Vakantie in Boedapest

Heldenplein Boedapest, Hongarije
Heldenplein Boedapest, Hongarije

Op zoek naar een perfecte vakantie? Dan kun je terecht in de schitterende stad Boedapest! Deze stad heeft je zoveel te bieden op gebied van kunst, cultuur, historie, festivals en attractieparken. Op vakantie in deze stad betekent dat je geen moment stil hoeft te zitten. Toch is uitrusten ook wel erg belangrijk en dat kan ook zeker in Boedapest. Boedapest is nog sterk in ontwikkeling en dat zie je aan het aantal toeristen wat jaarlijks naar deze stad toe komt. Toch heeft de stad al vele mooie bezienswaardigheden die zeker niet overgeslagen mogen worden door de vakantiegangers.

een van de vele spa's in Boedapest
een van de vele spa's in Boedapest

Heb je weinig kennis van Hongarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Kunst & Cultuur

Wil jij graag veel van de kunst en cultuur zien in Hongarije? Dan ben je in Boedapest op de juiste plek. Je vindt er vele musea, kerken, moderne galerieën en Hongaarse designers. Boedapest kent een aantal zeer mooie musea zoals het Historisch Museum van Boedapest, Ludwig Museum, Museum voor toegepaste kunst en het Joodse museum. Voor iedere musea liefhebber is er wat wils in Boedapest! Over het algemeen zijn de musea 's maandags gesloten.

De meeste toeristen vinden het interessant om een mooie kerk te bezoeken wanneer zij op vakantie zijn in een stad of dorp. Boedapest heeft vele mooie kerken die gebouwd zijn in barok, classicistisch, Romaanse, gotische, Moorse en zelfs Bauhaus stijlkenmerken. Zeker de moeite waard om te bezoeken zijn de Synagoge in de Dohány utca, de Evangelische kerk, de Matthias-kerk en de Franciscanenkerk van de binnenstad. Je zult hier vele mooie tekeningen en beelden te zien krijgen.

Vind je het leuk om moderne of antieke kunst te bekijken? Dan is Boedapest ook de juiste plek voor jou! In de Király-straat vind je vele moderne kunst, terwijl je in de Falk Miksa-straat antieke kunst zult vinden. Een aantal van dit mooie aanbod is te vinden op de Rommelmarkt Ecseri, Galerieën in de Falk Miksa-straat en de Trafó Galerie.

Altijd al willen weten hoe de Hongaarse designers te werk gaan? Neem dan een kijkje in een van deze zaken. De stijl is meestal luchtig, speels, elegant en vrouwelijk gekarakteriseerd. De mooiste tentoonstellingen vind je bij Balllon Showroom en WAMP. Andere bekende tentoonstellingen zijn Bolt, Chee Chee en Je Suis Belle.

Bezienswaardigheden

Boedapest heeft de toerist veel te bieden. Dit komt mede door de vele bezienswaardigheden die de stad heeft. Wanneer je slechts 1 dag in Boedapest bent, zul je weinig zien van deze mooie gebouwen. Het beste is om ongeveer 3 dagen te verblijven in de stad, zodat je zoveel mogelijk kunt genieten van de mooiste bezienswaardigheden die Boedapest je te bieden heeft.
* In 1884 werd het meest imposante operagebouw geopend die voldeed aan de Europese maatstaven. Het heeft classicistische en neorenaissancistische vormen die ontworpen zijn door de Hongaarse architect Miklós Ybl. Het gebouw beschikt over een pompeuze entree, een elegant trappenhuis en een hoefijzervormige zaal. Wereldberoemdheden als Gustav Mahler en Otto Kemperer hebben hier als gastdirigent opgetreden.

jt
jt

* Bij de ingang van het Stadspark ligt het meest attractieve plein van Boedapest, genaamd het Heldenplein. Op het plein staat een 36 meter hoge zuil van het Millennium-monument. Bovenop de zuil staat aartsengel Gabriël de Heilige die een Heilige Kroon en het apostolische dubbelkruis vasthoudt. Om dit monument heen staan diverse bouwwerken en er ligt zelfs een graf van een onbekende soldaat. Toeristen kunnen hier hun respect betuigen.

* In Visegrád kun je niet alleen veel zien van het verleden, maar ook van het heden en de toekomst. Er zijn nog vele overblijfselen van het Romeinse Rijk te zien zoals de wachttorens langs de Donau. Op de Burchtheuvel zijn nog de ruïnes te zien van de kerk van de aartsdiaken, gebouwd door Koning St. Stephanus. Verderop ligt de ruïne van citadel. Vanuit hier heb je erg mooi uitzicht over de Donauknie. In deze stad worden elk jaar nog de ridderspelen en de demonstraties van middeleeuwse ambachten gehouden.

Tip: bezoek vanuit Boedapest met een dagtocht de Donauknie. Deze excursie brengt je langs de bijzondere plekken als Esztergom, Visegrad en Vac en je ziet de prachtige natuur van de Donauknie. Op deze plek maakt de Donau een scherpe bocht dwars door de mooie heuvels en een weelderig landschap. Het is een geweldige aanvulling op een stedentrip Boedapest* Zeker een bezoekje waard is het Memento Park. Dit park herinnert je aan de val van de dictatuur. Het is een indrukwekkende geschiedkundige tentoonstelling waar je veel te zien krijgt over vroeger. Je kunt hier een blik werpen achter het IJzeren Gordijn. Deze tentoonstelling is elke dag vanaf 10 uur geopend. Vraag gratis een offerte aan

Vrije tijd

Even helemaal tot rust komen kan ook in Boedapest. Ga lekker genieten van een geneeskrachtig bad of ga helemaal los tijdens het shoppen! Overdag, maar ook 's avonds kun je in diverse koffiehuizen en cafés terecht voor een lekker drankje. Daarnaast is sporten in Boedapest ook mogelijk. Heerlijk als je wat anders wilt dan zonnen en zwemmen.

Boedapest staat bekend om zijn vele geneeskrachtige baden. Er zijn zelfs resten van baden uit de 2e eeuw gevonden, maar sinds de 16e en 17e eeuw werd de badcultuur pas echt ingeburgerd. Er zijn nu nog 4 Turkse baden in gebruik en dit zijn echte meesterwerken. De beste geneeskrachtige baden zijn de Gellért, Rudas en de Széchenyi.

Lekker sporten of een lekker dagje weg? Dat kan allemaal in Boedapest. De stad heeft namelijk een aantal aquaparken waar je de hele dag in en rondom het water kunt zijn. Echte aanraders voor een dagje uit zijn de Libegő, het stadsbos en het Margaretha-eiland. Daarnaast kun je erg goed sporten in Boedapest. Je kunt er o.a. bowlen, fitnessen, karten, paardrijden en tennissen.

Erg bekend zijn in Boedapest de koffiehuizen, die de laatste jaren weer flink tot leven zijn gekomen. Vroeger werd dit vooral gezien als iets deftigs, maar al snel hadden deze koffiehuizen ook hun eigen stamgasten zoals kunstenaars en politici. Echte aanraders zijn het Centrál Koffiehuis, Gerbeaud, müvész en het New York Koffiehuis. Naast deze koffiehuizen heeft Boedapest ook vele cafés en restaurants waar je als toerist zeker erg welkom bent. Bekende cafés zijn Corvintetö, Szimpla Kert en de Szóda Nachtclub. Wanneer je lekker wilt eten zijn Admirál, Café Pierrot en Cyrano aan te raden.

Shoppen is toch wat iedere vrouw wilt doen? Zeker de moeite waard om diverse spullen thuis te laten en ze aan te schaffen in Boedapest. Verschillende winkels zoals juweliers, parfumerieën en kledingzaken. Het beste kun je gaan shoppen in het Andrássy út, de Fashion Street en de Grote Markthal.

Uitgaan speelt ook een belangrijke rol tijdens de vakantie van een toerist. Ga naar Café del Rió, Janis' Pub of Old Man's. Erg leuke clubs die zeker de moeite waard zijn! Daarnaast heeft Boedapest leuke festivals die zeker in de smaak zullen vallen! De bekendste festivals van de stad zijn het Lentefestival, de kerstmarkt en Sziget. Bij dit laatste festival komen jaarlijks vele toeristen uit verschillende landen bijeen om een week lang te feesten op de muziek.

Nuttige informatie

In Boedapest ben je over het algemeen erg veilig. Je kunt binnen 5 tot 23 uur in Boedapest zijn met verschillende vervoersmiddelen. Je kunt op elk punt Boedapest binnen komen. Hieronder staan wat handige weetje als je naar Boedapest op vakantie wilt.

Je hebt alleen je identiteitsbewijs nodig als je minder dan 90 dagen in Hongarije bent en daar geen geld gaat verdienen. Dit geld ook voor toeristen met een paspoort.

Het is mogelijk om met verschillend vervoer naar Boedapest te reizen. Je kunt met het vliegtuig, de trein, de bus, de boot of per auto naar Hongarije toe. Vergeet niet om vooraf een Boedapest Kaart te kopen, want dan kun je een stuk goedkoper reizen in Boedapest. De stad heeft veel verbinden voor de trein en de bus, dus je kunt in het land zelf ook erg goed en gratis reizen met het openbaar vervoer.

Naast de mobiele telefoons hebben ze in Hongarije nog steeds telefooncellen waar je gebruik van kunt maken. Hongarije heeft als landnummer 36, dus draai dit altijd voordat je het nummer intoetst. Het is mogelijk om met de gangbare creditcard geld op te nemen bij de banken. Er zijn genoeg hotels te vinden in Boedapest. Ook hier verschilt dit van luxe hotels tot eenvoudige eenpersoonskamers. Tevens zijn er postkantoren te vinden voor als je iets op de post wilt doen. De netspanning van Hongarije bedraagt 230 volt en de stopcontacten zijn standaard van het continentale type.

Zit je in nood? Dan kun je altijd bellen naar een van de hulpdiensten. Over het algemeen is de veiligheid in Boedapest goed, maar pas wel altijd op voor zakkenrollers. Ook is het handig om op de hotelkamer een kluis te hebben waar je je paspoort en belangrijke papieren in kunt bewaren, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Mocht je medicijnen nodig hebben dan zijn er diverse apotheken waar je bij terecht kan.

Ambulance: 104
Politie: 107
Landelijk alarmnummer: 112
Brandweer: 105

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen