Los Cabos, Mexico

Mexico is land met grote verschillen op het gebied van geografie, cultuur en klimaat. Je kunt er genieten van zon, zee en strand, maar je kunt ook de precolumbiaanse ruïnes, de nationale parken en de koloniale steden gaan bekijken. Je vindt er diverse valleien, woestijnen en bergen, maar ook rivieren, meren en een tropisch regenwoud. Mexico is zeker een land wat je bezocht moet hebben. Boek nu en geniet van Mexico en zijn schitterende omgeving!

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Playa del Carmen gratis reisvoorstel >>

Los Cabos

De 2 steden die boven op het rotsachtige schiereiland Baja California liggen worden samen ook wel Los Cabos genoemd. Ondanks dat ze samen zijn gevoegd lijken de steden maar erg weinig op elkaar. Ze liggen 30 km uit elkaar en qua hoogte en uitstraling treft het weinig vergelijkingen. Cabo San Lucas staat veelal in het teken van sport en fiesta's, terwijl San José del Cabo een rustig Mexicaans stadje is. San José del Cabo was een aantal jaren geleden de enige stad voor de Indianengemeenschappen. Wanneer je door de stadjes loopt zul je vele elegante trottoirs met bomenrijen, kleine cafés, lachende inwoners en een relaxte manier van leven te zien krijgen.

Haven Cabo San Lucas, Mexico
Haven Cabo San Lucas, Mexico


Bezoek ook zeker het sprookjesachtige stadhuis wat midden in het centrum staat. De gangen zijn versierd met oude muurschilderingen en de hoge binnentuin staat in de schaduw van een grote Mexicaanse laurierboom. Loop rustig rond en geniet van de tentoongestelde kunst en concerten. De afgelopen 10 jaar zijn de stadjes opgeknapt en heeft Cabo San Lucas een aantal van de beste resorts ter wereld! Wie van mooie stranden houdt moet zeker hier heen komen. Bij zonsondergang verkleuren ze in de tinten roze, geel en oranje.
Als natuurliefhebber kun je schildpadden eieren zien leggen, zelf heerlijk wandelen, vogels bekijken of schelpen zoeken. Een waar paradijs wat je dan ook niet snel zult vergeten. Ontdekt dit schitterende landschap met een mengeling van ongerepte woestijn, witte zandstranden en dramatische rotspartijen. Tussen de 2 steden in liggen 20 verschillende stranden waaronder Playa Palmilla, Santa Maria Bay, Playa Chileno en Playa del Amor. Bij de meeste kun je heerlijk zwemmen en snorkelen! Rust of een bruisend uitgaansleven? Los Cabos heeft het allemaal!

Puerto Angel

Hou jij van een klein vissersdorpje? Dan is Puerto Angel de perfecte plaats om een kijkje te gaan nemen. Het dorpje wordt omringd door verweerde rotsen en zandstranden tussen Puerto Escondido en Bahías de Huatulco. In de 19e eeuw beleefde deze havenplaats een bloeiperiode vanwege het transport van koffie en hout. Toen de spoorlijn tussen Oaxaca de Juárez en Salina Cruz er kwam, hield dit op. Nu wordt de pier gebruikt door lokale vissers. In het centrum van het dorp vind je de 2 stranden, Playa Principal en Playa del Panteon. Het belangrijkste strand is Playa Principal, omdat deze ook gebruikt wordt door vissersboten. In Playa del Panteon kun je weer vele interessante zeedieren vinden en wordt je omringd door rotsen. Als je een echte avonturier bent is dit dorpje niks voor jou. Kom alleen naar dit dorpje als je heerlijk wilt genieten van je rust. Het is wel mogelijk om verschillende tripjes te maken naar een ruïne, de lagune van Ventanilla waar je vele vogels en krokodillen kunt spotten, de waterval Los Reyes of het prachtige El Paradiso.

Lagune van Ventanilla, Puerto Angel
Lagune van Ventanilla, Puerto Angel


In de omringende grotten is het zelfs mogelijk om te duiken of te snorkelen. Wil je toch liever surfen? Dat kan 6 km van Puerto Angel af in het stadje Playa Zipolite. Je hebt hier een erg lang strand en uitstekende golven! Je kunt hier ook heen gaan om, onder genot van een cocktail, heerlijk te genieten van de zonsondergang. Ten westen van Zipolite ligt Playa Mazunte, waar de schildpadden hun eieren komen leggen. Tevens is er nog een zeer mooi strand wat bekend staat als Playa la Tijera, ofwel de schaar. Deze naam heeft hij te danken aan zijn schaarvormige rotsformaties die de zee in steken. In de kleine baai kun je heerlijk zwemmen, snorkelen of duiken. Dit schitterende gebied is perfect voor een ontspannen vakantie! Vraag gratis een offerte aan

Oaxaca

Parelwitte zandstranden en helder blauw water, Oaxaca heeft het allemaal! De mooiste stranden zijn Zicatela (surfplek), Escobilla (schildpaddenstrand), Zipolite (naaktstrand), Puerto Angel en Puerto Escondido (2 baaien). Oaxaca heeft zeer grote indiaanse populatie doordat de Indianen door de eeuwen heen indiaanse gebruiken, overtuigingen, tradities, folklore en gewoonten er naar toe hebben gebracht. Oaxaca heeft een schitterend berglandschap met weelderig, begroeide valleien en ruitvormige maïsvelden. Er wonen hier veel Zapoteken en Mixteken die beroemd zijn geworden vanwege hun ambachten.
Als je als toerist naar Oaxaca gaat, kun je dit het beste doen in het regenseizoen, als de maïskolven groen zijn. Wil je graag vele gebouwen bezichtigen? Dan is Oaxaca de Juárez een heerlijke plek met koloniale gebouwen, talrijke pleinen, binnentuinen en smalle straatjes. Hoog boven de stad ligt op een plateauvormige top van de gelijknamige berg de tempelstadruïne Monte Albán, een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van de precolumbiaanse culturen met een indrukwekkende verzameling tempels, pleinen en graven. De meeste gebouwen die je ziet staat dateren uit 600 tot 700 na Christus. Een echte aanrader is een dagtocht naar Hierve el Agua, wat 2 uur rijden van Oaxaca af is. Je kunt hier aan de voet van een 50 meter hoge waterval ontspannen in het warme bronwater!

Tempelstadruïne Monte Albán
Tempelstadruïne Monte Albán

De piramide van Kukulcán

Bezoek de beroemde piramiden en tempels van Chichén Itzá, wat de bekendste monumenten zijn van het schiereiland Yucatán. Je loopt tussen stenen verhogingen, piramiden en balspeelplaatsen door en ziet veel van de oude beschaving. In 987 na Christus kwamen de Tolteken in de Maya-stad aan en maakte die samen met de Maya tot de zetel van het Maya-Tolteekse Rijk, Chichén Itzá. Er kwamen verschillende bouwstijlen in terug zoals die van de Tolteekse moederstad Tula en de Maya-elementen. De stad werd de machtigste plek op Yucatán, een pelgrimsoord waar de Tolteekse god van het water, de vruchtbaarheid, sterren, maan en wind in de gedaante van een gevederde slang werd vereerd. In 1920 werd deze ruïnestad onderzocht door diverse archeologen. De stad is geheel overwoekerd met oerwoud, waardoor je niet veel meer kon zien. Vele bouwwerken werden gerestaureerd, zoals de piramide van Kukulcán. Bezoek een van deze piramides en ontdek veel over de geschiedenis ervan! Zeker de moeite waard!

Tempel van Duizend Strijders, Chichén Itzá
Tempel van Duizend Strijders, Chichén Itzá

Kloosters van Popocatépetl

Popocatépetl is een actieve vulkaan en de op één na hoogste top in Mexico. Op de hellingen van de Popocatépetl staat 14 klooster die goed bewaard zijn gebleven. Je kunt hier de bouwstijl van de eerste missionarissen, franciscanen, dominicanen en augustijnen zien. Het eerste klooster wat gebouwd werd ligt aan de voet van de vulkaan en was gewijd aan de aartsengel Michaël. Het ligt dicht bij het drukke stadscentrum, maar doordat er een grote muur om heen staat hoor je niks van dit lawaai. Wanneer je in dit klooster gaat kijken, zie je veel van de 16e eeuwse kunst en architectuur. Hieronder vallen gebeeldhouwde hoekkapellen van het kerkhof, middeleeuwse Moorse bogen en ontzagwekkende muurschilderingen. De noordelijke deuren zijn de meest ingewikkelde van de vele ingangen die de kerk heeft. Deze deuren weerspiegelen de franciscaanse stijl. Deze deuren worden ook wel de jubeldeuren genoemd, omdat ze voor monniken de toegang tot nieuw Jeruzalem vertegenwoordigen.
Aan het eind van de 16e eeuw werd er een altaarstuk gemaakt door Simon Pereyns. Dit altaarstuk is in 4 rijen opgestapeld tot het gewelf van dit heiligdom. De zeven vergulde vakken omlijsten een reeks afbeeldingen uit het leven van Christus, terwijl de prachtige beeldhouwwerken van heiligen, apostelen en andere kerkelijke lieden die de nissen vullen, zonder twijfel tot de mooiste en best bewaarde onbeschermde werken behoren. In de andere kerken staan vele waardevolle antiquiteiten en religieuze kunstwerken. Tevens staan ze allemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Popocatépetl, actieve vulkaan
Popocatépetl, actieve vulkaan

Teotihuacán

Ruïnes zijn schitterend om te zien en dat geldt ook zeker voor de ruïnes van Teotihuacán. Dit zijn de belangrijkste ruïnes ter wereld. Vroeger was dit het centrum van de hoogontwikkelde gemeenschap met meer dan 20.000 inwoners. Wat er gebeurt is met de stad weet niemand. In de 2e eeuw voor Christus begon men met het bouwen van de stad, maar de beroemde Zonpiramide werd pas 100 voor Christus gebouwd. De magnifieke piramiden en paleizen besloegen ooit een oppervlak van 31 km², maar werden rond 700 na Christus verlaten. Wat voor een bevolking er heeft gewoond is voor iedereen onduidelijk. In de buurt waar de ruïnes staan, zijn vele graven gevonden met daarin menselijke resten, sieraden, aardewerk en gebruiksvoorwerpen. Dit komt door de vele oorlogen en offers die er waren. Er is weinig meer over van de ooit zo mooie bouwwerken. Je ziet nu alleen nog maar ruwe stenen structuren van 3 piramide, offeraltaren en een aantal grote woonhuizen. Vroeger waren deze allemaal bedekt met stuc en beschilderd met karmozijnrode fresco's.

Piramide van de Maan, Teotihuacán
Piramide van de Maan, Teotihuacán


De voorzijde van de Zonpiramide staat loodrecht op het punt aan de horizon waar de zon bij de dag- en nachtevening ondergaat en de overige gebouwen zijn daar in een rechte hoek op gebouwd. In het noorden staat de beroemde Maanpiramide en in het zuiden ligt de Ciudadela. Slecht 1 km daarvan is opgegraven en gerestaureerd. Erg jammer als je ziet hoe mooi dit had kunnen zijn. Archeologen hebben ontdekt dat in de piramide van Quetzalcóatl ceremoniële begrafenissen plaats hebben gevonden. Als je richting de Maanpiramide loopt zie je een afbrokkelende muur die overdekt wordt met een modern golfplaten dak. Op de muur is een jaguar geschilderd, zodat je je misschien kunt voorstellen hoe speciaal deze plek is geweest. De Zonpiramide is de op twee na grootste piramide ter wereld en heeft een oppervlak van 225 x 225 meter en een hoogte van 65 meter. Vanaf de top heb je een van de meest bijzondere vergezichten van Mexico. De Maanpiramide wordt omringd door kleine tempels en de tempel van Quetzalcóatl met schitterende vlinderschilderingen. Zeker een bezoekje waard als je hier in de buurt bent!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen