Het klimaat in Gambia

de mangrove in Gambia
de mangrove in Gambia

Er heerst in Gambia een tropisch savanne klimaat. Hierdoor behoort het tot de tropische klimaatzones. Vele bronnen vermelden echter dat het tot de subtropische zone hoort, dit is niet zo. Echte grote tropische regenwouden vind je hier dan ook niet. Wel zijn er in het zuiden een aantal bossen te vinden met citrusbomen. De rest van het land bestaat eigenlijk uit savanne en ook veel savannebegroeiing. Veel graslandschappen met bomen en struiken vormen hier het landschap.

Heb je weinig kennis van Gambia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Twee seizoenen

In Gambia zijn eigenlijk twee seizoenen te onderscheiden: het echte regenseizoen en een hele droge periode. De droge periode begint eind oktober en gaat dan door tot begin juni. Het regent in die periode weinig tot niet. Als het dan een keertje regent valt er ook maar een klein beetje. Grote tropische buien zal je dus niet snel tegen komen in de droge periode. Halverwege juni slaat het weer opeens om. De luchtvochtigheid neemt enorm toe en ook de kans op regen is groot. Dit duurt nog tot halverwege oktober. De helft van alle dagen zal het regenen en ook niet zachtjes. Het valt in de vorm van flinke regenbuien, die ontstaan bij zonsondergang of aan het eind van de middag. Na de buien is het vaak koel, maar zodra de zon weer doorbreekt wordt het warm en klam. In dit seizoen valt eigenlijk alle regen die Gambia kent. Op jaarbasis valt er zo'n 1.000 millimeter landinwaarts en 1.400 millimeter in de hoofdstad Banjul. Hier kunnen per jaar natuurlijk verschillen inzitten.

Tropisch klimaat

De temperaturen in Gambia zijn het gehele jaar door hoog. Het wordt gemiddeld tussen de 31 en 38 graden, met iets koelere temperaturen aan de kust. De gevoelstemperatuur is hier sowieso al lager door het lichte briesje. In Banjul is de gemiddelde temperatuur 27 graden. 's Avonds daalt de temperatuur in het hele land niet snel, het koelt af tot zo'n 24 graden maar binnen een paar uur schiet hij alweer omhoog. Wanneer de winter begint kan het wat koeler worden 's nachts. Vaak daalt de temperatuur dan tot zo'n 19 graden. Vraag gratis een offerte aan

Het warme voorjaar

De warmste periode ligt in de maanden maart t/m mei. Het is daarnaast ook de meest zonnige periode van het jaar. De temperaturen kunnen wel oplopen tot zo'n 40 graden. Dit komt door de Harmattan, een woestijnwind vanuit noordoostelijke richting. Eind mei en begin juni wordt het door het aankomende regenseizoen al wat koeler. Hier merk je echter niets van door de hoge luchtvochtigheid. Draag verder overdag lichte kleding. Ook in hotels is het gebruikelijk dat je in je vrijetijdskleding rondloopt. Verder doet iedereen het hier wat rustiger aan door het weer. Pas je daar op aan als toerist.

Aangename winter

Voor toeristen zijn de maanden december, januari en februari eigenlijk het aangenaamst. De temperaturen zijn dan iets gedaald en bovendien is de luchtvochtigheid lager. In de wintermaanden kan je heerlijk genieten van de zon, zeker op het strand of bij het zwembad. Het is dan wel lekker warm, maar zeker niet te heet. Gambia wordt gezien als één van de beste bestemmingen, op middellange afstand, voor het boeken van een vakantie naar de winterzon. Begin maart loopt de temperatuur op, waardoor het boven de 34 graden wordt en het eigenlijk weer te warm is.

Voor een indruk over deze bestemming kun je dit filmpje kijken 

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,8

Gerelateerde artikelen