Klimaat Hongarije

Boedapest uitzicht
Boedapest uitzicht

Hongarije neemt een tussenpositie in als het gaat om het klimaat. Hongarije ligt namelijk op de scheidslijn van de zeeklimaten en de landklimaten. Door de centrale ligging van het land in het zuidoosten van Europa is de invloed van de Middellandse Zee erg klein. In Hongarije vind je veel heuvel- en berggebieden. Hierdoor is Hongarije relatief gezien erg droog. Sterker nog, het oostelijke gedeelte van Hongarije behoort tot een van de droogste gebieden van Europa. Hier valt slecht 400 tot 500 millimeter per jaar. In het westen van Hongarije en de berggebieden zijn iets natter. In deze delen van Hongarije valt er 500 tot 800 millimeter per jaar.

Heb je weinig kennis van Hongarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Zonneschijn in Hongarije

In Hongarije schijnt de zon erg veel. De Hongaren hebben in principe niks te klagen ten opzichte van andere Europese landen met gemiddeld 2.000 uur zonneschijn per jaar. Het zonnigste gedeelte van Hongarije is toch wel het zuiden en het zuidwesten. Hier schijnt de zon 2.100 tot 2.200 uur per jaar. Daarentegen schijnt de zon in het noorden van Hongarije een stuk minder met rond de 1.800 tot 1.900 uur zonneschijn per jaar.

Balatonmeer
Balatonmeer

Koude winters in Hongarije

Als je in de winter in Hongarije bent dan merk je al gauw dat het land in een overgangsgebied ligt van land- en zeeklimaten. De gemiddelde temperatuur in Hongarije ligt dan ook laag. Slechts een klein deel in het westen komt in aanmerking voor een zeeklimaat, betreft de temperatuur en de hoeveelheid neerslag. De rest van het land kent een meer grillig karakter in de winter. Vooral het oostelijke gedeelte van Hongarije kent een grillig karakter. Overdag heersen er temperaturen die gemiddeld net rond het vriespunt liggen en nachttemperaturen die wel vijf graden onder het vriespunt liggen. Hierdoor blijft de sneeuw goed liggen in Hongarije. Boven deze sneeuwlagen kunnen de temperaturen gemakkelijk nog verder dalen naar temperaturen van -15 graden Celcius. Nog lagere temperaturen komt ook regelmatig voor.

Tihany
Tihany
Vraag gratis een offerte aan

Hete zomers in Hongarije

Zoals hiervoor beschreven kunnen de winters in Hongarije erg koud zijn. Daarentegen zijn de zomers weer erg aangenaam in Hongarije. Overdag kunnen de temperaturen oplopen tot temperaturen van 25 tot 30 graden. Zelfs in de hogere gebieden van Hongarije wordt het in de maanden juni, juli en augustus aangenaam warm. Bij stabiele hogedruksystemen boven de Balkan kunnen de temperaturen tijdens deze maanden gemakkelijk nog verder oplopen. In de zomer komen vrijwel elk jaar dan ook hittegolven voor met temperaturen van 35 tot 40 graden. Naast de hoge temperaturen valt er ook relatief veel neerslag in de zomermaanden. Wat betreft totale hoeveelheden valt het reuze mee. Er valt gemiddeld 50 tot 90 millimeter neerslag per maand in de zomer. Gedurende het jaar is het aanzienlijk natter in het westen van Hongarije en het oosten juist droger. Met het zuidwesten als uitzondering valt er veel regen tijdens de zomerse onweersbuien, deze ontstaan vooral als er een warme periode is geweest.

Bukk National Park
Bukk National Park

Sneeuw in Hongarije

Gemiddeld ligt er in Hongarije dertig dagen per jaar een sneeuwdek. In het zuidoosten op de laagvlakte is de sneeuw minder lang aanwezig. In dit deel van Hongarije ligt rond de twintig dagen per jaar een witte laag. In de bergen is deze periode veel langer. Hier is er dan ook de mogelijkheid op wintersport vakantie te gaan. Voor de ervaren wintersporter zal Hongarije niet zo zeer een uitdaging zijn. Vooral voor de wintersporters die het allemaal niet zo hard, snel en steil hoeven is Hongarije de oplossing.

Sneeuw Hongarije
Sneeuw Hongarije


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen