Reisadvies: Is Gambia een veilig vakantieland?

Weg in Gambia
Weg in Gambia

Gambia is een van de kleinste landjes in Afrika. Het is een vrij populair vakantieland en veilig om naartoe te reizen. Het land kent wel enkele veiligheidsrisico's. Ben je van plan om dit land te bezoeken? Zorg er dan voor dat je goed op de hoogte bent van de veiligheid in Gambia en de veiligheidsrisico's. Beide zaken worden in onderstaand artikel uitgebreid besproken.

Heb je weinig kennis van Gambia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Aanpassing reisadvies 15 mei

Het algemene reisadvies voor alle landen ter wereld komt per 15 mei te vervallen. Vanaf dat moment wordt er per bestemming bekeken welk reisadvies het land krijgt. De verwachting is dat diverse landen een geel of groen reisadvies gaan krijgen. Welke landen dit precies zijn weten we pas op 15 mei. Daarnaast komen er naar verwachting in de loop van de zomer meer landen bij met een positief reisadvies.

Huidig reisadvies Gambia

Het wordt op het moment afgeraden om naar Gambia te reizen, alleen noodzakelijk reizen is mogelijk. In verband met het coronavirus zijn er mogelijke in- en uitreisbeperkingen en heeft de lokale overheid maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Vanuit de Nederlandse overheid wordt na een bezoek aan Gambia twee weken (thuis)quarantaine aangeraden.

Huidig reisadvies voor Gambia

Onveilige gebieden Gambia

Er zijn geen specifieke onveilige gebieden in Gambia. De regio Casamance op de grens met Senegal heeft een slechte reputatie vanwege de rebellen die vochten voor een afsplitsing van Senegal. Tegenwoordig is de rust weer teruggekeerd. Daarnaast zijn toeristen nooit het doelwit geweest van de incidenten omdat ze het toerisme in deze regio nodig hebben. In de regio komen af en toe wel gewapende overvallen voor. Maar over het algemeen is het weer veilig in de regio rondom Casamance. Wel wordt het afgeraden van Banjul naar Barra te reizen met een boot. De veerboot is vaak kapot of te zwaar beladen en in de kleinere bootjes zijn meestal onvoldoende zwemvesten aanwezig.

Veiligheid Gambia

Gambia is een redelijk veilig vakantieland met weinig criminaliteit. En ook de hoofdstad Banjul is redelijk veilig. Net zoals overal ter wereld heeft ook Gambia te maken met zakkenrollers. Met name in de hoofdstad Banjul en op de stranden in de toeristische gebieden. Gambia staat bekend om het sekstoerisme. Westerse vrouwen van middelbare leeftijd gaan naar Gambia voor de jongemannen. Omdat de mannen dit gewend zijn, kan het zijn dat je tijdens je vakantie in Gambia wordt aangesproken. Maar net zoals in Nederland is ook hier nee is nee. Maak duidelijk dat je niet geïnteresseerd bent en ze laten je met rust. Wil je helemaal niet benaderd worden? Ga met een gids op pad en niemand zal je lastigvallen.

Kust in Gambia
Kust in Gambia

Houd hier ook rekening mee

 • Voor Gambia is een paspoort vereist. Deze moet bij aankomst nog zes maanden geldig zijn.
 • Een visum is niet verplicht voor de Nederlandse reiziger.
 • De gezondheidszorg in Gambia is niet voldoende. Er is vaak geen goede medicatie beschikbaar. Dit houdt in dat je vervoer nodig hebt naar een ander land, mocht je ziek worden. Vraag bij jouw verzekeringsmaatschappij na of je hiervoor verzekerd bent.
 • Ook de medische voorzieningen zijn op veel plaatsen niet goed. Denk aan vaccinaties en zorg dat je goede voorzorgsmaatregelen treft.
 • Door de slechte staat van de wegen en voertuigen is het verkeer in Gambia niet veilig.
 • Er komen demonstraties voor die tot geweld kunnen leiden. Het is daarom slim om deze demonstraties te vermijden.
 • In Gambia is homoseksualiteit strafbaar. Dit geldt ook voor toeristen. Houd hier dus rekening mee met de manier waarop je jezelf opstelt.
 • Ook pedofilie is strafbaar en de overheid is extra alert op seksuele relaties tussen toeristen en minderjarigen.
 • In Gambia gelden strenge perswetten. Voor het maken van negatieve opmerkingen over publieke personen of voor het verspreiden van onjuist nieuws kun je en lange gevangenisstraf krijgen.
 • Op een aantal misdaden staat in Gambia de doodstraf. Dit geldt onder andere voor moord, verraad, mensenhandel en brandstichting. Vanuit de gevangenis in Gambia is het lastig om contact te krijgen met Nederland.
 • In Gambia staan er hoge straffen op het gebruik of in het bezit zijn van drugs.
 • Wil je een foto maken van een marktkraampje of van een inwoner? Het helpt om eerst een praatje te maken en vertrouwen te creëren. Geef bijvoorbeeld een kleine fooi of koop iets bij het kraampje.

Link

Houd voor de laatste ontwikkelingen de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten.

Accommodatietip

Een veel geboekte accommodatie in Gambia is het Senegambia Beach Resort ***. Dit hotel is een begrip in Gambia en dat is niet voor niets. Dit resort ligt direct aan het strand n op loopafstand van het centrum. Wie liever een luxere accommodatie zoekt, kan terecht in Coco Ocean Resort & Spa *****. Ook dit resort ligt direct aan het strand en is een pareltje in Gambia.

Het Senegambia Beach Resort
Het Senegambia Beach Resort

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

29 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,6

Gerelateerde artikelen