Noorwegen van A tot Z

Landschap Noorwegen
Landschap Noorwegen

Ben je op zoek naar een kimono, strandjurkje of een poncho voor je kinderen? Ga dan snel naar https://www.silentbeach.nl/ en gebruik de kortingscode Reisgraag10 voor 10% korting!

Noorwegen staat bekend om de geweldige landschappen. Zijn fjorden, besneeuwde bergtoppen, uitgestrekte bossen en groene weiden zijn voor veel reizigers de reden om voor Noorwegen te kiezen. De meeste Nederlanders maken een rondreis langs de vele verschillende landschappen die Noorwegen heeft te bieden, daarnaast staat Oslo ook vaak op het lijstje van te bezoeken plekken. Reisgraag.nl geeft je graag een indruk van Noorwegen door het land aan de hand van een A, B, C te beschrijven.

Heb je weinig kennis van Noorwegen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Alesund

Alesund is de grootste vissershaven van Noorwegen. In de stad zelf vind je geen bezienswaardigheden maar het centrum en de haven zijn zeker het bezoeken waard. Begin 1900 is de Alesund totaal afgebrand, de stad is daarna weer herbouwd maar zeker niet meer zo mooi als voorheen.

B van Bevolking

De bevolking van Noorwegen bestaat uit ongeveer 4.400.000 mensen. De overgrote meerderheid van de bevolking behoort tot het Noorse ras, die afstammen van de Vikingen. Noren kunnen nogal bot overkomen, zo kan het voorkomen dat ze in een drukke straat tegen je aanbotsen en vervolgens gewoon doorlopen. Houdt bij dit soort momenten in gedachten dat dit nou eenmaal is hoe de Noren zijn.
Vraag gratis een offerte aan

C van Cultuur

Kunst en cultuur hebben in Noorwegen altijd al een belangrijke rol gespeeld. Er zijn tal van musea, concerten en toneelvoorstellingen daarnaast vinden schrijvers, artiesten en kunstenaars in het Noorse landschap hun inspiratie. Wil je iets van de Noorse cultuur meekrijgen dan is het aan te raden een festival van Noorse volksmuziek bij te wonen. Deze zijn door heel Noorwegen bij te wonen en vinden vooral plaats in de maand juli.

D van Dovrefjell

Dovrefjell is een berglandschap dat nooit door menselijke hand is aangepast. Daardoor kunnen reizigers zich er helemaal terugtrekken in de natuur en bijvoorbeeld door een wandeltocht in de bergen genieten van de prachtige natuur die Noorwegen heeft te bieden. In de bergen zijn verschillende wandeltochten die goed gemarkeerd zijn, zo is er voor iedereen (van toeristen tot beoefende bergwandelaars) een mooie tocht te vinden.

Dovrefjell, landschap Noorwegen
Dovrefjell, landschap Noorwegen

E van Eten

Het zal niemand verbazen dat vis een hoofdingrediënt is in de Noorse keuken. In veel restaurants en ook in supermarkten zul je een gevarieerd assortiment vis en wild vinden. Bijzonder in Noorwegen zijn de boerderijen waar met plaatselijke ingrediënten heerlijke maaltijden worden bereidt, hier zijn er 210 van en je herkent ze aan het logo met het weerhaantje. Daarnaast is het een aanrader om Aquavit te proberen, deze sterke drank wordt gemaakt met karwij en kan het beste worden gedronken bij gerookte vis, krab of haring.

F van Fjorden

Noorwegen is wereldberoemd om zijn hoge concentratie fjorden, nergens ter wereld zijn er meer fjorden te vinden dan in West-Noorwegen. Fjorden zijn ware kunstwerken die zich gevormd hebben toen gletsjers zich terugtrokken. De diepste en tegelijkertijd ook langste fjord die in Noorwegen te vinden is de Sognefjord. In, rondom en op de Sognefjord zijn er veel verschillende activiteiten te beleven. Behalve varen en kajakken om de fjord van dichtbij te zien kun je ook vissen, zwemmen, fietsen en er kan ook gewandeld worden.

G van Gletsjertocht

Om Noorwegen op een speciale manier te beleven kun je een gletsjertocht maken, er zijn verschillende niveaus zodat ook de onervaren wandelaar Noorwegen op een unieke manier kan beleven. Een van de plaatsen waar je een gletsjertocht kan lopen is Nigardsgletsje, onderaan deze gletsjer vind je een hutje van de Jostedal Breforarlag, de berggidsen, bij dit hutje kun je je aanmelden voor verschillende gletsjertochten op verschillende niveaus, zelfs met kinderen zijn er leuke routes om te lopen. Goed schoeisel is aan te raden, ter plekke krijg je nog wel stijgijzers ondergebonden. Hierna kan de tocht beginnen en kun je genieten van het prachtige landschap op een speciale manier.

H van Hamar

Hamar ligt in het westen van Noorwegen en is de grootste plaats aan het Mjosa-meer. Hamar kreeg in 1859 stadsrechten, hierdoor werd het een centrum voor cultuur, industrie en handel. Tegenwoordig zijn er nog een aantal bezienswaardigheden te zien die uit die tijd zijn overgebleven. Zo vind je er de overblijfselen van Domkirkeruinerna, de kathedraal. De overblijfselen van deze kathedraal worden beschermd door een koepel van glas. Daarnaast is hier ook het Olympisch Stadion dat werd gebouwd voor de Olympische Winterspelen van 1994. Het Olympisch Stadion lijkt erg op een omgekeerd vikingschip.

Moderne kunst in Hamar, Noorwegen
Moderne kunst in Hamar, Noorwegen

I van Igloo Hotel

Volgend jaar, 2012, zal er voor de 12e keer een Alta Igloo Ijshotel worden geopend. Meer dan 2000m2 ijs en sneeuw vormen het prachtige Igloo Ijshotel. Je kunt hier slapen in één van de 30 kamers of een suite boeken, er zal geslapen worden op rendierhuid en in een speciale slaapzak die je zelfs met een buitentemperatuur van -4 tot -7°C warm houdt. Verschillende ijssculpturen en kunstwerken zorgen ervoor dat het hotel een geweldige overnachtingsplaats is.

J van Jotunheimen

Volgens de oude Noorse mythes is Jotunheimen de verblijfplaats van reuzen en trollen. Waar of niet? Jotunheimen heeft in ieder geval prachtige bergen. In het Jotunheimen National Park vind je de twee hoogste van Noorwegen. Zeker een bezoek waard als je naar Noorwegen afreist.

K van Kroon

Het betaalmiddel in Noorwegen is de kroon, een euro is ongeveer 8 NOK waard, natuurlijk is het aan te raden voor je een reis naar Noorwegen maakt de actuele koers na te kijken. Ook is het sterk aan te raden voordat je op reis gaat voldoende Noorse kronen te halen, je euro's wisselen tegen kronen in Noorwegen is tamelijk duur, vaak worden er namelijk hoge provisies geregeld. Overigens zijn veel producten in Noorwegen een stuk duurder dan we in Nederland gewend zijn, zo betaal je voor etenswaren gemiddeld 30% tot 75% meer dan in Nederland.

L van Lofoten

Lofoten is een eilandengroep die net voor de kust van Noorwegen liggen. Deze eilanden zijn vooral bekend om de visserij. Zo wordt er elke winter het wereldkampioenschap kabeljauwvissen gehouden. Mensen van over de gehele wereld komen elk jaar naar de eilandengroep om toe te kijken of mee te vissen. In de week voorafgaand aan het kampioenschap zijn er verschillende activiteiten en concerten, geregeld door de plaatselijke bevolking van de Lofoten.

M van Middernachtzon

In heel Noorwegen gaat de zon gedurende de zomer niet onder, maar in de verschillende delen van Noorwegen is het fenomeen op verschillende dagen mee te maken. Zo is de middernachtzon in de provincie Nordland elk jaar te bewonderen van 12 juni tot 1 juli en in Finnmark elk jaar van 14 mei tot 29 juli. Tijdens de dagen dat er sprake is van de middernachtzon kun je 's nachts golven of deelnemen aan een bootreis langs de Noorse kust bijvoorbeeld de Hurtigruten.

N van Noorderlicht

Het Aurora borealis, ook wel het noorderlicht is een mysterieus groen licht. Het licht is het vaakst te zien in het late najaar en in de winter of vroege voorjaar, toch is het onmogelijk een garantie te geven. In theorie kun je het noorderlicht overal in Noorwegen aanschouwen, maar de meeste kans is er in Noord-Noorwegen. Op verschillende plekken zijn er georganiseerde tochten om buiten bezig te zijn en tegelijkertijd warm te blijven, zo is er een mogelijkheid om een sneeuwscooter safari te doen of hondensleetochten te maken.

Noorderlicht, Aurora Borealis
Noorderlicht, Aurora Borealis

O van Oslo

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en tegelijkertijd ook de grootste stad. Er zijn verschillende bezienswaardigheden in Oslo, zo is in de zomer het koninklijk paleis opengesteld voor bezoekers en kun je de volledig gerestaureerde kathedraal (Domkirke) bezichtigen. Van deze kathedraal is het plafond versierd met bijbelse fresco's. Daarnaast is het Historisch Museum een aanrader als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Noorwegen.

P van Preikestolen

De Preikestolen ofwel de preekstoel is een van de bekendste toeristische attracties van Noorwegen. De preekstoel steekt 604 meter boven de Lysefjord uit en de beste ervaring krijg je erbovenop. Er is een wandelroute van ongeveer zes km waar je heen en terug ongeveer vier uur over zult doen, er zijn hoogteverschillen van 350 meter en langs de route is zwemwater en verschillende rustplaatsen, zo kan iedereen op zijn eigen tempo lopen.

Q van Qvigstad, J.K.

Qvigstad, J.K. is een schrijver van het boek Samische sprookjes en legendes, wil je alvast wat van de cultuur van Noorwegen en van de Samen (zie ook: 'De S van Samen') leren voor je vakantie dan is dit boek een goed begin.

R van Røros

Røros is een stadje waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. De gezellige straatjes rondom de kopermijn zien er nog steeds zo uit als eeuwen geleden, daardoor hangt er ook een relaxte sfeer. Onder andere door de authentieke huizen rondom de kopermijn is Røros op de werelderfgoedlijst gekomen. 's Winters kun je in Røros verschillende winterse activiteiten beoefenen, langlaufen, een rit met een paardenslee of hondenslee en sneeuwscooter tochten en ijsvissen.

S van Samen

De oorspronkelijke bevolking van het Noorden van Scandinavië zijn de Samen (bij ons beter bekend als de Lappen). De cultuur van de Samen heeft onder grote druk gestaan, maar de afgelopen jaren is er steeds meer sprake van officiële erkenning van de Samische cultuur. Noorwegen, maar ook Finland en Zweden, hebben tegenwoordig ook ieder een eigen Sami parlement, dit parlement heeft alleen wel beperkte bevoegdheden. Vind je het leuk om meer te weten te komen over de Samische cultuur bezoek dan bijvoorbeeld een het Varanger Sámi Museum in Varanger.

T van Trondheim

Trondheim ook wel bekend als technologie hoofdstad van Noorwegen bestaat uit vele winkels, restaurants, cafés en hotels. Daarnaast zijn er ook verschillende bezienswaardigheden in en rondom Trondheim. Zo is er de Nidaros domkerk, het nationale heiligdom van Noorwegen. De kathedraal is gebouwd bovenop het graf van de patroonheilige van Noorwegen, St. Olav en staat midden in Trondheim. Rondom Trondheim is bijvoorbeeld het restaurant binnenin de Tyholt toren, op 74 meter hoogte een aanrader. Vanuit het restaurant heb je een prachtig uitzicht op de stad en de rest van de omgeving.

Gekleurde huizen in Trondheim
Gekleurde huizen in Trondheim

U van Urnes Stavkirke

De Urnes Stavkirke is een staafkerk die geheel uit hout bestaat. De kerk heeft een typisch Scandinavische bouwstijl. In Noorwegen zijn er ongeveer 1000 staafkerken gebouwd, waar er tegenwoordig nog maar 28 van over zijn. Niet alleen zijn staafkerken de oudste houten gebouwen van Noorwegen, ze zijn ook de oudste christelijke kerken.

V van Viking

In Noorwegen tijdens de Middeleeuwen waren er bijna geen mogelijkheden om landbouw te beoefenen. Veel mensen leefden bij de kust en het is ook daarom dat de Noren de betere botenbouwers van Europa werden. Doordat zij de beste boten bouwden gingen ze al snel op ontdekkings- en handelsreizen. Tijdens deze reizen werden de gebieden waar zij aanmeerden bruut ingenomen. Wil je tijdens je reis meer te weten komen over de Vikingen en hun levenswijze dan is Lofotr Viking Museum in Bøstad een leuke plek om te bezoeken.

W van Walvissafari

De walvissafari, het is zeker iets van de laatste jaren. De tochten vertrekken vanaf Andenes, Stø en Nyksund, waarbij je verschillende walvissen zult zien. Samen met gidsen die de wateren als geen ander kennen ga je met een grote boot opzoek naar walvissen. Wel wordt aangeraden om ruim van tevoren te boeken, want de safari's zijn de laatste jaren in populariteit toegenomen.

X van X-mas

Wanneer je met kerst Noorwegen bezoekt zul je merken dat Noorwegen net als in Nederland echt een familiefeest is. Er is wel één groot verschil, kerst vieren de Noren niet op 25 december maar op de 24e. De maaltijd is traditioneel; elk jaar eten de Noorse gezinnen hetzelfde, het verschilt wel sterk per regio. Een aantal voorbeelden zijn: rendiervlees met een compote van poolbessen, worst met gekookte aardappelen en bijvoorbeeld zuurkool. In Savalen vind je het huis van de kerstman. De entree is gratis, je kunt onder andere meedoen met het kerstverhaal en de dieren voederen. Daarnaast kun je op het speciale postkantoor een kerstkaart versturen naar de kerstman.

Y van Yoik

Yoik is een soort gezang dat nog het meest lijkt op neuriën. Het gezang komt van de Samen (zie ook 'De S van Samen') en is waarschijnlijk begonnen toen zij hun rendieren moesten kalmeren of om wilde dieren af te schrikken. Tegenwoordig hoor je het gezang bijna niet meer, tenzij het is op feesten als vorm van vermaak.

Z van Zeevaart

De zeevaart is onlosmakelijk verbonden met Noorwegen. Tot en met de Tweede Wereldoorlog was de koopvaardijvloot van Noorwegen een van de grootste ter wereld. Het is daarom ook dat je in Noorwegen zoveel scheepvaartmusea vindt. Een grote aanrader is het scheepvaartmuseum die je vindt op het schiereiland Bygdøy bij Oslo.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,5

Gerelateerde artikelen