Bhaktapur

Marktplein in Bakthapur
Marktplein in Bakthapur

Bakthapur is een stad gelegen in het midden van Nepal en telt ongeveer 75.000 inwoners. Het is een oude stad waar ooit de Newah hebben gewoond, een inheems volk uit Nepal. Bhaktapur is de hoofdstad van het gelijknamige district en de derde grootste stad in de Kathmandu vallei. De stad heeft een rijke cultuur en is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je vindt er namelijk vele tempels en houten, metalen en stenen kunstwerken. De mensen die graag cultuur willen snuiven tijdens een bezoek aan Nepal, zijn in Bhaktapur op het juiste adres.

Heb je weinig kennis van Nepal? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Bhaktapur
Plaatsen in de buurt van Bhaktapur (Nepal) :
 • Patan (8 km)
 • Kathmandu (10 km)
 • Nagarkot (14 km)
 • Gorkha (84 km)
 • Pokhara (153 km)
 • Lumbini (182 km)
 • Ervaringen

  M.A.E. Schipper op 24 maart 2014 plaats: Bhaktapur, reisperiode: januari 2014

  Bhaktapur was voor ons gelijk aan een openluchtmuseum. Wat een fantastisch dorp gelegen in de Kathmanduvallei. Alles wat we zagen vonden we prachtig. De Nepalese mensen zijn allerliefst en ook hebben we, na even zoeken, heerlijk gegeten iedere dag weer.

  • Algemeen 10
  • Cultuur 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bhaktapur

  Durbar Square (Bhaktapur)

  Durbar Square
  Durbar Square
  Kaart met locatie Durbar Square

  Het belangrijkste plein van Bhaktapur is Durbar Square. Hier zie je veel terug van de oude cultuur van Bhaktapur. Er bevinden zich vele paleizen, tempels en musea. Het plein wordt gezien als een charmant architectonisch bouwwerk en het is het pronkstuk van de Kathmandu vallei, waardoor het vele bezoekers trekt. Ook de plaatselijke bewoners komen hierheen om een praatje met elkaar te maken. Het is dus een echte ontmoetingsplek.

  National Art Gallery
  National Art Gallery
  Kaart met locatie National Art Gallery

  De National Art Gallery van Bhaktapur is een klein museum waar leuke schilderingen en stenen beelden te zien zijn, voornamelijk van dieren. Veel van de 200 schilderijen komen uit de 18e eeuw. Ook zijn er veel boekomslagen te vinden uit de 11e eeuw. Het topstuk van het museum is het beeld van Hari Hara. Het beeld staat veilig achter glas in een soort gele schouw.

  Vatsala Durga Tempel (Bhaktapur)

  Vatsala Durga Tempel
  Vatsala Durga Tempel
  Kaart met locatie Vatsala Durga Tempel

  De Vatsala Durga Tempel (ook wel Batsalatempel) staat bij Durbar Square en is gewijd aan de godin Vatsala. De tempel is versierd met mooie artistieke motieven en staat op drie terrassen. Twee paarden en twee olifanten staan bij de ingang van de tempel. Kenmerkend is de bronzen bel die op het terras staat. Men beweert dat het geluid van deze bel de klank van de dood is. Deze bel wordt geluid om de ochtendpuja aan te kondigen ter ere van de godin Taleju.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Nepal bekijken.

  Vervoer

  Het dichtstbijzijnde vliegveld is het Tribhuvan International Airport in de hoofdstad Kathmandu. Deze ligt ongeveer 13 kilometer van Bhaktapur af. Op het vliegveld kun je met de bus, taxi of met een gehuurde auto met chauffeur naar Bhaktapur reizen. Mocht je een taxi pakken, let er dan wel op dat de meter aan staat. Als dit niet het geval is, is het verstandig om vooraf een prijs af te spreken. Er rijden regelmatig bussen van Bhaktapur naar Kathmandu. Binnen de grenzen van de stad zijn motorvoertuigen niet toegestaan, waardoor je hier alles te voet moet doen. Buiten de grenzen zijn er wel genoeg gemotoriseerde voertuigen. In Nepal zijn de meeste wegen onverhard en in het droge seizoen chaotisch en onregelmatig. In het regenseizoen, van juni tot september, zijn de wegen gevaarlijk en glad waardoor het niet wordt aangeraden om in die tijd zelf te rijden. Let op dat er links wordt gereden in Nepal.

  Geschiedenis

  Bhaktapur werd in de 12e eeuw door koning Ananda Malla gesticht en was tot de helft van de 15e eeuw de hoofdstad van het Grote Malla Koninkrijk. Dit was een onafhankelijk koninkrijk tot de 18e eeuw. De laatste drie heersers van Bhaktapur waren Jitamitra Malla, Bhupatindra Malla en Ranjit Malla. Deze leiders speelden een belangrijke rol bij het aanleggen van de paleizen en tempels die op Durbar Square in de stad staan. Van oudsher lag de stad op de handelsroute tussen Tibet en India. De gunstige ligging op de karavaanroute maakte de stad erg welvarend en rijk.

  In 1744 begon Prithvi Narayan Shah, een afstammeling van de stichter van de Gorkha dynastie, een veroveringstocht door de Kathmandu vallei. Hij veroverde Kathmandu, Patan, Bhaktapur en de kleinere steden in de vallei en verenigde ze onder een heerschappij. Na een periode van instabiliteit en een bloedige staatsgreep in 1846, kreeg Jang Bahadur Kunwar Ranaji de controle over Nepal. Zijn Rana-dynastie heerste tot 1951 over Nepal. In 1960 nam koning Mahendra de controle over Nepal.

  Tot laat in de 20e eeuw bleef er echter politieke onrust in het land. In 1934 verwoestte een grote aardbeving duizenden huizen, meer dan duizend mensen overleden dankzij dit natuurgeweld. Door de jaren heen werden de gebouwen heropgebouwd, mede dankzij de hulp van West-Duitsland in de jaren '80 en van de Verenigde Staten in de jaren '90.

  Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Ontvang gratis een reischeque
   Flexibele voorwaarden
   ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Bhaktapur