Kralendijk
Kralendijk is de grootste plaats van Bonaire. Het ligt aan de westkust van Bonaire. Kralendijk is de hoofdstad van het eiland. Kralendijk is een kleine, rustige stad terwijl hier toch de meeste inwoners van Bonaire wonen. In de stad zie je veel pastelkleurige gebouwen. Het centrum bestaat uit een winkelstraat (Kaya Grandi) en een boulevard (Kaya Craane). Het 17e-eeuwse Fort Oranje is gebouwd ter verdediging van Bonaire. Aan de noordkant van het fort staat het oude gouverneurshuis, hier is nu de eilandraad gevestigd. Ook is hier het (mintgroene) douanekantoor te vinden. De stad beschikt verder over een jachthaven en een voetbalstadion. Tevens is er een romaans paviljoen dat gebruikt wordt als fruitmarkt. Voor de kust ligt het onbewoonde eiland klein Bonaire. Dit eiland is bereikbaar per watertaxi.
Plaatsen in de buurt van Kralendijk (Bonaire) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kralendijk
De markten van Kralendijk (Kralendijk)
In Kralendijk zijn er vele verschillende soorten markten te bezoeken. Vaak worden er op deze markt levensmiddelen verkocht, maar er zijn vaak ook non-food producten te verkrijgen zoals souvenirs. Zo is er een vismarkt genaamd 'De Plasa Machi Mimi'. Dit is een vismarkt gebouwtje met een Romeinse stijl uit 1935 en is gelegen aan de haven van Kralendijk. Tegenwoordig wordt er iedere dag vooral groente en fruit verkocht. In Kralendijk is ook de 'Go Green Farmers Market' te vinden waar ze, zoals de naam al verklapt, natuurproducten verkopen. Ook hier vind je dus veel groente en fruit. Op de markt 'Kriabon Marshe di Kunukero' zijn er naast groenten en fruit ook koppen en konijnen te koop. De markt vindt iedere eerste zaterdag van de maand plaats. Kunstliefhebbers mogen zeker niet de Art & Craft Market overslaan. Hier is er namelijk de mogelijkheid om mooie hand en kunstwerk objecten te kopen. Er zijn zo'n 40 marktsandjes waar je onder andere schilderijen, natuurlijke zeepjes en juwelen kunt kopen. Op de markten kun je tevens genieten van lokale snacks met typische Caribische muziek op de achtergrond.
Fort Oranje (Kralendijk)
Het 17e eeuwse Fort Oranje is een fort dat in de 17e eeuw werd gebruikt door Nederlanders als bescherming van het Huis van Oranje. Het is het eerste stenen bouwwerk dat op Bonaire werd gebouwd en komt uit het jaar 1639. Dit fort heeft zijn naam te danken aan het Nederlandse koningshuis. In totaal zijn er zo'n tien forten over de hele wereld naar het huis van Oranje vernoemd. Om het fort staan muren die wel vier meter hoog zijn en zijn voorzien van vier kanonnen. De kanonnen zijn door de Hollanders achter de fortmuren geplaatst om het fort beter uit te rusten tegen mogelijke vijanden. De kanonnen zijn echter nooit gebruikt behalve voor saluutschoten. In 1886 kreeg het fort een houten vuurtoren, deze werd in 1932 vervangen oor een stenen vuurtoren van 10 meter hoog die er nu nog steeds staat. In de loop der tijd heeft het fort verschillende functies gehad. Het heeft enige tijd gediend als opslagplaats voor goederen, als gevangenis, politiebureau, brandweerkazerne en museum. Nu zijn in het Fort de kantoren van de reinigingsdienst en havendienst gevestigd.
Museum Bonaire (Kralendijk)
Museum Bonaire bestaat sinds 1978 en heeft een uitgebreide collectie mede omdat een aantal Bonairiaanse burgers een donatie uit hun privécollectie hebben gedaan. Je vindt hier kunstvoorwerpen uit verschillende periodes van de Bonairiaanse geschiedenis. Het museum is gevestigd in een landhuisgebouw dat dateert uit 1885 en staat in de wijk Sabana in Kralendijk.
Sint-Bernarduskerk (Kralendijk)
Al aan het begin van de 19e eeuw stond er een houten kerkje in Kralendijk op de plaats waar nu de Sint-Bernarduskerk staat. Naast deze houten kerk werd in 1829 een stenen katholieke kerk gebouwd en de oude kerk werd een pastorie. Zowel de kerk als de pastorie zijn uiteindelijk afgebroken om plaats te maken voor de huidige Sint-Bernarduskerk. Tijdens de bouw kreeg de kerk een aantal schenkingen, zo komen de kerkklokken uit Curaçao en het orgel werd geschonken door op Aruba woonachtige Bonairianen. De Sint-Bernarduskerk is meestal de plaats waar door de katholieke Bonairianen traditioneel wordt getrouwd. In de ‘Parokia San Bernardo’ wordt het huwelijk feestelijk voltrokken.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Bonaire bekijken.
Vervoer
Even ten zuiden van de stad ligt de luchthaven: Flamingo International Airport.
Geschiedenis
De nederzetting ontstond in 1810 rond de op deze plek aanwezig natuurlijke haven. De Nederlanders bouwden er een fort (Fort Oranje) als bescherming tegen andere volkeren. Vroeger was het fort al vanuit de verte te zien door de toren die in het fort staat. Pas rond 1840 kreeg de stad de naam Kralendijk.