Reisadvies: Is Gambia een veilig vakantieland?

Laatste update: 23 november 2016 ( Geschreven op 13 april 2016 door Nicky )

Reisadvies Gambia
Reisadvies Gambia

Gambia is een van de kleinste landjes in Afrika. Ben je van plan om dit land te bezoeken? Zorg dan dat je op de hoogte bent van de veiligheidsrisico's die voor dit land gelden. Gambia heeft een autocratisch bestuur. Het verkeer is er onveilig, homoseksualiteit is verboden en voor een aantal misdrijven kun je de doodstraf krijgen.

Reisaanbod Gambia

Huidig reisadvies

Voor Gambia geldt geen negatief reisadvies, maar je moet wel rekening houden met een aantal veiligheidsrisico's.

Onveilige gebieden

Er zijn vaak spanningen tussen rebellen en het Senegalese leger in de Senegalese Casamance-regio. Het wordt daarom afgeraden om over de weg van Gambia naar de Casamance-regio te reizen. Gewapende overvallen zijn in deze regio geen uitzondering.

Veiligheid Banjul

De hoofdstad van Gambia is redelijk veilig, maar het is niet veilig om van Banjul naar Barra te reizen met de boot. Vaak is de veerboot kapot of te zwaar beladen en bij kleinere bootjes zijn vaak onvoldoende zwemvesten aanwezig.

De gezondheidszorg in Banjul is niet voldoende. Goede medicatie is vaak niet beschikbaar, wat inhoudt dat je wanneer je ernstig ziek wordt vervoer nodig hebt naar een ander land. Het is verstandig om voordat je op reis gaat bij je verzekeringsmaatschappij na te vragen of die kosten gedekt worden, anders kun je nog wel eens voor vervelende verrassingen komen te staan.

Houd ook hier rekening mee

- Er komen in Gambia demonstraties voor die tot geweld kunnen leiden. Het is daarom slim om deze demonstraties te vermijden.

- Door de slechte staat van de wegen en voertuigen is het verkeer in Gambia niet veilig.

- De medische voorzieningen in Gambia zijn op veel plaatsen niet goed.

- In Gambia is homoseksualiteit strafbaar. Dit geldt ook voor toeristen, houd dus rekening met de manier waarop je jezelf opstelt.

- Op een aantal misdaden staat in Gambia de doodstraf. Voor moord, verraad, mensenhandel en brandstichting kun je bijvoorbeeld ter dood veroordeeld worden. Ondanks dat sinds 2015 de toegang tot buitenlandse gedetineerden weer is toegelaten kan het nog steeds moeilijk zijn om contact met Nederland te krijgen wanneer je in Gambia wordt gearresteerd..

- In Gambia gelden er strenge perswetten. Voor het maken van 'kleinerende opmerkingen' over publieke personen of voor het verspreiden van 'onjuist nieuws' kun je een lange gevangenisstraf krijgen.

Houd voor de laatste ontwikkelingen de site van Rijksoverheid in de gaten.

17 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

5,3

Gerelateerde artikelen