Typisch Tunesisch

Typisch Tunesie
Typisch Tunesie

Tunesië is het meest noordelijke land van Afrika en ligt aan de Middellandse Zee. Het land kent grote klimaatverschillen en een landschap dat varieert van vruchtbare kustvlakten met olijfbomen tot oases en zandduinen. De kust is een geliefde plek voor toeristen maar het land is meer dan alleen zon en strand. Oude ambachten worden beschermd en gestimuleerd door het nationale bureau voor oude ambachten en gerechten uit de Tunesische keuken zijn in het hele land geliefd. Maar wat zijn nou die typisch Tunesische producten?

Heb je weinig kennis van Tunesië? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Oude ambachten

Er zijn een groot aantal speciale Tunesische ambachten die nog steeds beoefend worden. Vaak worden vernieuwde productiemethoden met oude technieken gecombineerd en dit levert prachtige producten op zoals sieraden, ongeglazuurd aardewerk, houten meubels en tapijten.

Tapijten
Typisch Tunesisch tapijt is het geknoopte tapijt met de naam 'Kairouan'. Je herkent dit tapijt aan de brede randen met versierde parallel lopende banen en een centraal ruitpatroon. Is het gemaakt van niet geverfd linnen in een natureltint dan heet het 'Alloucha'.

Keramiek en aardewerk
De stad Nabeul, in het oosten van Tunesië, is het centrum voor geëmailleerd keramiek. De producten die gemaakt worden hebben heldere, glanzende kleuren als oranje, blauw en groen. Serviesgoed wordt meestal gemaakt in de kleuren geel en groen. De 'Chawat' (ongeglazuurd aardewerk) is meestal beige of roodachtig. Dit vind je vooral in de dorpen Guellala en Moknine.


Zilver
Veel traditionele sieraden in Tunesië worden gemaakt van zilver. Een leuk souvenir om te kopen is de fibula, een doekspeld/mantelspeld. Meestal gebruikt om de kledij van de bedoeïenen bij elkaar te houden. Andere typisch Tunesische sieraden van zilver zijn in de vormen maan, vis, hand en driehoek. Ook luxe toiletartikelen zoals spiegels, poederdoosjes en parfumverstuivers worden van zilver gemaakt.

Tunesische keuken

De Tunesische keuken is typisch mediterraans en kent invloeden uit de omliggende landen. Er worden veel verse groenten gebruikt en het nationale gerecht is couscous, geserveerd met kip, lam of vis. Vooral langs de kust is couscous met vis een populair gerecht. Tunesiërs zijn gek op koken en gebruiken vaak veel specerijen als komijn, koriander en saffraan. Rode peper en knoflook vind je in vrijwel alle gerechten terug. Als tussendoortje eet men veel zoete hapjes maar ook het dessert is vaak mierzoet.

Voorbeelden van traditionele gerechten
– Brik, een dunne pannenkoek gevuld met ei, tonijn en peterselie of met garnalen
– Chakchouka, een stoofschotel van tomaat, ui, aardappelen en knoflook met bovenop een ei
– Kaftaji, gebakken vleesballetjes geserveerd met blokjes lever, paprika en ui
– Koucha, geroosterde geit met Spaanse peper en aardappelen
– Harissa, een hete saus/pasta van rode paprika en wordt bij vrijwel alle gerechten geserveerd
– Mechoui, gegrild/gestoofd lamsvlees.

Een populair drankje is siroop gemengd met water. Vooral de rode grenadine, witte amandelmelk en groene-muntvarianten zijn populair. Muntthee is ook een geliefd drankje. Ondanks dat Tunesië een islamitisch land is en er eigenlijk geen alcohol gedronken mag worden komen er enkele goede wijnen uit het land. Het wijnbouwgebied bevindt zich voornamelijk in de Medjerda-vallei.

Vraag gratis een offerte aan

Bekijk het aanbod van al onze reizen naar Tunesië.

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen