Schotland, rondreis langs Harry Potter locaties

Glenfinnan Viaduct
Glenfinnan Viaduct

Harry potter in Schotland

Combineer het magische Schotland met de highlands met de unieke plekken waar de Harry Potter films zijn opgenomen. Dwars door Engeland en Schotland zie je unieke locaties en plekken die als decor hebben gediend, ofwel als inspiratie zijn gebruikt in de films. Denk hierbij aan het prachtige viaduct en stoomtrein dwars door de highlands, het grootse Alnwick castle, en de bergen en heuvels van Glencoe omgeven door de “ lochs” en “ glen’s” . Wel – of geen Harry Potter fan: deze reis is voor iedereen! Voor echte fans kan je nog wat dieper op de filmgeschiedenis induiken met bijvoorbeeld “ bezemsteel vlieglessen” en een ritje per stoomtrein met de Zweinstein express. We zetten de plekjes in Schotland voor je op rijtje.
Heb je weinig kennis van Schotland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? Of wil je een complete Harry Potter tour in combinatie met bijvoorbeeld de Harry Potter filmstudio’s in Londen?  Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie! 

Glencoe in de highlands:

In de hooglanden van Schotland ligt het plaatsje Glencoe met gelijknamig natuurgebied Glen Coe (het plaatsje wordt aan elkaar geschreven, en met Glen Coe wordt het omliggende natuurgebied bedoeld). Glencoe is een diepe vallei omgeven door hoge bergen en is een van de meest magische plekken in Schotland, gelegen aan Loch Leven.  De drie bergen hebben de naam “ three sisters” en met het achterliggende landschap is een van de mooiste plekken van Schotland en het is dan ook niet gek dat hier een aantal scenes werden opgenomen uit de films, waaronder de beroemde zwerkbalwedstrijden, het Triwizard tournament uit de Goblet of fire, en ook stond in de Glen Coe vallei de hut van Hagrid, compleet met pompoen en rokende schoorsteen.
In werkelijkheid is Glencoe een plek met een zwaar verleden: Hier heeft een veldslag plaatsgevonden met de naam “ massacre of Glencoe” waar de vallei de naam “ vallei der tranen “  aan over heeft gehouden, met als aandenken een monument.   
Vraag gratis een offerte aan

De Harry Potter filmopnames in Glencoe

In de lente van 2003 werd een enorme filmset gebouwd tegenover hotel & pub Glachaig Inn in Glencoe omdat je hier op de achtergrond de prachtige bergen en heuvels ziet liggen als decor voor de films. De bergen zijn hier tot 900 meter hoog, met als bekendste de “ three sisters” . Hier werd ook de complete hut van Hagrid nagebouwd uit de film “ harry Potter en de gevangene van Azkaban” en de “ bridge to nowhere”  Inmiddels is Hagrid’s hut weg, maar voor de fans is het landschap zeer zeker herkenbaar. De inwoners van deze prachtige regio zijn wel wat gewend, want ook Highlander, Sky fall van James Bond , Rob Roy, en delen van Braveheart zijn hier opgenomen.

the three sisters bij Glencoe in alle seizoenen een plaatje!
the three sisters bij Glencoe in alle seizoenen een plaatje!

Loch Arkaig

Loch Arkaig is een prachtig meer, van bijna 20 km lengte. Hier werden delen uit de 6e film van Harry Potter opgenomen omdat de omgeving van het meer echt heel spectaculair mooi is. 

Loch Eilt

Loch Eilt is een tweede meer, vlakbij Loch Arkaig, tussen de dorpen Glenfinnan en Lochailort. Het ligt op ongeveer 30 kilometer van de grotere plaats Fort William, waar ook de Harry Potter trein vandaan vertrekt en het prachtige viaduct in de buurt te bewonderen is.  Bij Loch Eilt zijn verschillende scenes uit de Harry Potter films opgenomen, zoals Harry Potter and the Prisoner of Azkaban: het meer waarin Hagrid steentjes zit te gooien na het doodsvonnis van Buckbeak. Op het eilandje “ Eilean Na Moine” werd de begrafenis van Perkamentus (Dumbledore) opgenomen in Harry Potter and the Half-Blood Prince.

Glenfinnan Viaduct
Glenfinnan Viaduct

Het Glenfinnan Viaduct

In Schotland is voor alle Harry Potter fans bekend want de Zweinstein Express waarmee de leerlingen naar Zweinstein reisden. Het is een van de mooiste treinreizen ter wereld en deze kun je zelf gaan maken ! Deze beroemde Zweinstein express, in Engeland bekend als de Warthogs Express kent natuurlijk iedereen!  Zelfs als je geen Harry Potter fan bent, moet je deze unieke treinreis met viaduct eigenlijk maken dwars door de Schotse Hooglanden en langs plekjes waar je met de auto niet kunt komen.

Het is mogelijk om langs de 'West Highland Line' met deze stoomtrein vanaf Fort William naar het eindpunt Mallaig te reizen, waar je wat vrije tijd hebt,  waarna je teruggaat per gewone trein naar Fort William.  Onderdeel van deze treinrit met de “ Jacobite train”  is het schitterende viaduct met 21 sierlijke bogen. Het dramatische Schotse landschap maakt deze treinreis tot een van de mooiste ter wereld! We raden je dan ook echt aan om de brug te bekijken vanaf de highlands gezien: vanaf het Glenfinnan monument heb je een prachtig uitzicht over Loch Shiel, en het Glenfinnan-viaduct.  


De treinreis vanuit Fort William is heel gewild treintraject, dus boeken moet al ver van te voren. De trein rijdt van april t/m oktober.  


Wat ga je zien tijdens deze treinreis

Fort william is het vertrekpunt, een van de grootste steden in de Schotse Hooglanden, aan de voet van de Ben Nevis berg. Vervolgens passeer je het bijzondere Glenfinnan viaduct waar de trein soms even stilstaan als er tijd genoeg is. In Glenfinnan zelf krijg je even de tijd om op het station je benen te strekken. Eindpunt van de rit is Mallaig: een druk vissersplaatsje met haven voor boten naar Skye en kleinere eilandjes. Hier heb je ongeveer 1,5 om rond te kijken of wat te shoppen en fish and chips te eten. Tip: boek je 1e klasse heb je als extraatje een bijzonder rijtuig. Slapen kan in de stacaravans van Lochy holiday park in Fort William.   


Fort William (bijnaam fort Bill) zelf is een startpunt voor outdoor liefhebbers omdat je vanuit deze plek allerlei jeeptours, klimtochten, en mountainbike routes kunt ondernemen. Het stadje ligt aan de voet van de Ben Nevis, die maar liefst 1350 meter hoog is. Om deze te beklimmen ben je zeker 8 uur bezig.  In Glen Nevis, vlakbij Fort William ligt een waterval die je kunt bezoeken. Je wandelt in ca 1,5 uur  door de “Nevis gorge” , een kloof waarbij je aan het eind van bovenaf op de waterval kijkt.Je kunt er ook voor kiezen om de waterval van onderen te bekijken: ruim 120 meter hoog stroomt hier het water naar beneden. Op deze plek vocht Harry Potter met de draak in de film “ harry Potter en de Goblet of Fire” ( harry Potter en de vuurbeker)  De plek is bijzonder mooi vanwege de bergen die de vallei omringen.  

Edinburgh: Deze bijzondere stad heeft een belangrijke rol voor de boeken van Harry Potter want hier ligt eigenlijk de basis voor de populaire boekenreeks. Het is de plek waar JK Rowling voor het eerst begon te schrijven over de avonturen van Harry Potter met als inspiratie de Middeleeuwse straatjes met keitjes, kleine steegjes en de prachtige Royal Mile met oude panden. In het begin toen ze nog onbekend was schreef ze in cafeetjes en pubs waarvan je er eentje kunt bezoeken: Elephant house. 


Deze typisch Engelse Tearoom is the place to be voor echte Harry Potter fans en je kunt je naam op de wc achterlaten als je nog een plekje kunt vinden tussen de vele toverspreuken en teksten. Toen JK Rowling dankzij het grote succes van de boeken het kon betalen, huurde ze een suite af in het superdeluxe Balmoral hotel in Edinburgh. Haar kamer, suite 552, heeft nu de naam JK Rowling Suite waar ze het boek “ Harry Potter and the Deathly Hallows” schreef.  

Je kunt een bezoekje brengen aan “ Diagon Alley” (de zogenaamde Wegisweg), waar Harry Potter in verschillende tovenaarswinkels op zoek gaat naar de beste spullen als bezems, uilen en een toverstaf.  Op Victoria Street liggen soortgelijke winkeltjes als Boy Wizard en Museum Context. In deze twee shopjes kan je Harry Potter achtige spulletjes kopen.  De Royal mile, de mooiste straat van Edinburgh mag je sowieso niet overslaan vanwege de bijzondere sfeer en oude panden. Hier kan je bij de “ City Chambers” de handafdruk van JK Rowling op de foto zetten. Dit werd in 2008 vastgelegd in een tegel. Echte fans kunnen een “ Harry Potter bustour” doen in een vintage dubbeldekkerbus. De bustour gaat langs bijzondere plaatsen in de stad en wijst je op plekken als Greyfriar’s kerkhof waar de inspiratie van Voldemort (Ridell) vandaan komt. Je komt langs Spoon café, waar ze geregeld zat te schrijven, en de George Heriot’s school, waarvan ze denken dat de architectuur van deze school het latere “ Hogwarth” ofwel Zweinstein is geworden. De bus is geheel in stijl ingericht.

Alnwick Castle , Northumberland : Dit prachtige kasteel is hét decor geweest voor de tovenaarsschool in de welbekende films. De toegangspoort (The Lion Arch) was in de film de ingang van Zweinstein, op weg naar Hagrid’s cabin. De binnenplaats is waar Harry Potter de andere kinderen zwerkbal leerde spelen, en op het binnenplein vonden de vlieglessen van Madame Hooch plaats.  


Ook als je niet van Harry Potter houdt, is Alnwick een bezoek meer dan waard: het één na grootste bewoonde kasteel van Engeland en is nog steeds bewoond en stamt uit 1100. De tuinen zijn prachtig! Vlieglessen op een bezemsteel ! Echte Potter fans kunnen in Alnwick castle vlieglessen nemen op een bezem. Deze bijzondere activiteit is in het weekend te boeken via de website van het kasteel onder de titel “Broomstick training” .   

Omgeving van kasteel: In de directe omgeving zijn genoeg andere avonturen te ondernemen zoals een boottocht op  Loch Tay, of een bezoekje aan het prachtige Stirling Castle, waar het William Wallace monument staat.

Kathedraal van Durham: Deze prachtige kathedraal van Durham staat op de werelderfgoedlijst, samen met het kasteel wat er vlakbij ligt. De binnentuin en de kloostergangen zaten in de eerste drie Harry Potter films: Harry en zijn tovenaarsvriendjes liepen hier vaak rond.   

Andere locaties in Groot-Brittannië

Wil je de locaties in Schotland combineren met die van Wales en Engeland? Dit kan natuurlijk prima. De locaties in Engeland worden door Reisgraag.nl beschreven in het artikel Engeland, in de voetsporen van Harry Potter. Met een bezoek aan de Harry Potter filmstudio’s in Londen!

In Wales bevind zich maar één Harry Potter locatie, namelijk Freshwater West Beach bij het plaatsje Pembrokeshir. Bij dit strand stond de zogenaamde “Schelp”, het huis van Bill Wemel en Fleur Delacour uit de Harry Potter films. Dit huisje is speciaal voor een Harry Potter film gebouwd. Het is een bijzonder huis, want er zijn veel schelpen in verwerkt. Freshwater West Beach is het meest populaire strand in deze regio. Hier kun je heerlijk genieten en er zijn veel activiteiten om te ondernemen.

Voor de echte liefhebbers bevindt zich sinds kort ook nog een Harry Potter locatie in Ierland. Voor de nieuwste films zijn er namelijk scènes opgenomen bij de Cliffs of Moher in Ierland. De Cliffs of Moher zijn al een bezienswaardigheid op zich. Tevens is dit een officieel natuurmonument in Ierland. En de Cliffs of Moher staan ook op de nominatielijst voor de nieuwe zeven wereld natuurwonderen. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,3

Gerelateerde artikelen