Bahamas

Huisje aan zee op de Bahamas
Huisje aan zee op de Bahamas

De Bahamas zijn een onafhankelijke eilandengroep in het Caribisch gebied en ligt in de Atlantische Oceaan. Het land bestaat uit ongeveer zevenhonderd eilandjes en ligt 300 kilometer ten zuidoosten van Miami. Maar dertig tot veertig eilanden zijn bewoond. Het grootste eiland is Andros, de hoofdstad van de Bahamas is Nassau en ligt op het eiland New Providence.

De belangrijkste inkomstenbron van de Bahamas is de toeristenindustrie. 40 procent van de bevolking werkt in de toeristische branche op de eilanden. De eilandengroep Bahamas is een enorm populaire vakantiebestemming vanwege de vriendelijke bevolking, de prachtige stranden en de vele eilandjes. De meest populaire eilanden voor een vakantie zijn Grand Bahamas, New Providence en Paradise Island.

Heb je weinig kennis van Bahamas? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Bahamas
Officiele naam:
Commonwealth of The Bahamas
ISO:
BS
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Nassau
Inwoners:
+/- 304000
Taal:
Engels
Godsdienst:
Baptisme
Tijdzone:
UTC -5
Munteenheid:
Bahamaanse dollar
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
13878 km≤
Beste reistijd:
december - april

International Cultural Weekend - de gehele bevolking in Nassau laat dit weekend zien wat ze in huis hebben op het gebied van parades, culinaire specialiteiten, concerten en kunst.

De vlag van de Bahamas - het geel verwijst naar zandstranden en de eilanden zelf, de blauwe banen staan voor de zee. De zwarte driehoek staat voor de eenheid van het volk. De vlag is het resultaat van een ideeŽnwedstrijd.

Ervaringen

Heb je ooit Bahamas bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bahamas

Dundas Town (Marsh Harbour)

Dundas Town is een wijk die ten westen van Marsh Harbour ligt. In tegenstelling tot Eastern Shores is Dundas Town een arme wijk. Rijke en grote vakantiehuizen vind je hier niet, maar wel barakken en flatgebouwen. In Dundas Town wonen vooral Bahaamse inwoners van Afrikaanse afkomst. Als je ook de keerzijde van de Bahamas wilt zien, is een bezoek aan Dundas Town zeer indrukwekkend.

Eastern Shores (Marsh Harbour)

Eastern Shores
Eastern Shores
Kaart met locatie Eastern Shores

Mocht je tijdens je verblijf zin hebben in een leuke fietstocht, is een bezoekje aan Eastern Shores zeker de moeite waard. Dit is een rijke wijk, waar zeer welgestelde burgers wonen. Je kijkt hier je ogen uit. Er liggen in Eastern Shores veel prachtige, dure vakantie- en woonhuizen. Vanuit Eastern Shores heb je ook uitzicht op Sugar Loaf Cay, een eiland waar ook enkele gigantische herenhuizen staan.

Watersporten (Marsh Harbour)

Watersporten
Watersporten
Kaart met locatie Watersporten

Het stadje Marsh Harbour heeft weinig culturele of historische bezienswaardigheden. De meeste toeristen reizen naar Marsh Harbour om te genieten van de zon en de zee. De stad is namelijk een ideale bestemming voor watersportliefhebbers. In Marsh Harbour kun je zwemmen, snorkelen, varen, kite- en windsurfen, surfen of zeilen. Veel lodges liggen in Marsh Harbour langs de zee en dus vlak bij het strand. Het is dus zeer makkelijk om vanuit je accommodatie meteen te gaan watersporten.

Meer bezienswaardigheden

Accommodaties

Artikelen

Eten en drinken

De Bahamaanse keuken bestaat uit lokale gerechten met veel Engelse en Amerikaanse invloeden. Er wordt veel gebruik gemaakt van vis, rijst, mais en bonen. Verder zijn tropische vruchten zoals ananassen, bananen en papaja's volop verkrijgbaar. Het ontbijt van de inwoners van de Bahamas is vergelijkbaar met het ontbijt in Engeland. Als ontbijt wordt er veel spek, worst, ei en verse vruchten gegeten en er wordt vaak thee en koffie gedronken bij het ontbijt.

Een typisch drankje is de Bahama Mama. Dit is een soort cocktail op basis van rum en verschillende vruchtensappen. Daarnaast hebben de Bahamas een eigen biermerk, namelijk Kalik. De inwoners van de Bahamas zelf drinken vaak een cocktail van kokosnotenwater, zoete melk en gin. Naast de vele cocktails met verschillende smaken, zijn de alcoholvrije vruchtensappen ook heerlijk.

Vervoer

Je kunt vanuit Nederland niet rechtstreeks naar de Bahamas vliegen. De meest gangbare route is via de Verenigde Staten. De twee grootste internationale luchthavens liggen op de eilanden New Providence en Grand Bahama. De vlucht van Amsterdam naar Florida duurt ongeveer negen uur. De Bahamas liggen op ongeveer een uur vliegen van Florida.

Ook kan je per boot vanaf de Verenigde Staten, vanuit Florida gaan er al zo`n 20 rederijen naar de Bahamas.

Doordat de Bahamas een Engelse kolonie zijn geweest wordt er links gereden. De wegen zijn bijna overal goed onderhouden en prima begaanbaar. Op veel plekken kun je een auto of scooter huren.

Het reizen tussen de eilanden gaat het snelst per boot. Er gaan (privé)watertaxi’s en een ferry tussen Nassau en Eleuthera. Avontuurlijker is een tocht met de postboot. Ooit uitgevonden om de post tussen de verschillende eilanden te bezorgen, maar nu ook in gebruik om van A naar B te komen. Het is niet luxe op de boten en ze varen niet altijd volgens schema, maar je reist wel met de lokale bevolking mee.

Je kunt ook per vliegtuig tussen de eilanden reizen. Bijna dagelijks gaan er vluchten tussen Nassau en de andere eilanden. Het nadeel is dat je altijd eerst naar Nassau moet voor je verder kunt reizen naar een ander eiland. Ook niet handig is dat de vluchtschema’s vaak en onverwacht veranderen.

Het busvervoer in de Bahamas stelt helaas weinig voor. Reizen per bus is alleen mogelijk op de eilanden New Providence en Grand Bahama. De rest van de eilanden hebben niet eens openbaar vervoer. Wel rijden daar soms particulieren met minibusjes rond, waar je gebruik van kunt maken. Alleen in Nassau en Freeport rijden bussen (jitneys) in de stad.

Visum

Voor een vakantie op de Bahamas heb je geen visum nodig. Wel dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn bij vertrek.

Prijsniveau

Het gemiddelde prijsniveau van de Bahamas ligt hoger dan in Nederland.

De officiële munteenheid is de Bahamaanse dollar, maar ook Amerikaanse dollars worden geaccepteerd.

Veiligheid

Over het algemeen zijn de Bahamas veilig. Toch komt in de hoofdstad Nassau op het eiland New Providence, op plaatsen waar geen toeristen zijn, redelijk veel criminaliteit voor. Het gaat meestal om diefstallen en berovingen als gevolg van de drugshandel op de Bahamas. Zorg er dus voor dat je in de buurt blijft van plaatsen waar veel toeristen zijn.

Ook moet je altijd goed op je spullen letten. Er lopen namelijk, zoals in bijna iedere toeristenplaats, zakkenrollers rond. Zorg dat je geen waardevolle spullen achterlaat in de hotelkamer of in de huurauto en houd de deuren van je auto op slot wanneer je in de file of voor een stoplicht staat.

Medische informatie

De medische zorg is goed, veel artsen hebben een opleiding gevolgd in de Verenigde Staten. In diverse hotels zijn dagelijks spreekuren.

In principe heb je voor de Bahamas geen vaccinaties nodig. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Kraanwater kan in principe gedronken worden, maar ziet het water er troebel uit koop dan toch flessen met bronwater.

Bevolking

Het grootste deel van de inwoners, zo'n 85%, is afstammeling van de West-Afrikaanse slaven. Ongeveer 12% van de Bahamaanse bevolking is blank en stamt af van de Engelse loyalisten en van Amerikanen uit het zuiden. Een grote minderheid vormen de Haïtianen, die massaal naar het naburige eiland zijn gekomen om de armoede en politieke onderdrukking in hun eigen land te ontvluchten. Als laatste vormen Chinezen, Grieken, Hispanics en Joden nog een kleine 3% van het totaal aantal Bahamaanse inwoners.

De Bahamanen doen het rustig aan. 'Geen zorgen voor de dag van morgen', is hun gezegde. Ze zijn gek op een feestje en hebben een eigen gevoel voor humor. Bruiloften en begrafenissen krijgen altijd veel aandacht.

Al sinds de slavernij is Goombay, waarin Afrikaanse en Britskoloniale invloeden worden gecombineerd, de traditionele muziekstijl op de Bahamas.

Op de vlag van de Bahamas verwijst het geel naar zandstranden en de eilanden zelf en de blauwe banen staan voor de zee. De zwarte driehoek staat voor de eenheid van het volk. De vlag is het resultaat van een ideeënwedstrijd. Op 10 juli 1973 werd de vlag in gebruik genomen, op deze dag werden de Bahamas onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

De taal

De officiële taal is het Engels. Veel inwoners spreken een eigen soort dialect.

Flora & Fauna

Doordat de eilanden van de Bahamas een rotsachtige bodem hebben groeien er niet veel bloemen- en plantensoorten. Er zijn ongeveer 1.370 verschillende planten- en bomensoorten. Zo komt de Bahamian pine het meest voor in het westen en noorden van het eiland, aangevuld met palmen en struikgewas.

De Bahamas kennen dertien diersoorten die alleen daar voorkomen. Helaas zijn het allemaal bedreigde diersoorten. Bijna alle diersoorten, twaalf van de dertien, zijn verschillende soorten vleermuizen. Het andere diersoort dat alleen op de Bahamas voorkomt is het knaagdier hutia. Dit is een soort cavia, maar kan zo groot worden als een kat. Afstammelingen zijn ook op Jamaica en Cuba aangetroffen. Verder leven er veel dieren in het wild zoals ezels, wasberen en paarden.

Geschiedenis

Toen Columbus in 1492 op reis was naar Azië en per ongeluk voet aan wal zette noemde hij de eilandengroep Baja Mar (ondiepe zee). Dit werd later verbasterd tot Bahamas. Het eiland San Salvador claimt dat Columbus als eerste op dat eiland aankwam, maar is niet met zekerheid te zeggen.

Al in 300 tot 400 v.Chr. werden verschillende eilanden bewoond door indianen, die hoogstwaarschijnlijk uit Cuba kwamen. In de 10e eeuw vestigden de Lucaya-indianen zich er. Toen Columbus zo’n 500 jaar later aankwam, nam hij de indianen mee naar Spanje om daar als slaven in de mijnen te werken. Het duurde nog geen 25 jaar voor de hele stam uitstierf door ziektes en slavernij.

In 1648 belandde een grote groep Engelse puriteinen op de Bahamas. De zogenaamde Eleutheraanse avonturiers waren op zoek naar godsdienstvrijheid. Toen de Amerikaanse revolutie plaatsvond vluchtten veel Engelse loyalisten naar de Bahamas. Zij namen vaak hun slaven mee. Aan het eind van de 18e eeuw verdreven zij de Spanjaarden.

Al vanaf halverwege de 19e eeuw kwamen er toeristen op de Bahamas, de toeristenstroom bereikte een hoogtepunt in 1961 toen Cuba haar grenzen sloot voor toeristen uit de Verenigde Staten. In 1969 werd de kolonie onderdeel van het Britse Verenigd Koninkrijk. Op 10 juli 1973 werd de eilandengroep officieel onafhankelijk.


Externe informatie

CIA World Factbook over de Bahamas

Heeft u interesse in een reis naar Bahamas? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Bahamas.com
Cijfers (Engels)

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Bahamas?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Bahamas. Lees meer over het reisadvies in Bahamas

Wat zijn de beste hotels van Bahamas?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Bahamas:
  • Sandals Royal Bahamian Resort***** (7.0 in 1)

    Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
  • Kan ik een vakantie boeken naar Bahamas i.v.m. Corona?

    Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen