Fietsvakantie in Schotland

Fietsen langs de kust in Schotland
Fietsen langs de kust in Schotland

Een fietsvakantie in Schotland is een uitstekende manier om het speciale Schotland te leren kennen. Met een keuze uit vele fietsroutes, gelegen door heel het land, is de enige vraag die nog rest waar je zal beginnen.

Fietsen in Schotland

Centraal tijdens de fietstochten in Schotland staan de glooiende landschappen, idyllische dorpjes en uitgestrekte hooglanden. Je fietsvakantie naar Schotland begint eigenlijk het beste met behulp van het National Cycle Network. Deze organisatie heeft vele fietsroutes aangelegd in heel het Verenigd Koninkrijk, waarbij het volgen van een route erg gemakkelijk wordt. In totaal beslaat het netwerk bijna 22.530 kilometer, waarvan 3.379 kilometer in Schotland ligt. Er wordt veel gefietst op autovrije paden en rustige landweggetjes. Naast de National Cycle Network zijn er tal van andere routes in de regio's die de fietser op de eerste plaats zetten en zorgen voor een aangename fietservaring. Fietsen in Schotland is vaak wel pittig en aan te raden voor mensen die al wat gewend zijn. Er zijn veel hoogte verschillen, het kan er hard waaien en ook regen is niet onwaarschijnlijk.

Gebieden

Er zijn vele mooie gebieden waar je kan fietsen in Schotland. De Highlands in het noordwesten zijn prachtig om doorheen te fietsen. Je vindt hier kleine bergheuvels en veel meertjes. Wil je het wat pittiger, dan kan je in de Scottisch Borders gaan fietsen. Je hebt hier bergen die wel meer dan 1.000 meter hoog zijn, maar ook de uitgestrekte bossen en rivieren zijn adembenemend. Perthsire is een plek met de mooiste uitzichten. Het is hier heerlijk fietsen. Zo kom je nog regelmatig overblijfselen uit de oudheid tegen. Fietsen op een van de eilanden in Schotland is ook een optie. De Shetland eilanden hebben rustige wegen en veelal met uitzicht op zee.

De Shetlandeilanden
De Shetlandeilanden
Vraag gratis een offerte aan

Fietswegen

De wegen om op te fietsen in Schotland zijn redelijk goed en uitgebreid. De bewegwijzering is goed, zeker die van het National Cycle Network. Fietsen doe je op fietspaden of op wandelpaden, tenzij er staat aangegeven dat dit niet mag. Fietsen op de weggetjes die niet bedoeld zijn voor fietsers zijn echter vaak het mooist. Die kleine afgelegen weggetjes, die vaak alleen worden gebruikt door lokale bewoners, laten je het echte Schotland zien.

De heuvel op fietsen in Schotland
De heuvel op fietsen in Schotland

Fietsroutes

Er zijn vele fietsroutes in Schotland. We lichten een aantal van de routes uit, variërend van makkelijk tot moeilijk.

National Route 7
National Route 7 is een fietsroute van 53 kilometer. De route loopt va Sunderkand naar Iverness en is een route van het National Cycle Network. Het vormt tevens een derde van de beroemde Sea to Sea route.

Route 1
Route 1 strekt zich uit van de Schotse grens met Engeland, langs de oostkust naar Shetland. Het is een lange-afstand fietsroute. Op de hele route wordt door middel van borden aangegeven waar je heen moet. Zo kom je met deze indrukwekkende route van wel 2.727 kilometer lang langs de kust, kleine plaatsjes en de Shetlandeilanden.

Kingdom of Fife
De Kingdom of Fife is een erg populaire route in Schotland van 175 kilometer. Het is een off-road route en kan het hele jaar door gefietst worden. Zowel kinderen als volwassenen kunnen deelnemen aan de route. De verrassende regio is zeer divers en heeft prachtige stranden, een rustig binnenland en een doolhof aan geschiedenis.

National Route 73
Ben je wat avontuurlijke aangelegd? Dan is het erg leuk om ook eens een ander deel van Schotland te verkennen. Reserveer een plekje op de veerboot en hop over naar het eiland Arran en volg National Route 73. Het diverse en glooiende zuidelijke landschap is prachtig om doorheen te fietsen. De route is nog niet volledig in kaart gebracht, maar volgt de hoofdweg langs de kust van Arran.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen