Kastelen in Schotland

Balmoral Castle, kasteel Schotland
Balmoral Castle, kasteel Schotland

In Schotland vind je zo'n 3.000 kastelen waarvan er niet één hetzelfde is. Je hebt er grote residenties van koninklijke families, grote militaire posten maar ook simpele boerderijen. Veel van de kastelen in Schotland zijn ruïnes en sommige zijn alleen gekend door historische feiten. Wij zochten voor jou de mooiste kastelen in Schotland.

Heb je weinig kennis van Schotland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Balmoral Castle

In 1852 kocht Queen Victoria Balmoral en transformeerde het toen, tot het kasteel wat het nu is. Tegenwoordig is het nog steeds de vaste Schotse verblijfplaats van het koningshuis. Het kasteel is van 1 april tot en met 31 juli te bezoeken. De koninklijke familie gaat in de maanden augustus en september namelijk op vakantie naar Schotland. Je mag tijdens de bezoekersdagen alleen de balzaal en de tuinen bekijken.

Edinburgh Castle

Een zeer bekend kasteel in Schotland is het Edinburh Castle. Het is het belangrijkste bouwwerk van de hoofdstad en heeft tevens een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Schotland. Veel nationale schatten liggen in Edinburgh Castle. De Stone of Destiny is hier bijvoorbeeld gehuisvest na 700 jaar onder Engelse troon te hebben gelegen.

Edinburgh Castle, Schotland
Edinburgh Castle, Schotland

Vraag gratis een offerte aan

Blair Castle

Een van de meest bezochte landhuizen in Groot-Brittannië is het Blair Castle. Het is eigendom van de familie Murray, die weer afstammen van de hertogen van Atholl. Leden van deze familie zijn de enige staatburgers in Groot-Brittannië die hun eigen privé-leger mogen hebben: de Atholl Highlanders. Het kasteel stamt uit 1269 en is een witgekalt kasteel met 32 kamers. De ridderzaal stamt uit de 16e eeuw en de grote hoeveelheden aan portretten die in heel het kasteel hangen vallen erg op. Wat ook erg leuk is, is dat je hier vrij mag filmen en fotograferen.

Glamis Castle

Vlakbij het dorpje Glamis ligt het Glamis Castle, wat één van de beroemdste kastelen van Schotland is. Met zijn vele torentjes lijkt het op een variant van een Disneykasteel. De oude koningin-moeder groeide hier op en overleed in 2002 op een leeftijd van 101 jaar. De jongere zus van koningin Elizabeth, Prinses Margaret, werd hier geboren. Ook stierf zij vervolgens in hetzelfde jaar als haar moeder na een leven vol drank, sigaretten en ongelukkige liefdes. Door deze royale connecties staat bij veel toeristen dit kasteel hoog genoteerd.

Glamis Castle, Angus, Schotland
Glamis Castle, Angus, Schotland

Cawdor Castle

Een erg sprookjesachtig kasteel is het Cawdor Castle. De ophaalbrug en de woontoren stammen uit de 13e eeuw en de rest van het kasteel stamt uit de 14e eeuw. Er zijn 4 hoektorens die ervoor zorgen dat het een typische Schotse en sprookjesachtige uitstraling heeft. Vlak buiten het kasteel ligt de maze, wat een doolhof is. Een wandeling hier doorheen is zeker de moeite waard. Thane van Cawdor liet hier volgens de familielegende een kasteel bouwen, omdat zijn ezel hier ging rusten na een lange dag werken.

Eilean Donan Castle

Het meest gefilmde en gefotografeerde kasteel in Schotland is het Eilean Donan Castle. Dit komt mede door de prachtige ligging aan de Loch Duich. Ook was dit 13e-eeuwse bouwwerk de thuishaven van de clan Macrae. In 1913 werd de ruïne gekocht door John MacRae-Gilstrap en hij herstelde het tot in zijn oorspronkelijke staat.

Eilean Donan Castle, Schotland
Eilean Donan Castle, Schotland

Scone Palace

De Schotse koningen werden in het Scone Palace gekroond tot 1296. In het kasteel zijn de prachtige kamers te bewonderen met een enorme collectie aan porselein. Ook is er een film te zien over de geschiedenis van het kasteel. De Stone of Destiny was hier in die tijd gehuisvest. In 1296 werd hij echter ingepikt door de Engelsen en die legden hem in Westminster Abbey neer. In 1996 gaf Tony Blair de steen terug aan de Schotten. De steen werd echter in Edinburgh Castle ondergebracht, tot grote teleurstelling van Scone Palace. Een replica van de steen is nog wel te zien in de tuin van het paleis.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen