Gratis reisvoorstel aanvragen

Stedentrip Riga

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Riga (Letland)
Periode: juni 2012
Vervoer:
Accommodatie: Hostel

Foto van deze vakantie

Een stedentrip? Ja, leuk!
Tijd en geld? Nee, eigenlijk niet.
Dan kom je uit bij een stad waar het heel goedkoop is én leuk is, maar wat je in een paar dagen wel gezien hebt. De keuze viel voor ons op de hoofdstad van Letland, Riga!

Na drie maanden van voorpret was het dan eindelijk zover! Op een dinsdagochtend in juni ging al vroeg de wekker. We vertrokken extra vroeg naar het vliegveld in Eindhoven, omdat het daar met maar één douanepost vaak druk is. Maar natuurlijk was het nu hartstikke rustig, waardoor we veel te vroeg op het vliegveld waren.

Rond de middag kwamen we aan in Riga. We sliepen in het Riga Old Town Hostel, gelegen aan de rand van het compacte historisch centrum. Het was een beetje regenachtig, maar dat weerhield ons er niet van om toch de stad in te gaan. De historische kern staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, erg mooi! Maar ook redelijk klein, in een paar uur heb je het wel gezien. We zijn onder meer langs het Huis van de Zwartkoppen en het Monument voor de Letse Helden gekomen en hebben de Dom bezocht.

Wat direct opvalt in Riga zijn de vele terrassen op de gezellige pleintjes. Ook is er 's avonds op veel plaatsen live muziek. Op een van deze pleintjes eten we 's avonds een pizza. De zoektocht naar een plek om wat te drinken is wat moeilijker. Wij gingen voor goedkoop, maar de tentjes die we tegenkomen rekenen zo €5 voor een biertje! Maar zoals in elke stad geldt ook hier dat je niet aan het plein moet gaan zitten. In een keldercafé iets verderop blijkt het stukken goedkoper.

We besluiten de stad uit te gaan en nemen de bus naar het paleis Rundale. De busrit zelf is al een ware belevenis. We rijden in een redelijk luxe bus door een verlaten landschap, waar hij af en toe bij een halte stopt, ook als er geen huis te bekennen is. Een man die net is uitgestapt zwaait rustig nog even met zijn pistool als hij langsloopt. Aangekomen in de volgende stad stappen we over op een ander busje, een oud Nederlands Volkswagenbusje waar al jaren niets meer aan gedaan is en waar in ieder geval de vering van kapot is. We stappen uit in een weiland en even verderop ligt het paleis verscholen. Het is er erg rustig waardoor we op ons gemak rond kunnen kijken. Het heeft traditionele kamers in rood, blauw en groen en de laatste heeft een tropisch thema met vogels en bananen aan de muren. De kamers zijn erg mooi, maar het paleis is niet erg groot dus na een uur staan we alweer buiten. We gaan terug in het weiland staan in de hoop dat er een bus voorbij komt, wat gelukkig zo is!


Rundale paleis, Riga, Letland
Rundale paleis, Riga, Letland


Aan het eind van de middag komen we terug in Riga en omdat de zon uitbundig is gaan schijnen besluiten we naar het mooie Volkspark te gaan. Dit park vormt de grens van het historisch stadscentrum. Daar aangekomen blijkt dat we er kunnen waterfietsen! Als drie kinderen in een snoepwinkel zo blij vermaken we ons daar de rest van de dag mee.

's Avonds doen we ons te goed aan de typische Letse keuken en ontdekken we het studentikoze keldercafé La belle epoque. Anders dat de naam doet vermoeden is het er klein, donker en lawaaierig, maar wel erg gezellig. En beter nog, bijzonder goedkoop! Halve liters bier haal je voor €1 en alle bijzondere shotjes voor €1 moesten ook uitgeprobeerd worden.

Dag drie – we willen gaan ontbijten bij de enorme markt die bij het station is gevestigd. In en rondom oude hangars is werkelijk van alles te krijgen. Brood, fruit, groende, vis, vlees en kleding, maar.. geen ontbijt. De markt is hoe dan ook de moeite waard, maar daarna gaan we toch terug om te ontbijten in het tentje naast ons hostel. Vervolgens willen we de televisietoren bezoeken. Het is even zoeken naar de juiste bus, maar uiteindelijk zien we hem rijden en rennen we er achteraan totdat hij stopt. Op het wild begroeide eilandje in de rivier waar de toren staat moeten we nog een tijdje lopen. De toren ligt er verlaten bij en ook binnen treffen we niemand aan. Totdat er na een aantal minuten een vrouw naar ons toe komt. Zij brengt ons met de lift naar boven. Omdat zij de enige werknemer is die hiervoor is aangenomen, hebben bezoekers pech wanneer zij toevallig net naar boven is. Het uitzicht is mooi, hoewel de vieze ramen wel iets van het zicht af doen. Als we weer met de mevrouw naar beneden zijn gegaan, besluiten we terug te lopen naar de stad. We komen door wat onbekendere wijken, erg leuk. De rest van de middag bestaat uit het shoppen van souvenirs in de vele winkeltjes die allemaal hetzelfde verkopen.

Na onze buikjes vol te hebben gegeten in de Letse keten Lido beginnen we onze avond wederom in La belle epoque, waar de rest van de shotjes met nieuwsgierig makende namen uitgeprobeerd moeten worden. Daarna verruilen we de kelder voor een bijzonder hippie-achtig café met vrolijke muurschilderingen waar we ons vooral vermaken met het bekijken van de andere gasten.

Onze laatste 'echte' dag is alweer aangebroken! We verlaten wederom het historisch centrum en gaan dit keer voorbij het stadspark. Hier liggen veel gebouwen die zijn gebouwd in Jugendstil stijl. Vooral de Alberta iela is de moeite waard. In deze korte straat zijn alle panden rijkelijk versierd. Na de wandeling keren we in de middag toch weer terug naar het stadspark. Na het waterfietsen gaan we dit keer te water per roeiboot. We besluiten het hele riviertje af te gaan, maar deze blijkt toch wel erg lang. Nadat we al een hele tijd geen anderen meer zijn tegengekomen besluiten we toch maar weer om te draaien. Vervolgens is het tijd om bij te komen in een vestiging van de keten Double Coffee, waar ze 75 verschillende soorten koffie serveren.
Op onze laatste avond keren we terug waar we de eerste avond zijn begonnen. In het café is er cocktail happy hour, wat resulteert in een erg gezellige avond!

Veel te vroeg gaat de wekker, het is tijd om terug naar huis te gaan. Nog één keer wordt er ontbeten in het kleine tentje naast ons hostel en dan moeten we met de bus mee. Het is nog even zoeken voordat we de juiste hebben gevonden, want Riga heeft rondom het station drie verschillende plekken waar de bussen vertrekken. Op het vliegveld vullen we nog een enquête in over ons verblijf en een paar uur later staan we alweer op Nederlandse bodem.

Riga is een echte aanrader voor een korte stedentrip! Het centrum is erg mooi en 's avonds zijn er genoeg restaurants en cafés om je te vermaken.

Heb je interesse in een reis naar Letland? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Letland, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen