TunesiŽ van A tot Z

Typisch aardewerk uit TunesiŽ
Typisch aardewerk uit TunesiŽ

Tunesië is het meest noordelijke land van Afrika, met vele diverse landschappen en grote klimaatverschillen. Zo zijn de kustvlakten zeer vruchtbaar vol met olijfbomen, maar zijn er ook oases, woestijnvlakten en zandduinen te vinden. Door middel van dit A tot Z artikel kom je alles te weten over dit land aan de Middellandse Zee.

Heb je weinig kennis van TunesiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van All inclusive

De meeste resorts aan de Middellandse Zee in Tunesië zijn op basis van All inlcusive. All inclusive wil zeggen dat je een vaste prijs betaald voor je verblijf. Hier zitten de overnachtingen, drankjes en eten bij inbegrepen. Ook kan je voor deze prijs vaak meedoen aan diverse activiteiten, denk maar aan sportactiviteiten als snorkelen en volleyballen, maar ook de spa en sportfaciliteiten zitten meestal inbegrepen bij de prijs. All inclusive is een zeer goede optie als je vooraf precies wilt weten hoeveel je ongeveer kwijt bent voor je vakantie, bovendien kan je onbeperkt genieten van de Tunesische specialiteiten tijdens de diners.

B van Bizerte

Bizerte is een moderne havenstad, in het noorden van Tunesië. Het is een van de oudste steden van het land en is het een stad dat veel op de Europese steden doet lijken. Rond 1000 voor Christus werd Bizerte gesticht. Het was de laatste stad die onder Franse controle bleef staan. Het begon ooit als kleine havenstad, maar is tegenwoordig al een groeiende badplaats met veel hotels.

De haven van Bizerte
De haven van Bizerte
Vraag gratis een offerte aan

C van Carthago

Carthago was ooit een belangrijke handelsstad in Noord-Afrika. Het was de hoofdstad van het Carthaagse Rijk. In de Punische oorlogen werd de stad verslagen door de Romeinen en werd het onderdeel van het Romeinse rijk. De Romeinen verwoestten de stad, maar bouwen het jaren later zelf weer op. Het werd de derde stad van het Romeinse Rijk. Hierdoor zijn er ook nu nog vele Romeinse overblijfselen te bewonderen. De resten van het oude Carthago liggen op ongeveer 10 kilometer afstand van Tunis.

D van Djerba

Djerba is een eiland in de Middellandse Zee en wordt door middel van een dam van 7 kilometer verbonden met het vasteland van Tunesië. Het is het grootste en meest belangrijke eiland van het land. Ook is het een zeer populaire vakantiebestemming. Er heerst een aangenaam klimaat en bovendien zijn er uitgestrekte zandstranden. Qua cultuur is er ook genoeg te zien, denk maar aan de indrukwekkende synagoge en diverse Romeinse bouwwerken.

E van Enfidha

Enfidha is een nieuwe luchthaven in Tunesië. Er werd in 2007 begonnen met de bouw en uiteindelijk twee jaar later in gebruik genomen. De luchthaven werd naar ex-president Ben Ali vernoemd. Enfidha ligt op 60 kilometer afstand van Monastir en moet het centrale aanvliegpunt voor toeristen worden, die de noordoostkust willen bezoeken.

F van Franse kolonie

Tunesië is een Franse kolonie geweest. In de 19e eeuw vielen Franse troepen Tunesië binnen, naar aanleiding van een incident tussen de landen Algerije en Tunesië. Hiermee werd in 1883 Tunesië een officieel Frans protectoraat. De kolonisatie bracht ook veel goeds, vele steden werden opgeknapt en verfraaid. Het duurde echter niet lang totdat de Tunesiërs onafhankelijk wilden worden. De Fransen bezweken daardoor in 1956 onder de druk van de nationalistische beweging van het land.

G van Golfen

Tunesië is het perfecte land om te golfen, ook al zou je misschien zeggen van niet. Het land heeft vele mooie golfbanen voor zowel de beginner als de ervaren golfer. Het diverse landschap maakt golfen hier zeer aangenaam. Een van de mooiste banen is die van Tabarka, met een oppervlakte van 110 hectare en gelegen tussen een woud van eiken, pijn- en eucalyptusbomen en de zee in.

H van Hammamet

In het oosten van Tunesië ligt Hammamet, een van de belangrijkste badplaatsen van het land. Er wonen 70.000 mensen in de stad, in de zomer komen echter vele Europese toeristen naar het land. Naast de fijne stranden vermaak je je ook goed in het oude centrum. Zo is er een fort uit de 15e eeuw, kan je de medina bezoeken of bekijk je de oude stadsmuren uit de 10e eeuw. Feesten kan zeer goed in Hammamet Zuid, de dagelijkse markt is ook erg leuk om te bezoeken.

De medina van Hammamet
De medina van Hammamet

I van Islam

De officiële godsdienst van Tunesië is de islam. Een grote meerderheid, namelijk 96 procent, is aanhanger van dit geloof. Er is vrijheid van godsdienst in het land, al is dit niet overal te merken. Wel zijn de grotere steden steeds moderner aan het worden en zijn het vooral de jongeren die nog wel eens een ander geloof aanhangen. Ongeveer 3 procent is katholiek of protestants.

J van Jasmijnrevolutie

De Jasmijnrevolutie is een revolutie die op gang kwam naar aanleiding van de zelfverbanding van Mohammed Bouazizi op 17 december 2010. Toen Mohammed geen werk vond, ging hij groente en fruit verkopen. Zijn koopwaar werd echter in beslag genomen en hij zou geslagen zijn, vanwege het ontbreken van een vergunning. Hij diende een klacht in, maar werd niet gehoord. De verbranding was het gevolg. Hierop volgde protesten door de Tunesische bevolking tegen de hoge werkloosheid, corruptie, censuur, de politiek en hoge voedselprijzen.

K van Kaap Bon

Kaap Bon is een landtong op Tunesië en ligt het dichts in de buurt van Europa. Het schiereiland is rijk aan diverse vegetaties als bossen, wijngaarden en boomgaarden. Er vonden in de vijfde eeuw diverse zeeslagen plaats. De Slag bij Kaap Bon was er een van.

L van Landschappen

Tunesië is een land met vele landschappen. Eigenlijk kan je het in drie gebieden indelen. In het noorden is het juist heel groen, met veel sinaasappelbomen, boomgaarden en graanvelden. Dan heb je de Sahel, met vruchtbare grondgebieden en met veel olijfbomen. In de Sahara vind je juist weer veel zandduinen en woestijngebieden.

M van Monastir

Monastir is voor veel mensen de ideale vakantiebestemming. Naast de standaard dingen als zon, zee en strand zijn de inwoners er ook erg gastvrij en kan je het rijke verleden van het land induiken in het centrum. Zo is er een ribat dat over Monastir waakt en een leuk centrum. Ook de havens worden veel bezocht. Monastir is tevens een universiteitsstad.

N van Nefta

Nefta is een oasestad in Tunesië. Door de prachtige en unieke omgeving, komen vele filmmakers af op de stad. Het wordt ook wel gezien als het Mekka van Zuid-Tunesië, omdat de dochter van Mohammed hier begraven zou liggen. Het is dan ook een heilige stad.

De oase van Nefta
De oase van Nefta

O van Osban

Osban is een typisch Tunesich gerecht. Het is een soort worst, waarbij de darm van een dier wordt gevuld met rijst en vlees als bijvoorbeeld lamsgehakt. Ook worden er tomaten, kruiden en specerijen toegevoegd. Het gerecht wordt gegeten met couscous of rijst. De Osban verschilt per regio, maar meestal wordt er cayennepeper, kurkuma, munt, kaneel en dille toegevoegd. Het gerecht wordt eerst gekookt, voordat het in de pan of over gaat.

P van Port El Kantaoui

Port El Kantaoui is een toeristisch plaatsje, ten noorden van Sousse. Het plaatsje wordt gezien als uitbreiding van de stad Sousse en bestaat uit een haventje en diverse eetgelegenheden. Er zijn veel luxe en mooie hotels te vinden in dit gebied van de plaats.

Q van Qābis

Qābis is de Arabische naam voor de stad Gabès. Het is tevens de hoofdstad van het gelijknamige gouvernement en heeft ruim 110.000 inwoners. Vroeger behoorde Qābis bij Carthago en heeft dan ook een roerige geschiedenis achter de rug. Zo heeft het onder andere onder Romeins, Frans, Duits en Tunesisch bewind gestaan.

R van Romeinse ruïnes

Tunesië heeft net als vele andere Noord-Afrikaanse landen vele goed bewaarde Romeinse ruïnes. In de stad El Djem werd bijvoorbeeld een enorm colosseum gebouwd. Ook Carthago heeft vele Romeinse ruïnes die je zeker zou moeten bezoeken als je in de buurt bent. De ruïnes van Puppet in Hammamet zijn ook indrukwekkend. Hier vind je ruïnes van badhuizen, Romeinse zuilen en veel mozaïek.

De ruïnes bij Carthago
De ruïnes bij Carthago

S van Sousse

Sousse heeft 175.000 inwoners en is een van de belangrijkste steden voor zowel de industrie als voor toeristen. Het ligt aan de Middellandse Zee en is een uitstekende plek voor een actieve vakantie. Je kan het oude stadscentrum bezoeken, waar je vele handgemaakte producten als tapijt en lederproducten kan kopen. Verder zijn er in de stad diverse wellnesscentra, kan je er zeilen, duiken, paardrijden, golfen en tennissen.

T van Tapijten

Tapijten zijn een bekend product in Tunesië en hebben de naam Kairouan. Je herkent het tapijt aan de brede randen en een ruitpatroon. Het is vaak gemaakt van geverfd linnen. De tapijten worden geknoopt en zijn eigenlijk in ieder huishouden wel te vinden in Tunesië.

U van Unie van de Arabische Maghreb
De Unie van de Arabische Maghreb is een samenwerking op zowel politiek als economisch vlak en een organisatie van vijf Arabische landen. De unie werd in 1989 al opgericht en zorgt voor een samenwerking tussen de landen Algerije, Tunesië, Libië, Marokko en Mauritanië.

V van Visum

Voor Tunesië heb je geen visum nodig, zolang je er niet langer dan drie maanden verblijft. Wil je er langer blijven dan drie maanden, dan heb je waarschijnlijk wel een visum nodig. Je hebt dus geen visum nodig bij normaal verblijf, maar moet wel kunnen aantonen dat je een retourvlucht hebt geboekt en je hebt een geldig paspoort nodig.

W van Water

Water in Tunesië is meestal niet zo uit de kraan te drinken. Het is niet lekker en tevens niet gezond. Het beste is daarom om drinkwater te kopen in flessen. Vaak is het water in de toeristische centra beter van kwaliteit, maar er wordt aangeraden dit alsnog niet te drinken. Mocht je twijfelen, vraag het dan na aan het hotelpersoneel.

X van

Y van

Z van Zandduinen

Zandduinen komen in Tunesië veelvuldig voor, voornamelijk in de Sahara. Bij Grand Erg Oriental kan je deze zandduinen goed aanschouwen. Het is er erg heuvelachtig en doet je even helemaal wanen in de woestijn. De Grand Erg Oriental is een enorm groot zandduinenveld en ligt voor een groot deel ook in buurland Algerije. In het zand groeit helemaal niks, ook zijn er maar weinig wegen. Wel zijn er enkele Berbernederzettingen te vinden.

Zandduinen in Tunesië
Zandduinen in Tunesië

Bekijk het aanbod van al onze reizen naar TunesiŽ.

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen