Asunción
Asunción is één van de oudste steden in Zuid-Amerika en de volledige naam van de stad is Nuestra Señora de Santa María de la Asunción. Deze naam verwijst naar de Maria-Tenhemelopneming, want op die dag werd de stad gesticht. De stad heeft de bijnaam Madre de Cuidades (Moeder der Steden) omdat Asunción het koloniale centrum vormde. De hoofdstad is gelegen in het zuidoosten van Paraguay, vlakbij de grens met Argentinië aan de rivier Río Paraguay. In de laatste jaren is er al veel gedaan om de stad op te knappen, want Asunción is niet één van de mooiste Zuid-Amerikaanse steden. Het centrum van Asunción bestaat uit grote winkelcentra, chique dansclubs en mooie koloniale gebouwen. Het centrum van de stad ligt er tegenwoordig dus mooi en goed onderhouden bij, maar het is wel zo dat hoe meer je van het centrum verwijderd raakt, hoe meer vervallen de stad eruit ziet. Je komt dan al snel bij de favelas, de krottenwijken van de stad. In de favelas wonen arme mensen in krakkemikkige huisjes die bestaan uit hout en golfplaten. Bovendien hangt er constant een benzinegeur van alle uitlaatgassen en leven er hier veel muggen door de hitte en vochtigheid van de rivier Río Paraguay. Dit is de voornaamste reden dat de ziekte dengue in de favelas al meerdere levens heeft geëist.
gratis reisadvies
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Asunción
Abasto Market (Asunción)
In de hoofdstad Asunción is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Abasto Market, die aan de rand van de stad wordt gehouden. Het is een erg kleurige markt en het is de ideale plek om de echte Paraguayanen te ontmoeten. Op deze markt worden vooral etenswaren, zoals groente, fruit, vlees en vis te koop aangeboden.
Museo del Barro (Asunción)
Het Museo del Barro in Asunción is een grote aanrader! In dit museum worden collecties van inheemse werken tentoongesteld en kun je niet alleen religieuze kunst van de Jezuïeten en Franciscanen bewonderen, maar ook diverse moderne kunstwerken. Ook kun je leuke souvenirs kopen in het ambachtswinkeltje dat bij het museum hoort.
Museo Memoria de la Ciudad (Asunción)
Een bezoek aan het Museo Memoria de la Ciudad in Asunción kan behoorlijk confronterend en ontroerend zijn. Dit museum schetst een duidelijk beeld van hoe de mensenrechten werden geschonden tijdens de periode van dictatorschap in Paraguay. Het gebouw werd door het regime van Stroessner namelijk gebruikt als een centrum waar mensen (vooral tegenstanders van het regime) gemarteld werden.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Paraguay bekijken.
Vervoer
Vanaf de luchthaven Silvio Pettirossi in Asunción zijn internationale vluchten mogelijk, maar deze gaan altijd via één van de luchthavens in Argentinië of Brazilië. Je vliegt vanuit Paraguay naar één van deze landen en vanaf daar vervolg je je vlucht. Bovendien vertrekken vanaf dit vliegveld geregeld vluchten naar steden in de omringende landen, zoals Buenos Aires (Argentinië), São Paulo (Brazilië), Santiago (Chili), Montevideo (Uruguay), Cochabamba (Bolivia) en Lima (Peru). Ook zijn er vanaf de luchthaven in Asunción enkele binnenlandse vluchten naar Ciudad del Este mogelijk. In Asunción en omgeving kun je verder goed reizen met de taxi, want door de hele stad zijn er verschillende standplaatsen te vinden. Daarnaast rijden er nog ongeveer 50 lokale bussen die je ook in alle uithoeken van de stad en naar naastgelegen dorpen brengen. Een opvallend detail is dat in het centrum van Asunción houten paardenkoetsen de weg delen met dure BMW’s. De luxe auto’s staan in schril contrast met de paarden, die zo mager zijn dat je hun ribben kunt tellen.
Geschiedenis
De hoofdstad van Paraguay werd in 1537 gesticht door de Spanjaard Juan de Salazar de Espinosa. Als herinnering aan deze man staat tegenwoordig in het midden van het Plaza de Marzo Paraguayano een bronzen beeld van hem. Hij kwam naar Paraguay met de eerste Spaanse vloot die het gebied Río de la Plata wilden gaan ontdekken en vanuit Asunción andere steden wilden vinden. Asunción was gevestigd op een scherpe kromming van de rivier dus een ideale plek om vanuit een uitkijkpost de omgeving van de stad in de gaten te houden. Van hieruit werden dan ook veel koloniale expedities georganiseerd. Tijdens het gezag van Carlos Antonio López werd in Paragauy een nieuw economisch beleid uit gevoerd. Er werden wegen aangelegd, er werden scholen gesticht en er werden fabrieken gebouwd. Ook werden er spoorwegen aangelegd en Asunción was de eerste stad van Zuid-Amerika met een spoorwegdienst. Na het overlijden van López, kwam zijn zoon, Francisco Solano López aan de macht, maar die leidde het land naar de rampzalige Oorlog van de Drievoudige Alliantie. In deze oorlog werd Asunción door Braziliaanse troepen bezet en grotendeels verwoest. Deze oorlog betekende dus de neergang van zowel de hoofdstad als de rest van het land en sindsdien is de vooruitgang enorm vertraagd. De laatste jaren zijn in Asunción werkzaamheden geweest om vervallen gebouwen weer op te knappen en de stad weer een mooier aanzicht te geven.