De highlights van Schotland

Edinburgh Castle in Schotland
Edinburgh Castle in Schotland

Schotland is met haar mooie natuur een geliefde vakantiebestemming. Behalve haar mooie natuur, heeft Schotland ook veel mooie bezienswaardigheden, zoals Edinburgh Castle of Loch Ness. Reisgraag.nl maakte een overzicht met de mooiste highlights van Schotland, die zeker een bezoekje waard zijn.

Heb je weinig kennis van Schotland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Edinburgh Castle

Edingburgh Castle ligt bovenop de uitgedoofde vulkaan Castle Rock. Vanuit dit kasteel kijk je uit over de stad Edinburgh. In de 12e eeuw werden de eerste stenen gelegd van het huidige kasteelcomplex. Onder koning David I groeide Edinburgh Castle uit tot het centrum van koninklijke macht. In de daaropvolgende eeuwen werd het kasteel enkele keren verwoest, herbouwd en uitgebreid. De meeste gebouwen van het kasteel stammen uit de 17e eeuw. Iedere dag wordt om 13.00 uur de zogenaamde One o'Clock Gun van Edinburgh Castle afgevuurd. Dit kanon diende als tijdssignaal voor de schepen in de haven. Enkele gebouwen van en rondom het kasteel die je kunt bezichtigen zijn de St. Margaret's Chapel, het koninklijk paleis met Schotse kroonjuwelen, de Great Hall, de kelders en het Scottish National War Memorial.

Edinburgh Castle op een heldere dag
Edinburgh Castle op een heldere dag

Holyrood Palace

Aan het eind van de Royal Mile in Edinburgh ligt het Holyrood Palace. Dit paleis is sinds de 15e eeuw de residentie van de Schotse koningen en koninginnen. Na de totstandkoming van het Verenigd Koninkrijk is Holyrood Palace ook de residentie van de Britse monarchie in Schotland geworden. Bij je bezoek is het mogelijk om deel te nemen aan een audiotour. Je kunt verschillende delen van het paleis bezichtigen, waaronder de Royal Apartments en Historic Apartments. De Royal Apartments vormen het gedeelte waar de Schotse koningin verblijft als ze in Edinburgh is. In de Historic Apartments kun je onder andere de kamer bezichtigen waar vroeger Mary Stuart verbleef, die misschien wel de bekendste Schotse monarch is. Rondom het kasteel liggen grote kasteeltuinen waar je doorheen kunt dwalen. Daarnaast liggen er de ruïnes van de Augustijnerabdij, die gebouwd werd in de 12e eeuw en instortte in de 18e eeuw.

Holyrood Palace
Holyrood Palace
Vraag gratis een offerte aan

National Museum of Scotland

In het midden van het historische stadsdeel van Edinburgh ligt het National Museum of Scotland. Dit museum is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Het museum heeft verschillende tentoonstellingen, zo zijn er onder andere mummies, meteorieten en prehistorische beesten te zien. In het museum kun je de rijke geschiedenis van Schotland leren kennen, vanaf de prehistorie tot nu. Zo wordt er aandacht besteed aan de Picten en de Romeinen, de onafhankelijkheidsoorlogen tegen Engeland en de Industriële Revolutie.

Binnenkant van het National Museum of Scotland
Binnenkant van het National Museum of Scotland

Loch Ness

Het Monster van Loch Ness is misschien een van de eerste dingen waar je aan denkt bij Schotland. Deze legende vertelt dat Nessie, een groot monster, leeft in de krochten van het meer Loch Ness. Nessie zou een groot reptiel zijn en stammen uit de tijd van de dinosaurussen. Mocht je niet geïnteresseerd zijn in de legende, het meer is ook vanwege andere redenen zeer interessant om te bezoeken. Met een lengte van 36 kilometer en een diepte van meer dan 200 meter is Loch Ness het grootste meer van Schotland. Rondom het meer liggen twee belangrijke bezienswaardigheden: Drumnadrochit en Urquhart Castle. In Drumnadrochit ligt het Loch Ness Centre en Exhibition. Dit is een museum dat gewijd is aan de mythe rondom Nessie. De ruïnes van Urquhart Castle zijn ook een aanrader om te bezoeken. Dit kasteel was vroeger een van de grootste kastelen van heel Schotland.

Het meer Loch Ness
Het meer Loch Ness

The National Wallace Monument

William Wallace was een Schotse onafhankelijkheidsstrijder die Schotland leidde in het verzet tegen de Engelse bezetting. Als dank voor het leiden van Schotland naar de onafhankelijkheid, is er een monument aan hem gewijd. Bij de stad Stirling ligt het National Wallace Monument. In 1297 werd hier tijdens de Engelse bezetting de Slag bij Stirling Bridge gevochten. Het monument bestaat uit een 67 meter hoge toren en is in de 19e eeuw gebouwd. In het monument bevindt zich een klein museum, waar je het enorme zwaard van Wallace kunt bezichtigen. Via de 246 treden van de toren loop je naar de top, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt op Stirling.

Het National Wallace monument op een heuvel
Het National Wallace monument op een heuvel

Heart of Neolithic Orkney

Orkney is een eilandengroep in het noorden van Schotland. Een groep neolithische monumenten, Heart of Neolithic Orkney, bevinden zich op verschillende eilanden van de Orkey eilanden.
De monumenten zijn in 1999 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet. Het Heart of Neolithic Orkney bestaat uit vier monumenten: de tombe van Maes Howe, de Stones of Stenness, de Ring of Brodgar en Skara Brae. Maes Howe is een oude graftombe van 35 meter breed en 7 meter hoog. De Stones of Stenness hadden vroeger een religieuze functie en bestaan uit een groep staande stenen die uitkijken over de Atlantische Oceaan. Nabij vind je de Ring of Brodgar, een stenen cirkel van hetzelfde soort stenen als het bekendere Stonehenge. De vierde locatie is Skara Brae. Dit is een opgegraven nederzetting uit 3000 voor Christus. Skara Brae is zeer goed bewaard gebleven en wordt ook wel het ´Schotse Pompeii´ genoemd.

Landschap van een Orkney eiland
Landschap van een Orkney eiland

Ben Nevis

De berg Berg Nevis is het hoogste punt van het Verenigd Koninkrijk. Deze berg hoort bij Grampain gebergte. Aan de voet van deze berg ligt het dorpje Fort William. Ieder jaar wordt Ben Nevis beklommen door 100.000 personen. Onder deze personen zijn zowel ervaren als onervaren lopers. De top is altijd bedekt met ijs en de berg wordt alle dagen van het jaar omringd door wolken. Er zijn verschillende routes met verschillende moeilijkheidsgraden naar de top. Hoewel de berg een gewilde toeristenattractie is doordat deze niet erg hoog is, is de route naar de top erg verraderlijk. Het regent namelijk erg vaak bij Ben Nevis.

Uitzicht op Ben Nevis
Uitzicht op Ben Nevis

The Jacobite Train

De Jacobite Train staat bij de meeste mensen bekend als de Hogwarts Express (Zweinsteinexpres) uit de Harry Potter films. Deze stoomtrein rijdt langs een prachtige route door Schotland. In de zomer rijdt deze trein twee keer per dag tussen de plaatsen Glasgow en Mallaig. Als toerist moet je zeker een ritje maken in deze trein, want deze treinreis is een van de mooiste treinreizen ter wereld. Je rijdt door de prachtige natuur van Schotland en komt langs bezienswaardigheden als Loch Eil, Arisaig en het Glenfinnan Viaduct. 

Tip: We hebben een heel leuk artikel met een reis die langs alle Harry Potter locaties gaat. Klik HIER om alles te lezen over de reis langs Harry Potter plekken in Schotland !

Jacobite Train rijdt over het Glenfinnan Viaduct
Jacobite Train rijdt over het Glenfinnan Viaduct


Vraag bij ons je gratis offerte aan voor een reis naar Schotland. We bespreken je wensen, en maken een geweldige fly drive door de Highlands !

 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen