Huisje aan zee op de BahamasHuisje aan zee op de Bahamas

De Bahamas bestaan uit 700 eilandjes, gelegen in de Atlantische Oceaan ten noorden van Cuba en HaÔti en voor de kust van Florida. De Bahama-archipel wordt verder onderverdeeld in twee oceanische groepen, namelijk The Little Bahama Bank en The Great Bahama Bank. Maar 30 tot 40 eilanden zijn bewoond. De eilanden Grand Bahama en New Providence met Paradise Island zijn prachtige vakantiebestemmingen. Op de Bahamas schijnt het hele jaar de zon en het verfrissende zeewindje zorgt voor een prettig klimaat.

Nassau (New Providence) is de hoofdstad en hier vind je koloniale bouwwerken, gezellige markten en verschillende winkelstraten. Na zonsondergang komt Nassau tot leven en is er een bruisend uitgaansleven. Even buiten Nassau vind je geweldige stranden, Cable Beach is veruit de bekendste. Langs het strand liggen vele comfortabele hotels waar je de vele (water)sportmogelijkheden kunt beoefenen zoals watersporten, tennis en golf. Zoek je ontspanning en rust, dan moet je op een van de vele Family Islands zijn.

ErvaringenVervoer

Vervoer naar het land

Je kunt vanuit Nederland niet rechtstreeks naar de Bahamas vliegen. De meest gangbare route is via de Verenigde Staten. De twee grootste internationale luchthavens liggen op de eilanden New Providence en Grand Bahama. De vlucht van Amsterdam naar Florida duurt ongeveer negen uur. De Bahamas liggen op ongeveer een uur vliegen van Florida.

Ook kan je per boot vanaf de Verenigde Staten, vanuit Florida gaan er al zo`n 20 rederijen naar de Bahamas.

Vervoer in het land

Doordat de Bahamas een Engelse kolonie zijn geweest wordt er links gereden. De wegen zijn bijna overal goed onderhouden en prima begaanbaar. Op veel plekken kun je een auto of scooter huren.

Het reizen tussen de eilanden gaat het snelst per boot. Er gaan (privť)watertaxiís en een ferry tussen Nassau en Eleuthera. Avontuurlijker is een tocht met de postboot. Ooit uitgevonden om de post tussen de verschillende eilanden te bezorgen, maar nu ook in gebruik om van A naar B te komen. Het is niet luxe op de boten en ze varen niet altijd volgens schema, maar je reist wel met de lokale bevolking mee.

Je kunt ook per vliegtuig tussen de eilanden reizen. Bijna dagelijks gaan er vluchten tussen Nassau en de andere eilanden. Het nadeel is dat je altijd eerst naar Nassau moet voor je verder kunt reizen naar een ander eiland. Ook niet handig is dat de vluchtschemaís vaak en onverwacht veranderen.

Het busvervoer in de Bahamas stelt helaas weinig voor. Reizen per bus is alleen mogelijk op de eilanden New Providence en Grand Bahama. De rest van de eilanden hebben niet eens openbaar vervoer. Wel rijden daar soms particulieren met minibusjes rond, waar je gebruik van kunt maken. Alleen in Nassau en Freeport rijden bussen (jitneys) in de stad.

Artikelen

Mooiste stranden van de Bahamas
Top 5 lekkerste restaurants op de Bahamas
Top 5 luxe hotels op de Bahamas
Nationale parken in de Bahamas
De Bahamas van A tot Z
Huwelijksreis Bahamas
Duiken op de Bahamas
Highlights van de Bahamas
Eilanden van de Bahamas
Leukste activiteiten op de Bahamas

Visum

Voor een vakantie op de Bahamas heb je geen visum nodig. Wel dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn bij vertrek.

Prijzen

Het gemiddelde prijsniveau van de Bahamas ligt hoger dan in Nederland.

De officiŽle munteenheid is de Bahamaanse dollar, maar ook Amerikaanse dollars worden geaccepteerd.

Veiligheid

Ondanks dat de Bahamas veilige eilanden zijn moet je enige waakzaamheid in acht nemen, met name in de toeristische plaatsen Freeport en Nassau kan het voorkomen dat er een portemonnee wordt gestolen.

Als je een auto hebt gehuurd houdt dan de deuren van je auto gesloten en laat er geen waardevolle spullen in achter. In Nassau neemt het aantal gewapende overvallen toe. Dit is vooral een gevolg van de drugshandel. De Bahamas zijn een belangrijke doorvoerhaven van cocaÔne en marihuana van Zuid-Amerika naar Noord-Amerika. Koop op straat ook vooral geen drugs, er lopen veel Amerikaanse politieagenten rond.

Bevolking & cultuur

Het grootste deel van de inwoners, zo'n 85%, is afstammeling van de West-Afrikaanse slaven. Ongeveer 12% van de Bahamaanse bevolking is blank en stamt af van de Engelse loyalisten en van Amerikanen uit het zuiden. Een grote minderheid vormen de HaÔtianen, die massaal naar het naburige eiland zijn gekomen om de armoede en politieke onderdrukking in hun eigen land te ontvluchten. Als laatste vormen Chinezen, Grieken, Hispanics en Joden nog een kleine 3% van het totaal aantal Bahamaanse inwoners.

De Bahamanen doen het rustig aan. 'Geen zorgen voor de dag van morgen', is hun gezegde. Ze zijn gek op een feestje en hebben een eigen gevoel voor humor. Bruiloften en begrafenissen krijgen altijd veel aandacht.

Al sinds de slavernij is Goombay, waarin Afrikaanse en Britskoloniale invloeden worden gecombineerd, de traditionele muziekstijl op de Bahamas.

Op de vlag van de Bahamas verwijst het geel naar zandstranden en de eilanden zelf en de blauwe banen staan voor de zee. De zwarte driehoek staat voor de eenheid van het volk. De vlag is het resultaat van een ideeŽnwedstrijd. Op 10 juli 1973 werd de vlag in gebruik genomen, op deze dag werden de Bahamas onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

Landkaart

Hieronder staat de kaart van Bahamas (Commonwealth of The Bahamas); met als hoofdstad Nassau. Het land ligt in zuid Midden-Amerika en heeft een oppervlakte van ongeveer 13878 km≤. Het klimaat wat er heerst is Tropisch. Het merendeel van de 304000 inwoners heeft als geloofsovertuiging Baptisme. De meest gesproken taal in Bahamas is Engels. De tijdzone van het land is -5. De munteenheid van Bahamas is de Bahamaanse dollar.

Plaatsen Bezienswaardigheden

Flora & Fauna

Doordat de eilanden van de Bahamas een rotsachtige bodem hebben groeien er niet veel bloemen- en plantensoorten. Er zijn zo`n 1370 planten- en bomensoorten, zoals de Bahamian pine en de Bahamian mahogany. De Bahamian pine komt het meest voor in het westen en noorden van het eiland, aangevuld met palmen en struikgewas.

De Bahamas kennen 13 diersoorten die alleen hier voorkomen, ze worden helaas allemaal met uitsterven bedreigd. Bijna alle diersoorten (12 van de 13) zijn vleermuissoorten. De andere diersoort die alleen op de Bahamas voorkomt is het knaagdier hutia, verwant aan de cavia. Maar kan zo groot worden als een kat. Afstammelingen zijn ook op Jamaica en Cuba aangetroffen. Jammer genoeg wordt ook de hutia met uitsterven bedreigd.

Op de Bahamas leven verder wel veel dieren in het wild, zoals ezels, beren en paarden.

Medische informatie

De medische zorg is goed, veel artsen hebben een opleiding gevolgd in de Verenigde Staten. In diverse hotels zijn dagelijks spreekuren.

Inentingen

In principe heb je voor de Bahamas geen vaccinaties nodig. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

De taal

De officiŽle taal is het Engels. Veel inwoners spreken een eigen soort dialect.

Bahamas.com
Cijfers (Engels)

Geschiedenis

Toen Columbus in 1492 op reis was naar AziŽ en per ongeluk voet aan wal zette noemde hij de eilandengroep Baja Mar (ondiepe zee). Dit werd later verbasterd tot Bahamas. Het eiland San Salvador claimt dat Columbus als eerste op dat eiland aankwam, maar is niet met zekerheid te zeggen.

Al in 300 tot 400 v.Chr. werden verschillende eilanden bewoond door indianen, die hoogstwaarschijnlijk uit Cuba kwamen. In de 10e eeuw vestigden de Lucaya-indianen zich er. Toen Columbus zoín 500 jaar later aankwam, nam hij de indianen mee naar Spanje om daar als slaven in de mijnen te werken. Het duurde nog geen 25 jaar voor de hele stam uitstierf door ziektes en slavernij.

In 1648 belandde een grote groep Engelse puriteinen op de Bahamas. De zogenaamde Eleutheraanse avonturiers waren op zoek naar godsdienstvrijheid. Toen de Amerikaanse revolutie plaatsvond vluchtten veel Engelse loyalisten naar de Bahamas. Zij namen vaak hun slaven mee. Aan het eind van de 18e eeuw verdreven zij de Spanjaarden.

Al vanaf halverwege de 19e eeuw kwamen er toeristen op de Bahamas, de toeristenstroom bereikte een hoogtepunt in 1961 toen Cuba haar grenzen sloot voor toeristen uit de Verenigde Staten. In 1969 werd de kolonie onderdeel van het Britse Verenigd Koninkrijk. Op 10 juli 1973 werd de eilandengroep officieel onafhankelijk.

Externe informatie

CIA World Factbook over de Bahamas

Bestemmingen in Bahamas