Hongarije van A tot Z

Bruggen over de Donau in hoofdstad Hongarije
Bruggen over de Donau in hoofdstad Hongarije

A van Aquincum Museum

Tussen dit museum en het Pacsirtamezo Utca in kun je nog steeds sporen zien van de Romeinse nederzetting aan de Donau-oevers bij Óboeda. Bij de start van de jaartelling kwamen de Romeinse kolonisten naar Parinonia om zich hier te vestigen. In de 4e eeuw kwam hier verandering in, want de Hunnen kwamen naar deze plek om er te gaan wonen. De Romeinen lieten de garnizoensstad Aquincum achter. In 1970 is er een weg aangelegd op de plek waar vroeger veel Romeinen woonden. Ze komen nu nog steeds resten tegen die je onder de tunnel kunt bekijken. De baden en waterleidingen van mozaïek en het amfitheater zijn bewaard gebleven. In de 4e eeuw telde de stad meer dan 40.000 inwoners.

Heb je weinig kennis van Hongarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Balatonmeer

Met een oppervlakte van 592 km2 is het Balatonmeer het grootste meer van Midden-Europa. De naam van het meer is dubbelop, omdat ton al 'meer' betekend. Een bezoekje aan dit meer is de moeite waard. Het heeft een lengte van 79 km, is 15 km breed en heeft een diepte van 12 meter. De gemiddelde diepte van het meer is slechts 3 meter, waardoor het water in de zomer lekker warm is. Mede door dit lekkere warme water is het Balatonmeer een echte trekpleister.

C van Citadel van Boeda

De Citadel van Boeda is gevestigd op de Gelleértberg op een hoogte van 235 meter. Tegenover de Citadel staat het beeld van de heilige Gellért. De Citadel van Boeda is door de Hongaarse dwangarbeiders gebouwd om de bevolking van Boedapest angst en ontzag in te boezemen. In 1854 kwamen Oostenrijkse troepen naar de citadel toe om zich er te vestigen. In 1867 sloten Oostenrijk en Hongarije een unie, waardoor de betekenis van de citadel afnam. Net iets van de citadel af staat een bevrijdingsmonument wat ontworpen is door Zsigmund Kisfálüdi-Stróbl. Het monument is een herinnering voor de bevrijding van de stad. Vraag gratis een offerte aan

D van Donauknie

De Donauknie is een bocht in de rivier de Donau op 50 km afstand van Boedapest. De rivier gaat daar door het Hongaarse middelgebergte en maakt een grote bocht zuidwaarts. Hij komt aan zijn naam doordat de Donau daar een vorm van een knie heeft. Je kunt met de auto vanuit Boedapest naar de Donauknie gaan, maar ook met de bus met een georganiseerde tour. 

E van Elmenybirtok

Het eerste avonturenpark van Hongarije was Elmenybirtok. Hier vindt je geen angstaanjagende attracties zoals de Python of de Vogelrok. Het avonturenpark is een themapark waar je meegenomen wordt in de Middeleeuwse tijd. Verschillende huisjes, winkels en herbergen zorgen ervoor dat er een aangename sfeer hangt in het park. Er zijn diverse shows die je kunt zien in dit park. Zeker een bezoekje waard als je een keer iets anders wilt bezoeken dan een avonturenpark vol met spannende attracties.

F van Franciscanan kerk

De Franciscanankerk in Nyírbátor is een schitterende kerk die dateert uit het jaar 1727. Op de plek waar de kerk nu staat, stond in de 13e eeuw een gotisch franciscanenklooster. Tijdens de Turkse bezetting werd deze helaas compleet verwoest, waardoor er niks meer van over is gebleven.

G van Gellértbaden

In Boedapest zijn diverse badhuizen te vinden die bekend staat om zijn warmwaterbronnen en geneeskrachtige baden. Zelfs in de 2e eeuw waren deze huizen er al, maar sinds de Turkse periode in de 16e en 17e eeuw zijn deze geneeskrachtige baden pas echt geliefd geworden. Zowel van binnen als van buiten zijn het allemaal architecturale meesterwerken. De meeste toeristen die in Boedapest komen gaan naar het badhuis Gellért. Dit badhuis heeft een geneeskrachtige bron die in teksten voorkomt die teruggaan tot de 13e eeuw. Het prachtige badhuis beschikt over kunstige mozaïeken, gekleurde glasramen en beelden. Dit geeft het geheel een folkloristische en ontspannende tint. Het badhuis is verbonden met een hotel, dus overnachten kun je er ook nog!

H van Heldenplein

Aan het einde van de Andrássyboulevard ligt het belangrijkste plein van Boedapest, genaamd het Heldenplein. Op dit plein vind je het Museum voor Schone kunsten en de Kunsthal. Een belangrijk monument op het plein is het Millenniummonument, wat gebouwd werd ter ere van het 1000-jarige bestaan van Hongarije. Van 1896 tot 1922 hebben arbeiders gewerkt aan de bouw van dit monument. Rond de 45 meter hoge zuil ligt een zuilengalerij, waar beelden van zeven Magyarenvorsten staan. De zuil zelf wordt bekroond met een beeld van de aartsengel Gabriël. Achter het Heldenplein ligt het grote stadspark Városliget.

Heldenplein Boedapest, Hongarije
Heldenplein Boedapest, Hongarije

I van Inwoners

Hongarije heeft een inwonersaantal van bijna 10 miljoen. Vroeger lag dit nog hoger, maar het geboortecijfer is de laatste jaren flink gedaald ten opzichte van het sterftecijfer. Dat is opmerkelijk te noemen in een Europees land. De mannen worden gemiddeld 68 jaar, terwijl de vrouwen 77 geworden. De grootste groep inwoners zijn de etnische Hongaren met 92%. De grootste minderheidsgroep zijn de Roma/zigeuners. Naast deze 2 groepen wonen er ook Duitsers, Slowaken, Kroaten en Roethenen. De meeste inwoners zijn Rooms-katholiek. Andere geloven zijn minder intrek bij de inwoners. De Katholieke kerk is de grootste, daarna komt de protestantse kerk, de Hongaarse Gereformeerde Kerk. De kerken worden weinig gebruikt, want slechts 10% gaat elke week trouw naar de kerk toe.

J van Joods Museum

Het Zsidó Muzeum is een Joods Museum in Boedapest. Dit museum is slechts een zijvleugel van de Grote Sunagoge in de Dohány utca. Je kunt er rituele voorwerpen uit de 18e en 19e eeuw bezichtigen. Deze voorwerpen zijn afkomstig uit Hongarije en Midden- en Oost-Europese landen. Je kunt op foto's zien hoe de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog leefde. In 1993 werd meer dan 80% van alle voorwerpen gestolen uit het museum, maar enkele weken later kwamen ze compleet en onbeschadigd weer tevoorschijn. Dit tot grote vreugde van velen. Theodor Herzl heeft het museum opgestart op de plek waar vroeger zijn ouderlijke huis heeft gestaan.

K van Kodályrotonde

De Kodályrotonde is een zeer imposant plein, omdat het gevormd wordt door 4 neorenaissancistische symmetrische woon- en kantoorblokken. Deze liggen aan de beide zijden van de Andrássyut. In een van deze huizen woonde vroeger de beroemde componist en muziekpedagoog Zoltán Kodály.

L van Labyrint

Onder de Kasteelheuvel vind je prachtige kluwen van gangen en catacomben die in totaal een lengte hebben van 10 kilometer. Het verhaal gaat dat de Turken deze gangen hebben aanlegt voor militaire doeleinden. Ook werd het gebruikt om wijn op te slaan en in de Tweede Wereldoorlog diende het als schuilkelder. Toeristen kunnen 1,5 kilometer van deze gangen bezichtigen. Tevens vind je er een tentoonstelling van de Hongaarse geschiedenis. Nagenieten kan in het labyrintcafé, waar zomers jazz- en bluesoptredens gegeven worden.

M van Margarethabrug

Een zeer beroemde brug in Hongarije is de Margarethabrug, omdat er een grote bocht in de brug verwerkt zit. Via deze brug kun je van Pest naar Boeda. Tussen 1872 en 1876 werd er hard gewerkt aan de brug, maar in 1944 werd hij verwoest door de Duitsers. 4 jaar later, in 1948, werd de brug pas weer hersteld. Hierna is hij nog een aantal keer gerestaureerd en verbreed. De naam heeft de brug te danken aan de dochter van koning Béla IV, Margaretha.

N van Nationale parken

Op dit moment heeft Hongarije 4 zeer grote Nationale Parken zoals het Nemzeti Park. Daarnaast heeft het 28 beschermde natuurgebieden en -reservaten en nog wat kleinere Nationale Parken. Tevens vind je er honderden regionale en plaatselijke beschermde natuurgebieden.

O van Orszaghaz

Het Orszaghaz staat bij de toeristen bekend als het parlementsgebouw. In dit gebouw woont de president en zetelt het Hongaarse parlement. De kroonjuwelen zorgen voor een prachtig aanzicht langs de Donau. Je kunt er als toerist niet zomaar komen, omdat het parlement diverse activiteiten heeft. Je kunt er voor kiezen om samen met een groep een deel van het gebouw te bezichtigen. De constructie van het gebouw is zeer mooi om te zien. Het verwijst naar de geschiedenis van Hongarije. Het is leuk om jezelf te verdiepen in de geschiedenis van dit gebouw als je Orszaghaz gaat bezoeken.

Parlementsgebouw Boedapest
Parlementsgebouw Boedapest

P van Pálvölgyi-grot

Met een lengte van meer dan 7200 meter is de Pálvölgyi-grot een van de opmerkelijkste grotten in Boedapest. Het is tevens de langste grot in de Boedaheuvels en de derde langste van het hele land. Het is er gemiddeld 11°C, dus het is verstandig om warme kleren aan te trekken zodat je geen kou zult vatten. Ieder uur kun je samen met een gids een rondleiding volgen.

Q van ?

R van Rudasbaden

Om te relaxen moet je zeker bij de Rudasbaden zijn geweest. Dit zijn thermale en medicinale Turkse baden, gebouwd in 1550. In de 19e eeuw kwam er nog een achthoekig zwembad bij. De baden zijn te vinden aan de Boedakant van de Elisabethbrug.

S van Szechenyi

Het hele jaar door is het prachtige buitenbad in het stadspark Városliget geopend voor iedereen. In dit bad zijn vele foto's genomen van door stoom omhulde mannen die in het warme water genieten van een partijtje schaak. Die foto's zijn zeer beroemd geworden. Binnen vind je meerdere warmwaterbaden waarin je heerlijk kunt relaxen. Het bronwater is oorspronkelijk 74°C, maar de bassins zorgen ervoor dat het water afkoelt tot 28-37°C.

T van Tijdwiel

De grootste zandloper ter wereld kun je vinden in Hongarije. Het heeft een doorsnede van 8 meter en wordt ieder jaar met nieuwjaar omgedraaid. Dit doen ze om middernacht, omdat het omlaag vallen van het zand precies één jaar duurt. In 2004 werd het Tijdwiel ingehuldigd, ter ere van de uitbreiding van de Europese Unie. Hongarije werd hier toen lid van.

U van Universiteitskerk

De universiteitskerk is het meesterwerk van de barok architectuur. Het werd ontworpen door de Salzburgse architect Andreas Mayerhoffer. Diverse arbeiders hebben van 1722 tot 1744 gewerkt aan deze prachtige universiteitskerk. De ingangsdeur is schitterend om te zien door het indrukwekkende prachtige houten inlegwerk.

V van Városliget

In 1896 werd er in de drassige weide een tentoonstelling gehouden ter gelegenheid van het 1000-jarig bestaan van Hongarije. De sprookjesburcht die er staat, is samengesteld uit diverse architectonische stijlen. Het is een imitatie van het middeleeuws kasteel in Transsylvanië. Dit werd gebouwd ter ere van de Millenniumvieringen. Tegenwoordig wordt het gebruikt als Landbouwmuseum. Vele jongeren komen hierna toe om baantjes te trekken over de populaire schaatsbaan. Als de temperatuur het toelaat, worden er in de winter de Wereldkampioenschappen gereden.

W van Wijnhuisjes

Een wijnhuisje is een ondergrondse wijnkelder waar het gereedschap bewaard wordt. Ook vinden er in deze kelders de eerste fasen van het wijn maken plaats. Wijnhuisjes vind je in lange rijen naast elkaar, wat ook wel kelderrij wordt genoemd. Je vindt diverse kelderrijen in Hajós, Mecseknádasd en Villánykövesd in Hongarije.

X van ?

Y van ?

Z van Zoo van Boedapest

In 1866 werd een van de eerste dierentuinen ter wereld geopend in Hongarije. In de uitvoering van de gebouwen zijn de Hongaarse Jugendstil en de romantiek vermengd met oriëntaalse motieven. Het Olifantenhuis is een van de mooiste gebouwen in de dierentuin, omdat de restauratie bekroond werd met de Europa Nostra-prijs. Zeker een bezoekje waard als je in de dierentuin bent. Tussen de planten vliegen diverse tropische vogels en vlinders. Zijdeaapjes zorgen ervoor dat het publiek vermaakt wordt. Naast de dierentuin staat een draaimolen die ook bekroond is met de Europa Nostra-prijs.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen