Het Noorderlicht in Noorwegen

Noorderlicht, Aurora Borealis, Noorse fjorden
Noorderlicht, Aurora Borealis, Noorse fjorden

Het Noorderlicht is een spectaculair natuurverschijnsel dat veel toeristen richting Noorwegen trekt. Hoewel het licht in meerdere landen waargenomen kan worden, is Noord-Noorwegen de beste plek. Het Noorderlicht is een boeiend schouwspel van verschillende kleuren aan de hemel, die het hele poolgebied verlichten. Een fenomeen dat je gezien zou moeten hebben.

Heb je weinig kennis van Noorwegen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het Noorderlicht

'Een nachtelijke regenboog', zo wordt het Noorderlicht ook wel genoemd. Elke uitspatting van het Noorderlicht die je ziet, is uniek. Het licht heeft vaak groene banden die als een wervelende rook over de zwarte hemel zweven. De rand is meestal roze met een diep violette kleur in het midden. Dit kleurenspektakel duurt helaas maar 1 tot 2 minuten maar het is een onwerkelijke gebeurtenis.

Het ontstaan

Het Noorderlicht is een ingewikkeld, natuurkundig fenomeen. Daarom is het ook lastig uit te leggen hoe het is ontstaan. Het Noorderlicht ontstaat zodra elektrisch geladen deeltjes die van de zon afkomen, richting de aarde worden geslingerd. Het mooie gekleurde licht ontstaat vervolgens doordat de deeltjes van de zon in de dampkring, in botsing komen met de zogenaamde gasatomen. Dit fenomeen kan echter alleen worden waargenomen op plekken bij magnetische polen. Het Noorderlicht is te zien op het noordelijk en het zuidelijk halfrond. Op het noordelijk halfrond krijg het de naam ''aurora borealis'' en op het zuidelijk halfrond ''aurora australis'', ook wel Zuiderlicht. Vraag gratis een offerte aan

Wanneer is het Noorderlicht te zien?

De meeste kans om het Noorderlicht te zien heb je in de maanden oktober tot februari. Het is in deze periode namelijk erg donker in Noorwegen. In principe is het Noorderlicht er altijd maar door middel van een sterke zonnewind wordt het Noorderlicht krachtiger. Hiervoor moet het donker en onbewolkt zijn. Een paar uur voor middernacht heb je de meeste kans het fenomeen te zien. Na het Noorderlicht gezien te hebben is 27 dagen daarna de kans op het weerzien ervan het grootst. De zon draait namelijk om zijn eigen as.

Noorderlicht bij de Lofoten
Noorderlicht bij de Lofoten

Waar is het Noorderlicht te zien?

Om de gordel van de magnetische Noordpool is het Noorderlicht het beste te zien. Dit is vooral in Noord-Noorwegen maar ook in Zweden en Rusland is het licht te zien. De plaatsen Troms, Nordland en Finnmark hebben een een goede bereikbaarheid en ligging en hebben bovendien perfecte omstandigheden om het Noorderlicht te kunnen zien. In deze gebieden worden daarnaast nog allerlei andere activiteiten aangebonden. In combinatie met het zien van het Noorderlicht zorgt dit voor een onvergetelijke vakantie.

Tip: Lees alles over ons artikel Noorderlicht in Tromso !

Heb geduld!

Voor iedereen die op vakantie naar Noorwegen gaat en het Noorderlicht graag zou willen zien: heb veel geduld. Je bent namelijk aan de natuur overgeleverd en het is onmogelijk om een garantie te geven. Ook speelt het Noorderlicht vaak verstoppertje. Het beste is om een week te verblijven in een gebied waar het goed te zien is. Bij twee weken verblijven heb je nog meer kans. Je zult op een avond zeker beloond worden met het prachtige lichtspel, totdat het weer langzaam verdwijnt. Er zijn zelfs reisorganisaties die speciale groepsreizen organiseren met als thema 'het Noorderlicht'. Er wordt hierbij een programma samengesteld dat volledig is gericht op het zien van het licht. Natuurlijk worden er ook nog andere dingen ondernomen als kookavonden, rendiersledetochten en een sneeuwscootersafari's.

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen