Gambia van A tot Z

Gambia the smiling coast
Gambia the smiling coast

A van Atlantische Oceaan

Gambia grenst aan de Atlantische Oceaan. Dit is na de Grote Oceaan de grootste oceaan ter wereld. De Atlantische Oceaan bedekt dan ook maar liefst 20% van de aarde. De temperaturen van deze oceaan lopen erg uiteen, namelijk van 4 tot 25 graden. De reden hiervoor, is dat de Atlantische Oceaan uitgestrekt ligt van de Noordelijke IJszee tot aan de Zuidelijke IJszee.

Heb je weinig kennis van Gambia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Buurland Senegal

Senegal grenst aan drie kanten aan Gambia. De hoofdstad van Senegal is Dakar. Er wordt voornamelijk Frans gesproken in het land. Met een oppervlakte van 196.722 km² is het buurland van Gambia een stuk groter dan Gambia zelf. De nationale symbolen van dit land zijn de leeuw en de baobab (apenbroodboom).

C van Cultuur

De cultuur van Gambia is nauw verbonden met de landen eromheen in West-Afrika. In Gambia zitten verschillende stammen, de belangrijkste stammen zijn Mandinka, de Jola en Fula. Muziek is een grote en belangrijke traditie, er zijn dan ook vele culturele festivals. Het voedsel wat doorgaans wordt gegeten zijn rijst, vlees en specerijen.
Vraag gratis een offerte aan

D van Dieren

In tegenstelling tot verschillende andere Afrikaanse landen is Gambia geen wildbestemming. Grote zoogdieren zijn vrijwel allemaal uitgestorven. Wel zijn er vele soorten vogels en kleine aapsoorten te vinden. Er zijn in het land dan ook geen gewone safari's, maar vogelsafari's. Slangen leven zowel in het water als op het land, waarvan sommige zeer giftig kunnen zijn. Verder leven er in de Gambia-rivier vele vissoorten, zelfs dolfijnen kun je in deze rivier tegenkomen.

E van Economie

De economie van Gambia behoort tot de zwakste ter wereld. Het is vooral een agrarische economie. De belangrijkste economische sectoren zijn landbouw en veeteelt. 60 tot 65 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De toeristenindustrie zorgt voor 25 procent van het nationaal inkomen van de bevolking van Gambia.

F van Feestdagen

In 2012 heeft Gambia 6 nationale feesten. Dit zijn de volgende feestdagen:
- 4 februari 2012 Id-ul-Maulid (Geboortedag van Mohammed)
- 18 februari 2012 Onafhankelijkheidsdag
- 16 juni 2012 Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed)
- 20 juli t/m 18 augustus Ramadan
- 19 t/m 22 augustus Id-al-fitr (Suikerfeest)
- 26 oktober Eid-Al-Adha (Offerfeest)

G van Godsdienst

Het grootste deel van Gambia behoort tot het Islamitische geloof. Slechts ongeveer 10 procent van de bevolking behoort tot andere geloven, zoals de rooms-katholieke of anglicaanse kerk. In het binnenland komt polygamie geregeld voor, omdat mannen volgens de Islam tot 4 vrouwen mogen hebben. In de steden is dit een stuk minder vaak het geval.

H van Hoofdstad

De hoofdstad van Gambia is Banjul. Deze stad ligt in het westen van het land en behoort met zijn oppervlakte van 88 km² tot een van de kleinste hoofdsteden van Afrika.

I van Inwoners

In 2011 werden er in Gambia 1.797.860 inwoners geteld. 40 procent hiervan is jonger dan 15 jaar, 56,9 procent is tussen de 15 en 64 jaar en slechts 3,1 procent is 65 jaar of ouder. De bevolkingsgroei is op 2,396 procent gemeten. De gemiddelde levensverwachting is gemiddeld 63,51 jaar en ligt bij vrouwen iets hoger dan bij mannen.

J van Jongeren

Veel kinderen, vooral op het platteland, kunnen door de armoede niet naar school. Er zijn verscheidene goede doelen die zich ervoor inzetten om geld te verzamelen om deze kinderen toch scholing te kunnen bieden. Veel jongeren die geen scholing krijgen moeten thuis mee helpen in het huishouden of op het land.

K van Klimaat

Het klimaat van Gambia is subtropisch met twee verschillende seizoenen, een regenseizoen en een droog seizoen. Het regenseizoen heeft de periode van half juni half oktober, met augustus als natste maand, waarin de helft van de regen valt. In het droge seizoen valt er, zoals de naam al zegt, vaak geen druppel regen. Dit seizoen behoort tot de overige maanden van het jaar, namelijk half oktober tot half juni. De maanden maart, april en mei zijn de zonnigste maanden van het jaar, met gemiddeld zo'n 10 uur zon per dag. Temperaturen kunnen oplopen tot wel 40 graden.

L van Landstaal

De voornaamste en officiële taal die wordt gesproken is Engels. In deze taal wordt er ook onderwijs aangeboden. Naast Engels zijn er ook verscheidene dialecten en stamtalen te horen in Gambia.

M van Munteenheid

De munt waarmee de bevolking in Gambia betaald is de Gambiaans Dalasi (GMD).

N van Nationale parken

Je hebt verschillende nationale parken in Gambia. Het grootste park is Kiang West National Park. Hier zijn vele vogelsoorten, antilopen, wilde varkens en apen te vinden, maar ook zeldzame dieren als hyena's, dolfijnen en luipaarden. Bij Baboon Island National Park, kun je op vogelsafari, er zijn wel 450 soorten vogels. Naast de vogelsafari, kun je ook andere dieren bewonderen, zoals giraffes, antilopen, leeuwen en buffels. Ook heb je nog het Abuko National Park, dit was het eerste natuurreservaat. In dit park kun je genieten van de grote hoeveelheid vogels en apen die Gambia te bieden heeft.

O van Onderwijs

In Gambia gaan niet alle kinderen naar school, dit komt met name door de armoede en de inbreng die de kinderen thuis moeten doen op het land en/of in de huishouding. Er bestaat dan ook geen leerplicht. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen lager, middelbaar en hoger onderwijs. Veel kinderen beginnen op hun 5e met school, maar maken dit niet vaak af. Wel volgt drie kwart van de kinderen ten minste enkele jaren onderwijs. Schoolkinderen dragen een uniform, wat staat voor de gelijkheid van deze kinderen.

P van Planten

Er is een groot verschil in vegetatie te merken in Gambia. Je kunt veel soorten palmen vinden en in de wat vochtigere gebieden komen ook bamboebossen voor, hier worden verschillende dingen, zoals gebruiksvoorwerpen en schuttingen van gemaakt, ook worden de loten gegeten door vele diersoorten. Kapokzijde- of katoenbomen en de baobab kom je in heel Gambia tegen. Verder zijn er in de buurt van rivieren mangrove-moerassen te vinden en groeit hier ook olifantengras.

Q van ?

R van Rivier

Gambia ligt langs de Gambia-rivier. De Gambia-rivier is ongeveer 1130 kilometer lang, waarvan de helft van de lengte bevaarbaar is. Dit is een van de kleinste, maar wel belangrijkste rivieren in het westen van Afrika.

S van Slavernij

Er gaat een grote geschiedenis van slavernij schuil in Gambia. In de traditionele Afrikaanse maatschappijen waren er 3 soorten slaven, namelijk huishoudslaven, oorlogsslaven en koninklijke slaven. Huishoudslaven werden beschouwd als lid van een familie, ze konden zichzelf vrijkopen met geld of goederen of werden na een periode vrijgelaten. De oorlogsslaven werden gekocht op de markt, ontvoerd of tot slaaf gemaakt na een misdaad of schuld. Deze konden ook weer geruild, weggegeven of verkocht worden en werden vaak op een slechte manier behandeld. Koninklijke slaven vormden de hoogste klasse van slaven. Zij werden goed behandeld en hun taak was om voor de eigenaar te zorgen en taken uit te voeren. Deze slaven konden zelfs zelf soms ook weer een slaaf hebben.

T van Tijdsverschil

De standaardtijd in Gambia is +0. Ze doen hier niet aan een zomertijd, dus in de zomer is het in Gambia twee uur vroeger dan in Nederland en 's winters 1 uur vroeger.

U van Uiterlijk

Er is veel natuur in Gambia te vinden. Het is een warm land met een mooi uiterlijk, waar veel flora en fauna te vinden is. Vele soorten planten kun je overal in het land tegenkomen.

V van Veiligheid

Onder andere de lage criminaliteitscijfers laten zien dat Gambia een veilig land is. Er heerst een ontspannen sfeer, maar natuurlijk moet je altijd opletten en je spullen in de gaten houden. Op drukke plaatsen, zoals markten kunnen nog wel eens zakkenrollers zijn.

W van Westpunt

Gambia ligt in het Westen van Afrika. De westkust van het land grenst aan de Atlantische Oceaan. In het noorden, oosten en zuiden wordt het land omcirkeld door Senegal.

X van XX (vrouwenchromosoom)

Er leven iets meer vrouwen dan mannen in Gambia. De levensverwachting van de vrouwen ligt op 65,86 jaar. 67,2 procent van de vrouwen boven de 15 jaar heeft alfabetisme.

Y van ?

Z van Ziektes

Als je naar Gambia gaat is het nodig om je in te enten tegen bepaalde ziektes. Een verplichte vaccinatie is gele koorts. Dit is een zeldzame, tropische ziekte die wordt overgebracht door muggenbeten. Andere vaccinaties die aangeraden worden zijn DTP, buiktyfus en hepatitis A. In sommige delen van het land wordt een vaccinatie tegen malaria ook aangeraden.

7 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,6

Gerelateerde artikelen