Festivals in Noorwegen

Klappend publiek bij (pop)festival
Klappend publiek bij (pop)festival

Noorwegen is een echt festivalland, hier worden ieder jaar meer dan 200 festivals gehouden. Deze zijn op te delen in verschillende genres die populair zijn in het land namelijk internationale festivals, festivals voor eigentijdse muziek, klassieke muziekfestivals, jazzfestivals, volksmuziekfestivals, rockfestivals en popmuziek festivals.

Heb je weinig kennis van Noorwegen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Internationale festivals

Drie bekende internationale festivals in Noorwegen zijn het Bergen International Festival, het Festival van Noord-Noorwegen en het Vestfold International Festival.

Het festival van Bergen is een kunstfestival wat ieder jaar in de Noorse stad Bergen gehouden wordt. Het is een van de grootste culturele evenementen in het land. Het festival biedt muziek, dans, toneel, beeldende kunst, literatuur en folklore. De concerten vinden onder andere plaats in Troldhaugen, Grieghallen en Håkonshallen. De eerste editie werd in 1953 gehouden. Dit idee kwam door een soortgelijk evenement dat werd georganiseerd in 1898 in Bergen. Het programma bestaat tegenwoordig uit ongeveer 160 verschillende optredens en het festival duurt 2 weken. Elk jaar wordt het festival in de maanden mei en/of juni gehouden.

Voor degene die het prachtige landschap en de middernachtzon gecombineerd wil zien met muziek, die door lokale, nationale en internationale artiesten uitgevoerd wordt, kan het Festival van Noord-Noorwegen bezoeken. Een ander festival waar verschillende internationale concerten georganiseerd worden, is het Vestfold International Festival. Dit evenement duurt een week lang en vindt jaarlijks plaats in juni en/of juli.

Festivals voor eigentijdse muziek

Sinds 1990 hebben festivals voor eigentijdse muziek de aandacht getrokken. Festivals voor eigentijdse muziek zijn onder andere het Ultima – Oslo Compentorary Music Festival, Borealis en het ILIOS Festival.

Het Ultime – Oslo Compentorary Music Festival wordt elk jaar in het begin van oktober georganiseerd en is het grootste festival voor eigentijdse muziek. Het festival Borealis richt zich met name op jongere componisten. Het evenement vindt plaats in Bergen en wordt eind maart gehouden. De terugkeer van de zon in Harstad na een lange poolnacht wordt gemarkeerd door het ILIOS Festival in de maand januari. Vraag gratis een offerte aan

Klassieke muziekfestivals

In Noorwegen worden verschillende uitstekende kamermuziek festivals georganiseerd. Een aantal van de meest prominente musici van Noorwegen organiseren de zomerfestivals van Risor, Oslo en Stavanger. Een van de festivals is het Trondheim kamermuziekfestival, die een internationaal kamermuziek concours bevat. Verder zijn er ook nog het International Chamber Music Festival Stavanger, het Trondheim Chamber Music Festival en het Risør Festival of Chamber Music.

Jazzfestivals

Noorse jazzmusici zijn sinds de jaren 1960 zeer succesvol, zowel nationaal als internationaal. Noorwegen is dan ook dé plek voor jazzfestivals. Festivals die in dit land te bezoeken zijn, zijn het jazzfestival van Kongsberg, die begin juli wordt gehouden, het international jazzfestival van Molde, die eind juli plaatsvindt en het Oslo Jazzfestival in begin augustus. Dit zijn de drie festivals die de meeste soorten jazz omvatten. Daarnaast heb je ook nog Vossa Jazz, wat een combinatie van jazz en volksmuziek is en het Sildajazz festival in Haugesund, die zich op traditionele jazz richt.

Volksmuziekfestivals

Noorwegen heeft in tegenstelling tot veel andere Europese landen een traditie van volksmuziek. Deze is van generatie op generatie doorgegeven en tot op de dag van vandaag biedt het Noorse volksmuziekleven talentvolle opkomende artiesten. De belangrijkste volksmuziekfestivals vinden in juli plaats in Førde en in augustus in Bø. Bekende festivals zijn het Telemark International Folk Festival en Førde Folk Music Festival. Daarnaast wordt elk jaar op een andere plaats in het land het Noorse kampioenschap van traditionele muziek en dans gehouden.

Rockfestivals en popmuziek festivals

Noorse rock, pop, metal, hiphop, R&B en elektronica zijn momenteel enorm populair. De twee meest populaire rockfestivals in Noorwegen het Öya Festival, wat in de buurt van Oslo gehouden wordt en het Quart Festival in Kristiansand. Deze vinden beide plaats in de zomermaanden. Ook zijn er gespecialiseerde popmuziek festivals, waaronder het Inferno metal festival op Goede Vrijdag en het Notodden Blues Festival.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen