De Schotse Hooglanden

Schotse Hooglanden in de lente
Schotse Hooglanden in de lente

Een gedeelte van het Verenigd Koninkrijk met grandioze bergen, bossen en mooie meren, de Schotse hooglanden zijn een perfecte vakantiebestemming. In het dun bevolkte stuk land is zoveel te doen en te bekijken dat het lastig te bepalen is waar te beginnen. Reisgraag.nl laat hieronder een aantal van de mooiste verborgen plekken in de Schotse Hooglanden zien.

Heb je weinig kennis van Schotland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Route langs de adembenemende kust

Het eerste wat zeker niet mag missen aan een bezoek aan de Schotse Hooglanden is een route langs de kustlijn. Langs deze route vind je hoge kliffen, grote meren, verschillende grotten en stranden waar je een aantal zeldzame zoogdieren kunt vinden.

Dunrobin Castle

Dit kasteel is gebouwd in de 15e eeuw en de troon behoord aan de Clan Sutherland. Dunrobin Castle is maar beperkt open voor publiek omdat het een privébezit is. Er is een museum binnenin het kasteel en de kasteeltuinen, die overigens wel het gehele jaar geopend zijn, liggen aan de kant van de zee.

Dunrobin Castle is belast met een spookverhaal. Het verhaal gaat dat de 14e graaf van Sutherland een dochter had die verliefd werd op een man die door de graaf als ongeschikt werd gezien. Daarom sloot hij zijn dochter op in de zolderkamer. De dochter probeerde te ontsnappen door aan een touw naar beneden te klimmen. Toen zij begon aan haar afdaling werd zij verrast door haar vader, hierdoor liet ze het touw los en viel naar beneden. De dochter spookt sindsdien rond op de bovenste verdieping van het kasteel.

Dunrobin Castle, Hooglanden Schotland
Dunrobin Castle, Hooglanden Schotland

Kathedraal van Elgin

De 13e-eeuwse kathedraal van Elgin, die in 1390 bijna werd vernietigd door Alexander Stewart, staat bekend als de ‘Lantaarn van het Noorden’. Gelukkig zijn de overblijfselen van deze kathedraal nog steeds voor bezoekers geopend. Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad en de natuur. Je kunt ook meegaan met een tour langs en door de ruïne van de kathedraal van Elgin.

De Jacobite stoomtreinroute

Een van de meest beroemde spoorroutes van Schotland, Harry Potter ging via deze spoorroutes met de Hogwart Express naar school. De route loopt over het prachtige viaduct van Glenfinnan en heeft een lengte van 135 kilometer. Tijdens je bezoek aan de Schotse hooglanden kun je dus vanuit een echte stoomtrein de omgeving bekijken.

Loch Ness Centrum

Een centrum over het meer Loch Ness en natuurlijk het mysterie van Loch Ness. In dit centrum krijg je in zeven verschillende thema-ruimtes alles te weten over het meer en het mogelijke monster van Loch Ness. Met een mengeling van lasers en digitale projectie probeert het centrum je zo goed mogelijk een indruk te geven over hoe de zoektocht naar het monster van Loch Ness is verlopen over de jaren. Ook kun je in het centrum door middel van 3d effecten zelf oordelen of het monster van Loch Ness echt bestaat.

Extra tip:

Wanneer je op vakantie gaat naar de Schotse hooglanden en zelf eten wilt koken bedenk dan dat er niet zoveel supermarkten te vinden zijn in het gebied. Als je dus onderweg naar je bestemming bent zorg dan dat je gebruik maakt van de winkels onderweg.

Heeft u interesse in een reis naar Schotland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen