Rovaniemi

Huis van de Kerstman, Rovaniemi, Finland
Huis van de Kerstman, Rovaniemi, Finland

Rovaniemi ligt vrijwel op de poolcirkel, waar twee rivieren, de Kemijoki en de Ounasjoki samenvloeien. Als bestuurscentrum voor Lapland huisvest de stad veel overheidsinstanties. Daarnaast is de stad een centrum van toerisme. Het is niet alleen de hoofdstad van Lapland, maar ook de poort naar Lapland. Rovaniemi is ook een studentenstad. Er is een universiteit, de Universiteit van Lapland en een Technische Hogeschool.

Heb je weinig kennis van Finland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Rovaniemi
Plaatsen in de buurt van Rovaniemi:

Ervaringen

Elly Vessies op 24 januari 2019 plaats: Rovaniemi, reisperiode: januari 2019

De cijfers betreffen het centrum van Rovaniemi in de winter periode. Kerstversiering, verlichting tot nu toe nog steeds aanwezig. Dit maakt het heel gezellig.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
An Beyls op 19 februari 2018 plaats: Rovaniemi, reisperiode: februari 2018

Rovaniemi is een klein stadje(=1winkelstraat groot), maar net genoeg om er 1week te zijn .Veel kun je er niet doen maar door de talrijke excursie's , waarom we daar zijn,is het plaatje perfect!!

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 1
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 4
 • Inwoners 10
 • Ligging 10

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Rovaniemi

Artikum (Rovaniemi)

Artikum
Artikum

Het Artikum is een onderzoekcentrum over de natuur en cultuur van Lapland en andere omliggende zones. Naast het onderzoekcentrum is het Artikum ook een museum waar je van alles kunt leren over Lapland en de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland. Zowel de cultuur van de Sami in de moderne tijd als de geschiedenis van de Sami en Lapland worden uitgebreid uit de doeken gedaan in het Artikum. 

 

Devil's Chruns (Rovaniemi)

Nabij Rautiosaari, een dorpje niet ver van Rovaniemi, liggen de zogenaamde Devil's churns. Dit zijn veertien grote diepe gaten welke in de ijstijd in het gesteente zijn gevormd. Door het smeltende gletsjerijs heeft het smeltwater grote rotsen met zich meegesleurd en een diepe tunnel in het smeltende ijs gevormd. De grootste gaten hebben een diameter van acht meter. In diepte kunnen ze ook variëren van een relatief ondiepe drie meter tot wel vijftien meter onder het aardoppervlakte. De grootste Devil's churn is zelfs het grootste gat van Finland

SantaPark (Rovaniemi)

SantaPark
SantaPark

Even buiten de stad, pal op de poolcirkel, ligt het SantaPark. Dit pretpark heeft de kerstman als thema en alles over deze bebaarde kindervriend kan hier geleerd en gezien worden. Zo ligt er Santa Clause Village met het kantoor van de kerstman en het postkantoor. Naar dit postkantoor worden jaarlijks miljoenen brieven gezonden, geadresseerd aan de kerstman. Je kunt hier ook brieven posten. De brieven die in dit postkantoor gepost worden krijgen een unieke postzegel die nergens ter wereld te verkrijgen is. Het pretpark is een van de meest toeristische plekken van Finland en is zodoende snel te herkennen aan de massa's toeristen. Ook in de zomer zijn er vele toeristen op weg naar de Noordkaap.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Finland bekijken.

Vervoer

De stad heeft een directe treinverbinding met Helsinki; heeft een internationaal vliegveld (ook militair); is via de E4 aangesloten op het internationale verkeersnetwerk en heeft een busstation met verbindingen naar haast alle plaatsen in Lapland.

Geschiedenis

De streek waar Rovaniemi ligt wordt waarschijnlijk al sinds de steentijd onafgebroken bewoond. Op grond van archeologische vondsten wordt aangenomen dat de streek in de 1e eeuwen na Christus bezocht werd door reizigers vanuit Karelië en de kust van de Noordelijke IJszee. In de 19e eeuw kende de stad een sterke groei. Die hing samen met het begin van het 'ontginnen' van de natuurlijke rijkdommen van Lapland, de bossen. De opkomende houtindustrie zorgde voor een toestroom van werkkrachten, waarvan Rovaniemi als handelscentrum kon profiteren. In 1929 kreeg het stadsrechten. In 1938 werd de stad 'hoofdstad' van Lapland. De stad werd vrijwel compleet verwoest tijdens de Laplandoorlog, de oorlog tussen Finland en Duitsland in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog (1944). De stad werd na de oorlog geheel opnieuw opgebouwd naar een plan van de architect Alvar Aalto die zich daarbij baseerde op de vorm van een rendiergewei. Het geeft de stad enerzijds een moderne indruk, aan de andere kant is er wel erg veel grijs beton aanwezig.

Heb je interesse in een reis naar Rovaniemi? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Rovaniemi, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Finland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen