Reisadvies: Is TunesiŽ een veilig vakantieland?

Gekleurde vissersbootjes in Punic port, Carthage
Gekleurde vissersbootjes in Punic port, Carthage

Tunesië is een tijd negatief in het nieuws geweest vanwege de terroristische aanslagen die er gepleegd zijn. Er gold toen ook een negatief reisadvies voor deze bestemming, maar dit advies is inmiddels versoepeld. Het is weer mogelijk voor toeristen om naar Tunesië te reizen, maar wel gelden er nog veiligheidsrisico's. In dit artikel geven we je meer informatie over een vakantie naar Tunesië en de veiligheid hiervan.

Heb je weinig kennis van TunesiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Tunesië

Voor Tunesië geldt het reisadvies 'alleen noodzakelijk reizen'. Door het coronavirus wordt het afgeraden naar dit land te reizen. Tunesië laat wel weer reizigers toe, maar maakt daarin onderscheid tussen landen waar het risico op coronabesmettingen hoog, gemiddeld of laag is. Nederlandse reizigers krijgen geen toegang tot Tunesië, met uitzondering van reizigers met een verblijfsvergunning in Tunesië. Deze reizigers dienen wel een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur op moment van vertrek bij aankomst in Tunesië te tonen. Daarnaast moeten deze reizigers verplicht 14 dagen in quarantaine op een locatie die door de overheid wordt aangewezen. Reizigers die vanuit Tunesië terugkeren naar Nederland hoeven bij thuiskomst niet in quarantaine. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit hier.

Onveilige gebieden Tunesië

Het wordt afgeraden te reizen naar de grensgebieden met Libië, de grens met Algarije ten zuiden van Jendouba en de woestijngebieden in het zuiden van Tunesië. Voor deze gebieden geldt een negatief reisadvies. De situatie bij de grens met Libië is onveilig, met name rondom Ben Guerdane. Dit is een verzamelplaats van antiregeringsgroepen. In het Chaambi gebergte vinden regelmatig confrontaties plaats tussen gewapende groepen en Tunesische veiligheidsgroepen. In het zuiden van Tunesië zijn criminelen en terroristische groepen actief. Omdat het hier verlaten is, is het moeilijk hulp te krijgen bij problemen. Reis alleen naar het gebied ten zuiden Tataouine en ten noorden van Al Borma en Remada indien dit noodzakelijk is. Door confrontaties tussen extremistische groeperingen en veiligheidsdiensten kunnen er gevaarlijke en gewelddadige situaties ontstaan.

Veiligheid Tunesië

Er heerst de laatste jaren wat onrust in Tunesië. In heel Tunesië kunnen terroristische aanslagen voorkomen. Westerlingen en toeristen kunnen hier het doelwit van zijn. Houd hier rekening mee en ben extra waakzaam op drukke toeristische plekken. Criminaliteit komt overal in Tunesië voor. Met name op openbare plaatsen en plaatsen waar veel toeristen komen, zoals het strand of d markt. Bezoek geen afgelegen straten, wijken en parken en wees te allen tijde alert. De veiligheid in Tunis is vergelijkbaar met de rest van Tunesië. Er is kans op een terroristische aanslag en er is criminaliteit aanwezig in de stad. Tunis is in het verleden al vaker slachtoffer geweest van een terreuraanslag. Het wordt daarom aangeraden alert te zijn in de stad. Je kan naar Tunis reizen, maar er gelden wel veiligheidsrisico's.

Luchtfoto van de hoofdstad Tunis
Luchtfoto van de hoofdstad Tunis

Houd hier ook rekening mee

  • Voor reizen naar Tunesië is een paspoort vereist. Een identiteitskaart is alleen toegestaan bij sommige georganiseerde reizen. Indien dit het geval is, zal de touroperator je hierover inlichten.
  • Er is geen visum vereist voor een verblijf korter dan drie maanden.
  • In heel Tunesië kunnen demonstraties plaatsvinden die kunnen leiden tot geweld. Vermijd daarom demonstraties. 
  • Er komt criminaliteit voor in Tunesië. Bezoek geen afgelegen straten, wijken en parken, ga niet na zonsondergang de straat op, loop bij voorkeur niet alleen over straat, bewaar kostbare en belangrijke spullen op een veilige plaats en bied geen verzet bij een beroving. Mocht je van dit laatste slachtoffer worden, geef je bezittingen dan af. Verzet kan leiden tot meer geweld.
  • Het is verboden om foto's of video's te maken van demonstraties in Tunesië of van overheidsgebouwen.
  • Er zijn jonge Tunesiërs die Europese (vaak oudere) vrouwen verleiden in toeristische hotels en clubs. Deze mannen zijn vaak van eenvoudige afkomst en hebben als doel financieel voordeel halen uit een liefdesrelatie door grote liefdesverklaringen te doen. Ook wordt er in sommige gevallen nog wel geprobeerd te trouwen met de Europese vrouw. Op die manier hopen zij een verblijfsvergunning te krijgen voor bijvoorbeeld Nederland. In Tunesië is het echter absoluut niet de gewoonte om als man met een vrouw te trouwen die ouder is. Wees zeer voorzichtig met dit soort relaties en probeer rationeel te blijven denken. 
  • Het is in Tunesië strafbaar om een homoseksuele geaardheid te hebben. Dit is ook zo voor buitenlanders die het land bezoeken. Houd hier rekening mee in de manier waarop je je uit. Seksuele relaties buiten het huwelijk zijn tevens strafbaar in Tunesië.
  • Het is streng verboden om drugs te gebruiken in Tunesië. Ook treden ze zeer streng op tegen het bezit ervan. Dit geldt ook voor softdrugs en kleine hoeveelheden drugs. Je kan een gevangenisstraf krijgen van minimaal 1 jaar als je wordt betrapt.

Link

Kijk voor het actuele reisadvies voor Tunesië op de website van de Rijksoverheid.

Accommodatietip

Het 4-sterrenhotel Le Sultan van Sentido wordt goed beoordeeld en scoort maar liefst een negen. Het hotel is modern ingericht en ligt direct aan het strand. En wil je alvast een indruk van hoe mooi dit vakantieland is? Bekijk dan het filmpje!

Bekijk het aanbod van al onze reizen naar TunesiŽ.

28 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,7

Gerelateerde artikelen