Hongarije

Travel Destination Awards

Travel Destination AwardsBezoekers van het land Hongarije hebben 96 reviews op Reisgraag.nl geplaatst. Het land scoort gemiddeld bij reizigers een 8,1. Met dit zeer hoge cijfer wint Hongarije de Golden Travel Destination Award!
Reactie Hungarian Tourism Agency (Ivan Ljubinkovic): ''It is an honor to have received this award from Reisgraag, and a true recognition of our work to promote Hungary as a tourism destination. We couldn’t be more proud of the fact that Dutch travellers have such a high appreciation of our country – which has been shown even during these difficult times. Despite all that we have been through this past year, Dutch travellers have continuously shown their interest in Hungary and have continued visiting us whenever it was possible. Our hope and our aim as tourism professionals is for the Dutch tourists to keep discovering our beautiful country and all it has to offer as soon as the circumstances and measures allow us all to travel again. Until then, this award is a great source of motivation for us and our partners as well. Hungary is a close destination that has always been safe to visit – soon it will be Covid-safe as well. We are looking forward to welcoming all our lovely Dutch guests and friends again in Hungary – the Wellspring of Wonders!''

 

Hongarije scoort op verschillende vlakken mooie cijfers. Het hoogste cijfer is voor 'bezienswaardigheden'; daarvoor krijgt het van de bezoekers een 8,6. Reizigers waarderen ook cultuur (8,3) en ligging (8,2) heel erg.

Categorie Cijfer
Uitgaan 7,6
Cultuur 8,3
Restaurants 8
Bezienswaardigheden 8,6
Ligging 8,2
Gastvrijheid 7,9

Populairste plaats voor Hongarije is Boedapest. Deze krijgt een gemiddelde waardering van 8,5. Ook Balatonmeer (5,9) & Siófok (8,3) & Pécs (8,3) krijgen veel reviews op Reisgraag.nl van toeristen die dit land bezocht hebben.

Plaats Cijfer
Boedapest8,5
Balatonmeer5,9
Siófok8,3
Pécs8,3
Balatonfüred7,7
Bruggen over de Donau in hoofdstad Hongarije
Bruggen over de Donau in hoofdstad Hongarije

Hongarije ligt in Midden-Europa en wordt doorkruist door twee grote rivieren: de Donau en de Tisza. Hongarije ligt tussen 7 landen: Slowakije, Oostenrijk, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. De hoofdstad is Boedapest.

Ten noorden van Boedapest stroomt de Donau door een groen landschap van wijngaarden, boomgaarden en beboste heuvels. Deze zogenaamde Donaubocht is een van de mooiste stukken van de rivier.

Hongarije bestaat grotendeels uit een laagvlakte, het zogenaamde Pannonische Bekken. Het is het land van de prachtige klederdrachten, boerenhofsteden, openluchtmusea, volksfestivals en de wijnoogstfeesten. Hongarije kent een rijke Middeleeuwse historie en er is veel cultureel erfgoed bewaard gebleven.

Hongarije biedt de typische Oost-Europese gastvrijheid die in het westen steeds moeilijker te vinden is.

Het Balatonmeer ligt in het westen van Hongarije en is het grootste binnenmeer van Europa. Het Balatonmeer heeft een oppervlakte van 591 km² en is gemiddeld 3 meter diep. Vooral in het zuiden kun je eindeloos ver het water in lopen.

Hongarije is een republiek waar eens in de 5 jaar de president gekozen wordt door het parlement.

Heb je weinig kennis van Hongarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Hongarije
Officiele naam:
Magyarország
ISO:
HU
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Boedapest
Inwoners:
+/- 10000
Taal:
Hongaars
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Forint
Klimaat:
landklimaat
Oppervlakte:
93030 km˛
Beste reistijd:
mei - oktober
Hoogseizoen:
juni - augustus

* Poesta`s - dit landschap laat een zeer gevarieerd beeld zien. Op de zandsteppen en draslanden langs de rivieren komt veel jeneverbes voor en een grote verscheidenheid aan gras- en rietsoorten. Op de poesta's zwerven wilde paarden en varkens rond en kudden grijs rundvee.

Ervaringen

Heb je ooit Hongarije bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Hongarije krijgt gemiddeld een 8,1 uit 10 op basis van 96 ervaringen:

8,1 96 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 32 met 96 resultaten

plaats: Balatonmeer, reisperiode: juli 2019

Balatonmeer is niks! Prutplas, troebel, viezig, bah! Horeca ook maar pover, eten heel sober en bijna alleen maar kipfilet wat er te krijgen is. Ik had in Hongarije geurige goulash verwacht! Hongaren zullen niet verkeerde mensen zijn maar daar is alles mee gezegd, wij zijn week eerder vertrokken

 • Algemeen 2
 • Uitgaan 1
 • Cultuur 2
 • Restaurants 1
 • Bezienswaardigheden 2
 • Inwoners 2
 • Ligging 2
plaats: Boedapest, reisperiode: mei 2019

Veel te zien. Heel gastvrij. Hele mooie stad

 • Algemeen 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Balatonfüred, reisperiode: september 2019

Mooie omgeving goed hotel gastvrij land

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Hongarije

Winkelen in Hongarije

Er zijn vele mogelijkheden als het gaat om winkelen in Hongarije. Zo is er bijvoorbeeld Duna Plaza in Boedapest. Dit complex bevat 120 winkels, een grote bioscoop met 9 zalen, een bowlingbaan en een speelhal. Voor de grootste collectie aan CD's moet je bij Virgin Megastore zijn. Ook is er op de begane grond een Sony winkel en een internetcafé te vinden. In dit complex kan iedereen zich makkelijk een dagje vermaken. Rondom het Balatonmeer zijn er vooral souvenirswinkels voor de vele toeristen die er komen.

Abdij van Pannonhalma

Abdij van Pannonhalma
Abdij van Pannonhalma
Kaart met locatie Abdij van Pannonhalma

De abdij van Pannonhalma is het belangrijkste klooster van Hongarije. Er gaat een lange geschiedenis vooraf. Zo brachten vroeger veel Hongaarse koningen een bezoek aan de monniken. Ook is in Pannonhalma de rijkste bibliotheek van Hongarije gevestigd. Er worden rondleidingen georganiseerd waar je kennis kunt maken met een uniek stukje van de Hongaarse cultuur. Ook is het mogelijk om een wandeling te maken door het arboretum en de tuinen, waar je een schitterend uitzicht hebt over het gevarieerde landschap van de Bákony heuvels.

Markt in Hongarije

Markt in Hongarije
Markt in Hongarije

Overal in Hongarije zijn grote markten te vinden waar van alles te koop wordt aangeboden. Let wel goed op wat je koopt want het meeste echte handwerk wordt alleen in speciaalzaken verkocht.

De Central Market Hall in Boedapest is dé plek om te zijn als je boodschappen voor het eten moet doen. Hier is werkelijk van alles te koop. Op de benedenverdieping wordt voornamelijk vlees, vis, groente, fruit, snoep en porselein verkocht. Op de eerste verdieping is de markt wat meer op toeristen gericht. Op deze verdieping kun je heel goed voor een relatief lage prijs souvenirs kopen.

Vidámpark

Een erg interessant park is het Vidámpark in de buurt van Boedapest. Het park is met name leuk voor gezinnen met kinderen. Hier kun je namelijk onder andere ritjes maken in een draaimolen van 100 jaar oud of in een houten achtbaan. Deze achtbaan bestaat sinds het jaar 1926. Verder zijn er in het park nog 30 andere attracties te vinden voor jong en oud.

Szoborpark

Aan de rand van de Hongaarse hoofdstad Boedapest in het plaatsje Érd bevindt zich het Szoborpark, een beeldenpark. In dit park zijn verschillende standbeelden te vinden uit het communistische tijdperk. Beelden van onder andere Béla Kun, Friedrich Engels, Karl Marx en Lenin zijn in dit standbeeldenpark aan te treffen. De standbeelden stonden vroeger verspreid door heel Boedapest, maar zijn na de val van het communistische regime naar het Szoborpark gehaald.

Hortobágy Nationaal Park

Hortobágy Nationaal Park
Hortobágy Nationaal Park
Kaart met locatie Hortobágy Nationaal Park

Het Hortobágy Nationaal Park is het meest karakteristieke park van Hongarije en bestaat uit een bijna kale poestavlakte. Omdat de Tisza geregeld buiten zijn oevers treedt is het niet altijd en overal droog; er zijn ook moerasgebieden met beken en meertjes, broekbossen en zelfs lagunes met zoutmoerassen. Het park is in het jaar 1972 opgericht en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in het behoud van enkele soorten vogels. In het park vind je verschillende soorten gebieden. Aan de oostkant van de Donau vind je bijvoorbeeld een soort Steppe-omgeving. Kenmerkend voor de laagvlakte is het bekende witgrijze rund met zijn grote, gedraaide horens. Eveneens schapen met gedraaide horens zijn er te zien. Het is een zeer geschikt park voor een goede wandeling.

Aquincum

Aquincum
Aquincum

Aquincum was vroeger een Romeinse stad gelegen aan de Donau. Deze nederzetting werd gesticht in 89 na Christus en was bedoeld als verdedigingswerk tegen de Kelten, die aan de overkant van de Donau woonden. Dankzij de gunstige ligging werd Aquincum het economische en industriële hart van de provincie Pannonia. Deze provincie bevatte een groot deel van het tegenwoordige Hongarije. Vanaf het jaar 1880 is de stad langzaam opgegraven. Vandaag de dag is het een openluchtmuseum.

Artikelen

Eten en drinken

De Hongaarse keuken heeft een goede reputatie. Het is een echte boerenkeuken. Het grote nadeel is dat er veel varkensvet wordt gebruikt, en hier zitten veel calorieën in. Goulash is het nationale gerecht van Hongarije. Er worden veel kruiden gebruikt in de Hongaarse keuken, vooral paprikapoeder is erg belangrijk.

Hongarije is een heel belangrijk producent van kwaliteitswijnen. Er zijn 22 wijngebieden in Hongarije. Andere dranken uit Hongarije zijn; *Barackpalinka - de beroemde abrikozenjenever. *Unicum - een uit vele kruiden gebrouwen kruidenbitter.

Vervoer

Met de auto naar Hongarije is goed te doen. De afstand van Utrecht naar Boedapest is (hemelsbreed) 1350 km. Vanuit de meeste grote steden in Europa rijden er sneltreinen naar Boedapest. De vlucht van Schiphol naar Boedapest duurt ongeveer 2 uur.

De Hongaarse treinen rijden traag maar wel volgens schema. Het spoorwegnet is uitgebreid. De bus is goedkoper dan de trein en is vaak de enige manier om afgelegen dorpjes te bereiken. Boedapest is het centrum van alle verbindingen. De Hongaarse verkeersregels komen grotendeels overeen met de regels in andere Europese landen. Het dragen van een gordel is verplicht en je mag absoluut geen alcohol hebben gedronken als je achter het stuur kruipt.

Visum

Voor een vakantie in Hongarije heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitskaart welke geldig is bij aankomst.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Hongarije is lager dan in Nederland. De munteenheid in Hongarije is de Forint. Naar verwachting zal Hongarije rond 2013 de euro invoeren als munteenheid.

Veiligheid

In Hongarije is de criminaliteit niet veel groter dan in andere landen in West-Europa. Voorzichtigheid is altijd geboden in de steden (zakkenrollers) en het is onverstandig om waardevolle spullen in de auto te laten liggen.

Medische informatie

De gezondheidzorg is redelijk. Er bestaat een groot verschil tussen de ziekenhuizen onderling.

Voor Hongarije zijn er geen verplichte inentingen nodig. Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater is drinkbaar maar het kan voorkomen dat er veel chloor in zit.

Bevolking

Wie of wat de Hongaren precies zijn is voor velen een vraag. Het staat vast dat de Hongaren geen Hunnen zijn. De kern van het Hongaarse volk, de Magyaren, is waarschijnlijk afkomstig uit het Siberië achter de Oeral. Hongaren staan bekend als romantisch, vindingrijk, goedgehumeurd en gastvrij. Op 20 augustus wordt er groot feest gevierd. Dit is de naamdag van koning István, de eerste christelijke Hongaarse koning. Hongarije is een grootmacht op het gebied van opera en klassieke muziek. Ook de folklore-muziek met de dansen zijn erg bekend. Jaarlijks wordt in Boedapest in maart het 2 weken durende Lentefestival gehouden.

De taal

Het Hongaars is de enige officiële taal van Hongarije. Het is een Fins-Oegrische taal, die geen enkele verwantschap heeft met de naburige talen. Ouderen spreken soms Duits, jongeren redden zich steeds beter in het Engels. Het Hongaars is een van de moeilijkste talen ter wereld om te leren.

Flora & Fauna

Poesta`s - dit landschap is zeer gevarieerd. Op de zandsteppen en draslanden langs de rivieren komt veel jeneverbes voor en een grote verscheidenheid aan gras- en rietsoorten. Op de poesta's zwerven wilde paarden en varkens rond.

Geschiedenis

Hongarije werd al lang voor Christus door de Kelten bezet. In het jaar 10 werd Hongarije door de Romeinen veroverd. Eeuwenlang regeerde zij over dit gebied. Rond het jaar 1000 werd de Hongaarse staat gesticht en is het volk officieel overgegaan tot het Christelijke geloof. Hongarije is ook 150 jaar bezet geweest door de Turken.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Hongarije?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Hongarije. Lees meer over het reisadvies in Hongarije

Wat zijn de beste hotels van Hongarije?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Hongarije:
 • Corinthia Budapest***** (9.1 in 11)
 • Continental Budapest**** (8.9 in 13)
 • Club Tihany**** (8.8 in 35)
 • La Prima Fashion**** (8.6 in 14)
 • Budapest**** (8.6 in 25)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Hongarije i.v.m. Corona?

  Per 15 mei 2021 is het generieke reisadvies vervangen. Het reisadvies veranderd per dag. Neem contact met ons op voor de huidige status.