Reisadvies: Is TunesiŽ een veilig vakantieland?

Strandbedjes op de stranden van TunesiŽ
Strandbedjes op de stranden van TunesiŽ

Tunesië is een tijd negatief in het nieuws geweest vanwege de terroristische aanslagen die er gepleegd zijn. Er gold toen ook een negatief reisadvies voor deze bestemming, maar dit advies is inmiddels versoepeld. Het is weer mogelijk voor toeristen om naar Tunesië te reizen, maar wel gelden er nog veiligheidsrisico's. In dit artikel geven we je meer informatie over een vakantie naar Tunesië en de veiligheid hiervan.

Heb je weinig kennis van TunesiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies

Het huidige reisadvies voor Tunesië is voor het grootste deel: reizen met veiligheidsrisico's. De veiligheid is ten opzichte van voorgaande jaren flink verbeterd. Met name hotels en andere bestemmingen waar toeristen komen hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen. Wel is er nog een risico op terroristische aanslagen en is de noodtoestand nog steeds van kracht. Vermijd drukke plaatsen en wees alert als je besluit naar het land te reizen. Reizen naar de grensgebieden met Libië en met Algerije wordt afgeraden. Hier geldt het reisadvies 'Niet reizen'.

Terrorisme

In heel Tunesië is er een risico op terroristische aanslagen. Westerlingen en toeristen kunnen hier het doelwit van zijn. Houd er rekening mee dat de kans bestaat dat er nieuwe terreuraanslagen gepleegd worden. 

Terroristische aanslagen
Er zijn in 2015 drie aanslagen geweest, allemaal op plaatsen waar veel westerlingen komen. De eerste aanslag vond plaats in maart 2015 in het Bardo Museum in Tunis. Hier kwamen tientallen toeristen bij om en er raakten vele toeristen gewond. In juni werd er een aanslag gepleegd in de toeristische plaats Port El-Kantaoui, noordelijk gelegen van de badplaats Sousse. De aanslag vond plaats bij een van de stranden van een hotel, waarbij voornamelijk westerlingen het doelwit waren. Deze keer heeft de aanslag tientallen mensen het leven gekost. Op 24 november 2015 vond er een aanslag plaats op een bus van de presidentiële garde in het centrum van de stad Tunis. Ook hier vielen meerdere doden en gewonden. Ook zijn er op 27 juni 2019 twee aanslagen gepleegd in het centrum van de hoofdstad Tunis. Hier zijn doden en gewonden gevallen.

Onveilige gebieden

Er wordt geadviseerd niet te reizen naar de grensgebieden met Libië en de grensgebieden met Algerije ten zuiden van Jendouba, met name het Chaambi-gebergte. Daarnaast wordt afgeraden om te reizen naar de woestijngebieden ten zuiden van Tataouine. Het grensgebied rondom Algerije is regelmatig het slachtoffer van confrontaties tussen gewapende groeperingen en de Tunesische veiligheidstroepen. De situaties rondom de grensgebieden zijn onveilig, zelfs in de militaire zone in het zuiden van het land. 

Veiligheid Tunis

Er heerst de laatste jaren wat onrust in Tunis. Na diverse aanslagen op onder andere een museum en een bus wordt aangeraden alert te zijn in de stad. Je kunt naar Tunis reizen, maar er gelden dus wel veiligheidsrisico's.

Djemaa ez Zitouna in Tunis
Djemaa ez Zitouna in Tunis

Houd hier ook rekening mee

Demonstraties
In heel Tunesië kunnen demonstraties plaatsvinden die weer leiden tot geweld. Vermijd daarom demonstraties, ondanks dat ze niet gericht zijn tegen buitenlanders. Wel kunnen internationale gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland aanleiding zijn voor anti-westerse demonstraties. 

Geen foto’s van militaire objecten
Het is verboden om foto's of video's te maken van demonstraties in Tunesië of van overheidsgebouwen.

Homoseksualiteit is strafbaar
Het is in Tunesië strafbaar om een homoseksuele geaardheid te hebben. Dit is ook zo voor buitenlanders die het land bezoeken. Houd hier rekening mee in de manier waarop je je uit. Seksuele relaties buiten het huwelijk zijn tevens strafbaar in Tunesië.

Drugsgebruik
Het is streng verboden om drugs te gebruiken in Tunesië. Ook treden ze zeer streng op tegen het bezit ervan. Dit geldt ook voor softdrugs en kleine hoeveelheden drugs. Je kan een gevangenisstraf krijgen van minimaal 1 jaar als je wordt betrapt. 

Misbruik van relaties
Er zijn jonge Tunesiërs die Europese (vaak oudere) vrouwen verleiden in toeristische hotels en clubs. Deze mannen zijn vaak van eenvoudige afkomst en hebben als doel financieel voordeel halen uit een liefdesrelatie door grote liefdesverklaringen te doen. Ook wordt er in sommige gevallen nog wel geprobeerd te trouwen met de Europese vrouw. Op die manier hopen zij een verblijfsvergunning te krijgen voor bijvoorbeeld Nederland. In Tunesië is het echter absoluut niet de gewoonte om als man met een vrouw te trouwen die ouder is. Wees zeer voorzichtig met dit soort relaties en probeer rationeel te blijven denken. 

Criminaliteit
In heel Tunesië kan criminaliteit voorkomen. Bezoek geen afgelegen straten, wijken en parken, ga niet na zonsondergang de straat op, loop bij voorkeur niet alleen over straat, bewaar kostbare en belangrijke spullen op een veilige plaats en bied geen verzet bij een beroving. Mocht u van dit laatste slachtoffer worden, geef uw bezittingen dan af. Verzet kan leiden tot meer geweld.

Kijk voor het actuele reisadvies altijd op de website van de Rijksoverheid.

Heeft u interesse in een reis naar TunesiŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

19 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen