Schotland van A tot Z

Edinburgh Castle, Schotland
Edinburgh Castle, Schotland

Schotland is het land van de kastelen, kliffen, eilandjes, Loch Ness, whisky, Shetlandpony, doedelzakken en uiteraard de bekende kilt. Een land met een geweldige natuur en interessante geschiedenis. Eeuwenlang streden ze tegen de Engelsen en dat heeft zijn sporen nagelaten.

Heb je weinig kennis van Schotland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Aros Castle

Aros Castle is een ruïne die te vinden is op Mull, een eiland dat hoort bij Schotland. Deze ruïne is een overblijfsel van een kasteel dat stamde uit de 13e eeuw. In de 14e eeuw was dit een belangrijk kasteel van de zogenaamde 'Heren van de Eilanden'. Echter in de 17e eeuw kwam Aron Castle in handen van de Campbells, en dit betekende het verval van het prachtige kasteel. Wat tegenwoordig nog rest is dus de ruïne, welke als bezienswaardigheid een echte aanrader is.

B van Ballymeanoch

Ballymeanoch is een landschap dat stamt uit de jonge steentijd, een periode die ongeveer 11.000 jaar voor Christus begon. Bijzonder aan dit landschap is dat het bestaat uit een zogenaamde 'henge', dit zijn twee rijen met staande stenen en een grafheuvel. Deze henge stamt uit de vroege bronstijd en is op ruim 2 kilometer ten zuiden van de plaats Kilmartin gelegen. Ballymeanoch is een privé-landschap, maar is voor toeristen wel toegankelijk om te bezoeken. Vraag gratis een offerte aan

C van Cairngorms National Park

Cairngorms National Park is een Nationaal Park van Groot-Brittannië en het gedeelte in Schotland behoort tot één van de twee nationale parken die het land telt. In Schotland behoren de Schotse hooglanden tot dit nationale park. Het nationale park is te vinden ten zuidoosten van de plaats Inverness. In dit gebied ontspringen een aantal rivieren en kern van het gebied wordt gevormd door een aantal hogere toppen van de Schotse hooglanden. Maar de hoogste berg van de hooglanden, de Ben Nevis, behoort niet tot het nationale park. Rondom het massief liggen een aantal kleine plaatsje, waarvan Aviemore de grootste is. Op het gebied van toerisme is er in dit gebied van alles te beleven. Zo is er een skigebied en kan er prima gewandeld en gevist worden. In het Cairngorms National Park is het zelfs mogelijk om op zalm te vissen.

D van Doedelzak

De doedelzak is een blaasinstrument en erg karakteristiek voor Schotland. De doedelzak behoort tot de rietinstrumenten. Normaal gesproken hebben rietinstrumenten riet als mondstuk. De doedelzak is wel een speciale variant in het soort rietinstrumenten, want het riet wordt indirect via een luchtkamer bespeeld en dus niet met de lippen of de tong aangeraakt. De Schotse-Highland doedelzak is bij de meeste mensen ook de meest bekende vorm van een doedelzak. Deze doedelzak wordt vooral door militaire orkesten als instrument gebruikt.

E van Edinburgh Castle

Edinburgh Castle is een kasteel die, zoals de naam al doet vermoeden, gelegen is in de hoofdstad van Schotland, Edinburgh. Dit kasteel bevindt zich op Castle Rock, een vulkanische plug. De meeste gebouwen die tot het kasteel behoren stammen uit de 17e eeuw. Edinburgh Castle is een populaire bezienswaardigheid en dit komt mede omdat in dit kasteel de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Scone er te bewonderen zijn.

Falkirk-wiel

Het Falkirk-wiel is een scheepslift die kan draaien. Deze scheepslift heeft zijn naam te danken aan de nabijgelegen stad Falkirk. Het Falkirk-wiel verbindt de twee kanalen, Forath and Clyde Canal en Union Canal, met elkaar. De scheepslift overbrugt een hoogte van 35 meter en is in gebruik sinds 2002. Daarvoor werden de twee kanalen nog verbonden door middel van elf sluizen. De bouw van het Falkirk-wiel heeft ongeveer 85 miljoen pond gekost. Daarmee heeft Schotland wel een uniek kunstwerk en de enige draaiende scheepslift ter wereld in handen.

G van Gastronomie

Op het gebied van gastronomie kent Schotland een aantal typische gerechten en dranken. De belangrijkste dranken van het land zijn bier en whisky, welke er in diverse soorten te vinden zijn. Een aantal typische Schotse gerechten zijn 'haggis', schapenmaag of runderdarm gevuld met orgaanvlees, 'cranachan', een nagerecht dat bestaat uit honing, slagroom, whisky en frambozen.

H van Highland Games

Schotland is ook bekend van de Highland Games. Traditioneel werden de Highland Games gespeeld door de verschillende clans uit de hooglanden. Tegenwoordig worden deze spelen ieder jaar als evenement gehouden. De Highland Games zijn zelfs zo populair dat er ook evenementen buiten Schotland gehouden worden. Tot de Highland Games behoren een aantal zware atletische onderdelen, zoals : touwtrekken, paalwerpen, steenwerpen en kogelslingeren of Schots hamerwerpen.

I van Ibrox Stadium

Het Ibrox Stadium is de thuishaven van voetbalclub Glasgow Rangers. Van oorsprong heet het stadion eigenlijk Ibrox Park. Dit stadion is te vinden in Glasgow ten zuiden van rivier de Clyde. Hier worden al sinds 1899 de thuiswedstrijden van de Rangers afgewerkt. De hoofdtribune is gebouwd in 1929 en bestaat nog steeds. Vooral de wedstrijden tegen aartsrivaal Celtic wordt druk bezocht. Echter kent het Ibrox Stadium wel een aantal rampen in zijn historie. Zo stortte in 1902 een deel van de tribune in en in 1971 begaf een trapleuning het. Bij beide ongelukken zijn redelijk wat dodelijke slachtoffers gevallen.

J van Jarlshof

Jarlshof is een archeologische opgraving en ligt aan de zuidkant van het Shetlandse Mainland. Bij deze archeologische opgraving zijn er bewijzen dat het gebied vrijwel continu bewoond is vanaf de bronstijd tot en met de 16e eeuw. De naam 'Jarlshof' is afkomstig van het Noorse woord 'jarl', wat in het Engels 'earl' betekent. Bij de opgraving zijn er veel restanten van huizen uit diverse tijden ontdekt.

K van Kastelen

Schotland is met recht een land van kastelen te noemen. In totaal zijn er in Schotland zo'n 3.000 kastelen aanwezig. Deze kastelen varieren in grootte en van grote residenties tot militaire kastelen. Sommige kastelen hebben veel kamers en sommige zijn maar eenvoudig ingericht. Echter zijn van veel kastelen alleen nog maar ruïnes overgebleven.

Glamis Castle, Angus, Schotland
Glamis Castle, Angus, Schotland

L van Loch Ness

Loch Ness is een groot en diep meer dat gelegen is in het noorden van Schotland. Dit meer is met name bekend geworden door het zogenaamde 'monster van Loch Ness'. Er bestaan een aantal foto's en personen die claimen het monster gezien te hebben, maar of het monster daadwerkelijk bestaat is nooit aangetoond. Echter is door de legende van het monster van Loch Ness dit meer wel omgedoopt tot een toeristische locatie van Schotland.

M van Maes Howe

Maes Howe is een tombe met kamers die stamt uit de jonge steentijd. Het schijnt dat deze tombe circa 3000 jaar voor Christus gebouwd is. Maes Howe ligt op Mainland, een eiland die behoord tot de Orkney-eilanden. Maes Howe behoort samen met de Stones of Stenness, de Ring of Brodgar en de Skara Brae tot het 'Hart van neolithisch Orkney'. Vanwege de belangrijke culturele waarde staat het Hart van neolithisch Orkney vanaf 1999 op de Werelderfgoedlijst.

N van Nationale Symbolen

Net zoals ieder ander land kent Schotland ook een aantal nationale symbolen. Zoals bijvoorbeeld de nationale vlag van het land. Deze vlag heeft een donkerblauwe kleur met daarop een wit kruis in de vorm van een x. De vlag is ook wel beter bekend als het 'Andreaskruis' of de 'Saltire'. Volgens de legende werd deze vlag al in de 9e eeuw gebruikt, wat zou betekenen dat de Schotse vlag de oudste nationale vlag ter wereld is. Meestal heeft een land ook een nationaal volkslied, maar Schotland heeft geen officieel lied. Meestal worden de liederen 'Flower of Schotland', 'Highland Cathedral', 'Scots Wha Hae' en 'A Man's A Man for A'That' gebruikt als volkslied.

O van Oban

Oban is een plaatsje dat ligt aan de kust in het westen van Schotland. In Oban wonen ongeveer 12.500 mensen, maar ondanks een kleine populatie is het wel de grootste stad tussen Fort William en Helensburgh. In het toeristische seizoen is het mogelijk dat er wel meer dan 25.000 mensen verblijven in het stadje. Oban wordt vooral bezocht voor de McCaig's Tower, een kopie van het Colosseum in Italië.

P van Politiek

Schotland behoort tot het Verenigd Koninkrijk en daarvoor levert Schotland 10,1% van de parlementszetels in Londen. Dit is best opmerkelijk aangezien de Schotse bevolking maar uit 8,7% van de totale Britse bevolking bestaat. Sinds 1707 was het parlement van Schotland afgeschaft, maar sinds 1998 is dit parlement weer heringevoerd. Het parlement van Schotland telt 129 zetels. Eén van de grotere partijen in Schotland is de Scottish National Party.

Q van Queen of the South FC

Queen of the South FC is een professionele voetbalclub afkomstig uit Dumfries. Tegenwoordig speelt deze club op het één-na-hoogste voetbalniveau van Schotland. Queen of the South FC is ontstaan in het jaar 1919 toen de drie clubs, FC Dumfries, KOSB FC en Arrol-Johnston met elkaar fuseerden. In de historie van de club heeft het een aantal malen op het hoogste niveau van Schotland mogen acteren en is er zelfs een keer Europees voetbal gehaald.

R van Ring of Brodgar

De Ring of Brodgar is een ceremoniële ring en steencirkel die net als de Maes Howe is gelegen op Mailand. De Ring of Brodgar stamt uit de periode tussen 2500 en 2000 voor Christus. Van oorsprong behoren er 60 stenen tot de Ring of Brodgar, maar er zijn er nog maar 36 van overgebleven. Het grootste gedeelte van de stenen zijn niet versierd, maar 5 Noorse runen en een kruis wel.

S van Shetlandpony

De Shetlandpony is het kleinste ras pony's ter wereld en is afkomstig uit Schotland. De precieze afkomst van de pony is onzeker, maar het is wel zeker dat deze al eeuwen leven op de Shetlandeilanden, welke tot Schotland behoren. De Shetlandpony's zijn door invloeden van een koud klimaat en weinig voer tot kleine en taaie pony's met alle kenmerken van koudbloedige paarden ontstaan. De Shetlandpony's zijn geëxporteerd naar landen verspreid over de hele wereld, zodat je ze vrijwel overal tegen zult komen. Maar het mooiste is natuurlijk om de pony's eens te bekijken in hun oorspronkelijke leefgebied.

T van Taal

Over het algemeen wordt er in Schotland gewoon Engels gesproken. Echter zijn er ook nog veel Schotten die Laagland-Schots spreken. Dit is een Germaanse taal die verwant is aan het Engels, maar toch nog veel verschillen vertoont. Ook zijn er nog ongeveer 70.000 mensen die de oorspronkelijke moedertaal Schots-Gaelisch spreken. Deze mensen zijn vooral afkomstig van de westelijke eilanden.

U van Unst

Unst is een van de eilanden die behoren tot de Shetlandeilanden. Unst is het eiland dat het meeste in het noorden ligt van de bewoonde Britse Eilanden. Het eiland heeft een lengte van 20,4 kilometer en een breedte van 8,5 kilometer. Het eiland bestaat vooral uit gras en aan de kust bevinden zich een aantal kliffen. Baltasound is de belangrijkste plaats van Unst, want hier bevinden zich onder andere een vliegveld, een recreatiepark en een brouwerij. Verder zijn er op Unst een aantal prachtige en bijzonder bezienswaardigheden aanwezig.

V van Vatersay

Vatersay is een eiland dat ligt ten zuiden van Barra, en behoort tot de eilandengroep genaamd de Buiten-Hebriden. Vatersay en Barra zijn vanaf 1991 met elkaar verbonden door middel van een stenen dam. Tevens is Vatersay met laag water verbonden met het eilandje Uineasan.

W van Wallace Monument

Het Wallace Monument is een nationaal monument gebouwd in de 19e eeuw. Dit monument bevindt zich in de stad Stirling. Het Wallace Monument staat symbool voor de vrijheid van Schotland. De toren heeft zijn naam te danken aan de vrijheidsstrijder William Wallace uit de 13e eeuw. Het Wallace Monument staat op de plaats waar de Schotten tijdens de 'Slag bij Sirling Bridge' een overwinning behaalden op de Engelsen in het jaar 1297.

X van ?

Y van Yell

Yell is een eiland dat behoort tot de Shetlandeilanden. Na Mainland is Yell het grootste eiland van deze eilandengroep. Tevens is Yell één van de dichtsbevolkte eilanden van de eilandengroep. Behalve een dichte bevolking heeft Yell ook een grote populatie otters en de vogelsoorten grote jagers en kleine jagers.

Z van Zee

Schotland wordt omringt door verschillende zeeën. In het oosten grenst Schotland aan de Noordzee, in het noordwesten aan de Atlantische Oceaan en in het zuidwesten aan de Ierse Zee. De zee is een belangrijke bron voor de economie van Schotland, want het land leeft van de visvangst uit de verschillende zeeën en van de winning van aardolie uit de Noordzee.

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen