Beste reistijd Gambia: vliegtijd & beste maand

Cape Point
Cape Point

Gambia ligt in het westen van Afrika. De laatste jaren is het land erg populair geworden onder Nederlandse toeristen. Er zijn er veel mensen die de koude winter in Nederland ontvluchten en de warmte van het Afrikaanse land opzoeken. Dat komt omdat het in Gambia vrijwel altijd zonnig en warm is tijdens onze wintermaanden. In dit artikel lees je alles over de vliegtijd en beste reismaand naar Gambia.

Heb je weinig kennis van Gambia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vliegtijd

Gambia heeft vier luchthavens, de grootste daarvan is Banjul International Airport. Vanaf Amsterdam doe je met een directe vlucht ongeveer zes uur over. Heb je een tussenstop dan zul je er eerder tien à elf uur over doen. Eenmaal geland word je per bus naar de terminal gebracht. Houd er rekening mee dat het in Gambia in de wintermaanden 1 uur vroeger is dan in Nederland en in de zomer 2 uur vroeger.

Onverhadeweg in Gambia
Onverhadeweg in Gambia

Klimaat en weer

Wanneer je de gemiddelde temperaturen van Gambia bekijkt zou je denken dat het een subtropisch klimaat heeft. Niets is minder waar want hiervoor zijn de neerslagcijfers veel te laag. Gambia heeft een tropisch savanneklimaat. In dit soort klimaat heb je twee seizoenen: droge seizoen en regenseizoen. Het regenseizoen duurt van half juni tot en met half oktober. In deze maanden regent het bijna elke dag een paar uurtjes. De rest van de dagen is de luchtvochtigheid erg hoog waardoor het erg klam is. De natuur is door de vele regen wel op zijn allermooist. Het droge seizoen in Gambia is zeer droog. De kans op regen is nihil en als er dan toch een keer een bui is dan komt er zo weinig water uit dat je het geen regen kunt noemen. Vraag gratis een offerte aan

Temperaturen

Tijdens het droge

 seizoen zijn de temperaturen hoog. Overdag zal de thermometer nauwelijks onder de 34°C zakken. Sommige dagen kan de temperatuur zelfs oplopen 40°C. Langs de kust is het, logischerwijs, iets koeler maar ook dit scheelt maar 1°C of 2°C. Toch is de gevoelstemperatuur al wel een stuk beter wanneer er een lichte bries aanwezig is. 's Avonds en 's nachts zakt de temperatuur naar een aangename 20°C à 23°C. In het regenseizoen is de nachtelijke temperatuur iets lager, zo'n 18°C, overdag is het dan zo'n 32°C.
Zonsondergang in Gambia
Zonsondergang in Gambia


UV-straling

In Gambia is de kracht van de zon veel groter dan in Nederland. Veel mensen vergeten dit. Bijna het hele jaar is de UV-straling op zijn maximum: 11. November, december en januari zijn uitgezonderd maar dan nog is de UV-index 10. Langdurige blootstelling aan deze hoge waardes geven een verhoogd risico op huidkanker. Het is daarom aan te raden om jezelf goed in te smeren en beschermende kleding te dragen wanneer je naar Gambia gaat. Ook op bewolkte dagen heb je kans om flink te verbranden.

Beste reismaand

Het verschilt per persoon wat nu eigenlijk de beste reismaand is. Wanneer je niet van hitte houdt maar wel verzekerd wilt zijn van zon, is reizen in de maanden november tot en met februari aan te raden. In november kom je net na het regenseizoen aan waardoor het hele land nog in bloei staat en de hoogste temperaturen blijf je voor. In december en januari kan het echter wel druk zijn met toeristen. Maart tot en met mei is de kans op regen te verwaarlozen maar het is wel heet. Dit wetende kun je zeggen dat november en februari de beste maanden zijn om Gambia te bezoeken.

De kust van Gambia
De kust van Gambia

10 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen