Genocide in Rwanda

Om een land echt te kennen moet je niet alleen zijn goede kanten kennen, maar ook zijn slechte kanten. De smet op het verhaal van het Oost-Afrikaanse Rwanda is de Rwandese genocide. In 1994 werden er na een burgeroorlog in Rwanda circa 800.000 mensen vermoord. Dit zou veel gevolgen hebben niet alleen voor Rwanda, maar ook voor andere landen.

Heb je weinig kennis van Rwanda? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Achtergrond

Tijdens de koloniale periode werden de verschillen tussen de Hutu's en de Tutsi's, de twee grootste bevolkingsgroepen in Rwanda, groter. De Tutsi's hadden een machtsmonopolie en tijdens de jaren '50 begon veel Hutu's dit op te breken en werden ze opstandiger. Dit leidde in 1962 tot het omverwerpen van de Tutsi monarchie en het instellen van een republiek onder leiding van de Hutu's. Veel Tutsi's vluchtten naar het buitenland. In de decennia daarna groeide de bevolking van Rwanda enorm. Met 408 mensen per vierkante kilometer had het in de jaren '90 één van de hoogste bevolkingsdichtheden van de wereld. Omdat de meeste mensen arme boeren waren, zorgde zoveel mensen op zo weinig grond voor enorme spanningen.

Eind jaren '80 wilden de verdreven Tutsi's weer de controle krijgen over hun thuisland. In 1990 vielen Tutsi strijders de Hutu's aan en het land raakte verwikkeld in een burgeroorlog. In 1993 werd er onder leiding van Tanzania vrede gesloten, in de Arusha-akkoorden. De Tutsi's kregen weer wat politieke macht in Rwanda en de macht van de president Juvénal Habyarimana werd beperkt. Dit zinde de Hutu extremisten, verenigd in Habyarimana's CDR partij, niet. Zij begonnen een coup voor te bereiden. Om de vrede te behouden stuurde de VN een kleine waarnemingsmissie onder leiding van de Nederlands-Canadese Roméo Dallaire.

De genocide

Op 6 april 1994 werd het vliegtuig van president Habyarimana neergeschoten. De dood van de president zorgde voor een kettingreactie. De verschillende groepen gaven elkaar de schuld en de spanningen liepen hoog op. Dit kwam tot een uitbarsting toen op 7 april de Presidentiële Garde in opstand kwam en de minister-president, andere hoge politieke functionarissen en tien Belgische VN-soldaten vermoordde.

Vanaf dit moment was de anarchie in Rwanda compleet en extremistische Hutu milities begonnen door het land te trekken. Ze vermoordde of verkrachtte alle Tutsi's en gemodereerde Hutu's die ze tegenkwamen. De VN-missie was te klein om ook maar enige weerstand te bieden en moest lijdzaam toezien hoe binnen 100 dagen meer dan 800.000 mensen werden vermoord.

Buitenlandse reacties

Eén van de redenen waarom dat de genocide in Rwanda zo uit de hand kon lopen was de besluiteloosheid en onverschilligheid van de rest van de wereld en dan vooral van de Westerse landen. De VN-missie in Rwanda was klein en werd nog kleiner nadat de Belgische soldaten terug werden getrokken als gevolg van de tien vermoordde soldaten in april. Tevens hadden de VN-soldaten de opdracht om enkel geweld te gebruiken om zichzelf te verdedigen. Gewapende interventie was een beslissing die in de handen van de VN-veiligheidsraad lag, maar deze was, o.a. doordat Rwanda een tijdelijke zetel in de raad had, heel langzaam in het maken van beslissingen.

Frankrijk had een twijfelachtige rol in het conflict. Hoewel Afrika gedekoloniseerd was, hadden veel Europese landen nog steeds een groot aandeel in hun voormalige koloniën. Frankrijk zag haar invloed in Rwanda afnemen en wilde via steun aan de Hutu's dit terugkrijgen. Ongeveer vijftig Franse adviseurs waren tijdens de burgeroorlog naar Rwanda gestuurd om de Hutu's op te leiden. Frankrijk deed dan wel niet mee aan de genocide, haar acties zorgde er wel voor dat de verhoudingen tussen de Hutu's en de Tutsi's verder op scherp werden gesteld. De Fransen wisten wel mensenlevens te redden door in opdracht van de Veiligheidsraad een veilige zone in het westen van het land in te richten.

De rol van de Verenigde Staten tijdens de genocide was er één van afzijdigheid. Een waarschuwing van een Hutu in april werd door de V.S. (en de Verenigde Naties) genegeerd. Ook toen nieuws over de genocide naar buiten kwam, werd er door de Verenigde Staten niets gedaan. De toenmalige president Bill Clinton heeft later gezegd er spijt van te hebben dat hij toen niet meer heeft gedaan om het geweld te stoppen. Experts zeggen dat de mislukte interventie in Somalië het jaar ervoor (gepopulariseerd in de film Black Hawk Down) de reden was voor de apathie van de Verenigde Staten.

Gevolgen

Terwijl de milities de genocide begingen, werd er door de legers van de Tutsi's (RPF) en de Hutu's (CDR) gevochten om controle over het land zelf. Dit gevecht werd in juli gewonnen door de RPF. Met de controle over het land verloren en bang voor de wraak van de Tutsi's, vluchtten ongeveer twee miljoen Hutu's naar het naburige Zaïre. Dit destabiliseerde het al zwakke land wat daarna in een tien jaar lange oorlog verwikkeld raakte. Deze Congo oorlog kostte aan meer dan vijf miljoen mensen het leven, wat het de dodelijkste oorlog sinds de Tweede Wereldoorlog maakt. In Rwanda zorgde de genocide voor duizenden weduwen en wezen en de gevangenissen zitten nog steeds vol met oorlogsmisdadigers.

Rwanda probeert echter te herstellen van de genocide. Het land democratiseert en de economie is ook weer aan het terugkrabbelen. Voor toeristen is het een interessante bestemming, want het is één van de twee landen waar je de zeldzame berggorilla veilig in het wild kan zien.

Heeft u interesse in een reis naar Rwanda? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,7

Gerelateerde artikelen