Rovaniemi

Huis van de Kerstman, Rovaniemi, Finland
Huis van de Kerstman, Rovaniemi, Finland

Rovaniemi ligt vrijwel op de poolcirkel, waar twee rivieren, de Kemijoki en de Ounasjoki samenvloeien. Als bestuurscentrum voor Lapland huisvest de stad veel overheidsinstanties. Daarnaast is de stad een centrum van toerisme. Het is niet alleen de hoofdstad van Lapland, maar ook de poort naar Lapland. Rovaniemi is ook een studentenstad. Er is een universiteit, de Universiteit van Lapland en een Technische Hogeschool.

Heb je weinig kennis van Finland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Rovaniemi
Plaatsen in de buurt van Rovaniemi (Finland) :
 • Lapland (149 km)
 • Kuopio (413 km)
 • Joensuu (474 km)
 • Tampere (565 km)
 • Lahti (614 km)
 • Turku (694 km)
 • Helsinki (705 km)
 • Ervaringen

  op 24 januari 2019 plaats: Rovaniemi, reisperiode: januari 2019

  De cijfers betreffen het centrum van Rovaniemi in de winter periode. Kerstversiering, verlichting tot nu toe nog steeds aanwezig. Dit maakt het heel gezellig.

  • Algemeen 9
  • Cultuur 8
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 9
  • Ligging 9
  op 19 februari 2018 plaats: Rovaniemi, reisperiode: februari 2018

  Rovaniemi is een klein stadje(=1winkelstraat groot), maar net genoeg om er 1week te zijn .Veel kun je er niet doen maar door de talrijke excursie's , waarom we daar zijn,is het plaatje perfect!!

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 6
  • Cultuur 1
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 4
  • Inwoners 10
  • Ligging 10

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Rovaniemi

  Artikum (Rovaniemi)

  Artikum
  Artikum
  Kaart met locatie Artikum

  Het Artikum is een onderzoekcentrum over de natuur en cultuur van Lapland en andere omliggende zones. Naast het onderzoekcentrum is het Artikum ook een museum waar je van alles kunt leren over Lapland en de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland. Zowel de cultuur van de Sami in de moderne tijd als de geschiedenis van de Sami en Lapland worden uitgebreid uit de doeken gedaan in het Artikum. 

   

  Devil's Chruns (Rovaniemi)

  Nabij Rautiosaari, een dorpje niet ver van Rovaniemi, liggen de zogenaamde Devil's churns. Dit zijn veertien grote diepe gaten welke in de ijstijd in het gesteente zijn gevormd. Door het smeltende gletsjerijs heeft het smeltwater grote rotsen met zich meegesleurd en een diepe tunnel in het smeltende ijs gevormd. De grootste gaten hebben een diameter van acht meter. In diepte kunnen ze ook variëren van een relatief ondiepe drie meter tot wel vijftien meter onder het aardoppervlakte. De grootste Devil's churn is zelfs het grootste gat van Finland

  SantaPark (Rovaniemi)

  SantaPark
  SantaPark
  Kaart met locatie SantaPark

  Even buiten de stad, pal op de poolcirkel, ligt het SantaPark. Dit pretpark heeft de kerstman als thema en alles over deze bebaarde kindervriend kan hier geleerd en gezien worden. Zo ligt er Santa Clause Village met het kantoor van de kerstman en het postkantoor. Naar dit postkantoor worden jaarlijks miljoenen brieven gezonden, geadresseerd aan de kerstman. Je kunt hier ook brieven posten. De brieven die in dit postkantoor gepost worden krijgen een unieke postzegel die nergens ter wereld te verkrijgen is. Het pretpark is een van de meest toeristische plekken van Finland en is zodoende snel te herkennen aan de massa's toeristen. Ook in de zomer zijn er vele toeristen op weg naar de Noordkaap.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Finland bekijken.

  Vervoer

  De stad heeft een directe treinverbinding met Helsinki; heeft een internationaal vliegveld (ook militair); is via de E4 aangesloten op het internationale verkeersnetwerk en heeft een busstation met verbindingen naar haast alle plaatsen in Lapland.

  Geschiedenis

  De streek waar Rovaniemi ligt wordt waarschijnlijk al sinds de steentijd onafgebroken bewoond. Op grond van archeologische vondsten wordt aangenomen dat de streek in de 1e eeuwen na Christus bezocht werd door reizigers vanuit Karelië en de kust van de Noordelijke IJszee. In de 19e eeuw kende de stad een sterke groei. Die hing samen met het begin van het 'ontginnen' van de natuurlijke rijkdommen van Lapland, de bossen. De opkomende houtindustrie zorgde voor een toestroom van werkkrachten, waarvan Rovaniemi als handelscentrum kon profiteren. In 1929 kreeg het stadsrechten. In 1938 werd de stad 'hoofdstad' van Lapland. De stad werd vrijwel compleet verwoest tijdens de Laplandoorlog, de oorlog tussen Finland en Duitsland in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog (1944). De stad werd na de oorlog geheel opnieuw opgebouwd naar een plan van de architect Alvar Aalto die zich daarbij baseerde op de vorm van een rendiergewei. Het geeft de stad enerzijds een moderne indruk, aan de andere kant is er wel erg veel grijs beton aanwezig.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Rovaniemi