Historische sites in Schotland

Het schitterende kasteel Stirling Castle
Het schitterende kasteel Stirling Castle

Schotland heeft veel natuur zoals beboste landschappen en grote groene grasvelden. In deze natuur kun je een leerzame en mooie wandeling maken langs de vele indrukwekkende en mooie historische bezienswaardigheden. Bekijk de stenen nederzetting Skara Brae, bezoek het sprookjesachtige Stirling Castle of ga op ontdekkingstocht in de ondergrondse stad Real Mary King’s Close. Wil je meer weten over de historische sites in Schotland? Lees dan snel verder.

Heb je weinig kennis van Schotland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Skara Brae

Skara Brae is een van de best bewaard gebleven neolithische (de jonge steentijd) nederzettingen in West-Europa. De nederzetting is ontdekt in 1850 en ligt op het eiland Mainland. Skara Brae geeft een goed beeld van hoe het leven 5.000 jaar geleden in Schotland was. Wat de nederzetting speciaal maakt, is dat niet alleen de huizen, maar ook alles in de huizen van steen is, van de bedden tot kasten en stoelen.

De stenen nederzetting Skara Brae
De stenen nederzetting Skara Brae

Calanais Standing Stones

Calanais Standing Stones zijn een aantal stenen die in een patroon van een kruis staan met een indrukwekkende stenencirkel in het midden van dit kruispatroon. In die stenencirkel staat een tombe van 6,4 meter lang, deze werd tot 1000 v. Chr. gebruikt voor crematies. De stenen zijn 5.000 jaar oud en staan op de westkust van het eiland Lewis.

De 5000 jaar oude Calanais Standing Stones
De 5000 jaar oude Calanais Standing Stones
Vraag gratis een offerte aan

Kilmartin Glen

In het westen van Schotland rondom het dorp Kilmarten ligt de vallei Kilmartin Glen. In dit 5.000 jaar oude gebied kun je veel historische monumenten zien afkomstig uit de steen- en bronstijd. Zo kun je steencirkels, grafheuvels en staande stenen bekijken. Er zijn daarnaast ook monumenten uit de ijzertijd te zien, namelijk het keltische Dunadd Fort en het middeleeuwse Carnasserie Castle.

Het middeleeuwse Carnasserie Castle
Het middeleeuwse Carnasserie Castle

Maeshowe

Maeshowe is een neolithische tombe gebouwd rond 3000 voor Christus op Schotse eiland Mainland. Het is een grote grafheuvel die bedekt is met gras en omgeven door een gracht. De tombe wordt alleen verlicht als het drie weken voor of na de kortste dag van het jaar is (21 december). De legende gaat dat Vikingen de tombe bezochten op zoek naar schatten. In de tombe zijn 30 runeninscripties en 8 schetsen te vinden, men denkt dat deze van de Vikingen komen.

De grafheuvel Maeshowe ligt in een mooi fel groen graslandschap
De grafheuvel Maeshowe ligt in een mooi fel groen graslandschap

Arbroath Abbey

Arbroath Abbey in Arbroath was een benedictijnenabdij in de 12e eeuw met drie torens, een klooster en een groot rond raam. Nu zijn er enkel nog ruïnes op het klooster na. Deze is het best bewaard gebleven, zo kun je op de begaande grond nog 15e-eeuwse fresco’s zien. Verder staat Arbroath Abbey bekend om de onafhankelijkheidsverklaring van Schotland, die hier In 1320 werd opgesteld.

De ruïnes van de Abdij Airbroath Abbey
De ruïnes van de Abdij Airbroath Abbey

Stirling Castle

Het sprookjesachtige kasteel Stirling Castle staat in de plaats Stirling op een rots van vulkanisch gesteente. Daarnaast wordt Stirling Castle omgeven door de rivier Forth. Er waren vaak gevechten in het kasteel. Deze gevechten stonden in het teken van de Schotse onafhankelijkheid van Engeland. Wanneer er geen gevechten plaatsvonden woonden er koninklijke families. Aan de oostzijde kom je het kasteel binnen via een ophaalbrug, eenmaal in het kasteel zie je onder andere twee mooie binnenplaatsen, het paleis, een kapel en er is een grote hal.

Het sprookjesachtige kasteel Stirling Castle
Het sprookjesachtige kasteel Stirling Castle

Real Mary King’s Close

Real Mary King’s Close bestaat uit allemaal straatjes en ruimtes onder de grond van de stad Edinburgh. Er zijn veel mythes over hoe ze onder de grond terecht zijn gekomen, deze worden allemaal verteld tijdens een bezoek aan Real Mary King’s Close. In de 16e eeuw waren de straatjes en ruimtes namelijk nog de plek waar handel werd gedreven en waar arbeiders hard aan het werk waren. De ondergrondse straatjes en ruimtes zijn vernoemd naar Mary King, zij was een hardwerkende zakenvrouw in 1630. Dit was opmerkelijk, aangezien het niet vaak voorkwam dat straten en ruimtes naar vrouwen werden vernoemd.

Een ondergronds steegje van Real Mary King's Close
Een ondergronds steegje van Real Mary King's Close

Culross Palace

Culross Palace is een koophuis in Culross gebouwd eind 16e eeuw. De eigenaar van Culross Palace was George Bruce, hij was een succesvol koopman die veel handel dreef. Ook had George ’s werelds eerste steenkoolmijn onder de zee gebouwd. Doordat George veel handelde kon hij Culross Palace bouwen. Zo had hij een Baltische pijnboom in de tuin geplant en Nederlandse vloertegels en glas gebruikt. In het huis staan 17e- en 18e-eeuwse meubels, zijn de muren decoratief geschilderd en vind je een collectie van Schotse en Staffordshire potten.

Het koophuis Culross Palace heeft onder andere Nederlandse vloertegels en glas
Het koophuis Culross Palace heeft onder andere Nederlandse vloertegels en glas


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen