Hongarije

Bruggen over de Donau in hoofdstad Hongarije
Bruggen over de Donau in hoofdstad Hongarije

Hongarije ligt in Midden-Europa en wordt doorkruist door twee grote rivieren: de Donau en de Tisza. Hongarije ligt tussen 7 landen: Slowakije, Oostenrijk, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. De hoofdstad is Boedapest. Ten noorden van Boedapest stroomt de Donau door een groen landschap van wijngaarden, boomgaarden en beboste heuvels. Deze zogenaamde Donaubocht is een van de mooiste stukken van de rivier. Hongarije bestaat grotendeels uit een laagvlakte, het zogenaamde Pannonische Bekken. Het is het land van de prachtige klederdrachten, boerenhofsteden, openluchtmusea, volksfestivals en de wijnoogstfeesten. Hongarije kent een rijke Middeleeuwse historie en er is veel cultureel erfgoed bewaard gebleven. Hongarije biedt de typische Oost-Europese gastvrijheid die in het westen steeds moeilijker te vinden is. Het Balatonmeer ligt in het westen van Hongarije en is het grootste binnenmeer van Europa. Het Balatonmeer heeft een oppervlakte van 591 km² en is gemiddeld 3 meter diep. Vooral in het zuiden kun je eindeloos ver het water in lopen. Hongarije is een republiek waar eens in de 5 jaar de president gekozen wordt door het parlement.

Heb je weinig kennis van Hongarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Hongarije
Officiele naam:
Magyarország
ISO:
HU
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Boedapest
Inwoners:
+/- 10000
Taal:
Hongaars
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Forint
Klimaat:
landklimaat
Oppervlakte:
93030 km˛
Beste reistijd:
mei - oktober
Hoogseizoen:
juni - augustus

* Poesta`s - dit landschap laat een zeer gevarieerd beeld zien. Op de zandsteppen en draslanden langs de rivieren komt veel jeneverbes voor en een grote verscheidenheid aan gras- en rietsoorten. Op de poesta's zwerven wilde paarden en varkens rond en kudden grijs rundvee.

Ervaringen

Heb je ooit Hongarije bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Hongarije krijgt gemiddeld een 8,2 uit 10 op basis van 95 ervaringen:

8,2 95 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 32 met 95 resultaten

plaats: Boedapest, reisperiode: mei 2019

Veel te zien. Heel gastvrij. Hele mooie stad

 • Algemeen 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Balatonfüred, reisperiode: september 2019

Mooie omgeving goed hotel gastvrij land

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Boedapest, reisperiode: december 2018

Veel te zien/ te doen op het gebied van cultuur maar ook shoppen en eten/drinken.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Hongarije

Szent Egyed (Balatonmeer)

Szent Egyed
Szent Egyed
Kaart met locatie Szent Egyed

In Somogyvár kun je de ruïnes Szent Egyed bezichtigen. Dit is een groot benedictijnenklooster. Het klooster dateert uit de 11e eeuw. De ruïnes van dit oude benedictijnenklooster lijken goed bewaard gebleven, maar een groot deel van de ruïnes zijn gereconstrueerd. Het klooster was in de bronzen eeuw heel bekend en geliefd. Het kwam later echter in handen van de koninklijke familie, die er een militair fort van maakte. In 1543 werd het kloosterfort door het Ottomaanse leger vernietigd.

Afrikamuseum (Balatonmeer)

Afrikamuseum
Afrikamuseum
Kaart met locatie Afrikamuseum

Balatonederics is een klein plaatsje aan de westelijke poort van het Balatonmeer. Hier vind je een uniek Afrikamuseum. De collectie van het museum is zeer gevarieerd. Zo vind je er onder andere een koninklijke collectie uit Tanzania, verschillende trofeeën, maar ook Afrikaans houtsnijwerk. In het museum krijg je inzicht in de Afrikaanse cultuur en het Afrikaanse dagelijkse leven. Wat het museum vooral uniek maakt is het aangrenzende safaripark.

Balaton-átúszás (Balatonmeer)

Balaton-átúszás
Balaton-átúszás
Kaart met locatie Balaton-átúszás

Ieder jaar wordt er tussen Révfülöp en Balatonboglár gestreden om wie het snelste het Balatonmeer kan overzwemmen. Duizenden mensen trekken naar het Balatonmeer om te proberen zo snel mogelijk de 5.200 meter af te leggen. Tijdens dit grote zwemevenement worden de zwemmers begeleid door boten van watersportclubs en zeilverenigingen. De race begint in Révfülöp, aan de noordkant van het Balatonmeer.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

De Hongaarse keuken heeft een goede reputatie. Het is een echte boerenkeuken. Het grote nadeel is dat er veel varkensvet wordt gebruikt, en hier zitten veel calorieën in. Goulash is het nationale gerecht van Hongarije. Er worden veel kruiden gebruikt in de Hongaarse keuken, vooral paprikapoeder is erg belangrijk.

Hongarije is een heel belangrijk producent van kwaliteitswijnen. Er zijn 22 wijngebieden in Hongarije. Andere dranken uit Hongarije zijn; *Barackpalinka - de beroemde abrikozenjenever. *Unicum - een uit vele kruiden gebrouwen kruidenbitter.

Vervoer

Met de auto naar Hongarije is goed te doen. De afstand van Utrecht naar Boedapest is (hemelsbreed) 1350 km. Vanuit de meeste grote steden in Europa rijden er sneltreinen naar Boedapest. De vlucht van Schiphol naar Boedapest duurt ongeveer 2 uur.

De Hongaarse treinen rijden traag maar wel volgens schema. Het spoorwegnet is uitgebreid. De bus is goedkoper dan de trein en is vaak de enige manier om afgelegen dorpjes te bereiken. Boedapest is het centrum van alle verbindingen. De Hongaarse verkeersregels komen grotendeels overeen met de regels in andere Europese landen. Het dragen van een gordel is verplicht en je mag absoluut geen alcohol hebben gedronken als je achter het stuur kruipt.

Visum

Voor een vakantie in Hongarije heb je geen visum nodig. Wel dien je in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitskaart welke geldig is bij aankomst.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Hongarije is lager dan in Nederland. De munteenheid in Hongarije is de Forint. Naar verwachting zal Hongarije rond 2013 de euro invoeren als munteenheid.

Veiligheid

In Hongarije is de criminaliteit niet veel groter dan in andere landen in West-Europa. Voorzichtigheid is altijd geboden in de steden (zakkenrollers) en het is onverstandig om waardevolle spullen in de auto te laten liggen.

Medische informatie

De gezondheidzorg is redelijk. Er bestaat een groot verschil tussen de ziekenhuizen onderling.

Voor Hongarije zijn er geen verplichte inentingen nodig. Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater is drinkbaar maar het kan voorkomen dat er veel chloor in zit.

Bevolking

Wie of wat de Hongaren precies zijn is voor velen een vraag. Het staat vast dat de Hongaren geen Hunnen zijn. De kern van het Hongaarse volk, de Magyaren, is waarschijnlijk afkomstig uit het Siberië achter de Oeral. Hongaren staan bekend als romantisch, vindingrijk, goedgehumeurd en gastvrij. Op 20 augustus wordt er groot feest gevierd. Dit is de naamdag van koning István, de eerste christelijke Hongaarse koning. Hongarije is een grootmacht op het gebied van opera en klassieke muziek. Ook de folklore-muziek met de dansen zijn erg bekend. Jaarlijks wordt in Boedapest in maart het 2 weken durende Lentefestival gehouden.

De taal

Het Hongaars is de enige officiële taal van Hongarije. Het is een Fins-Oegrische taal, die geen enkele verwantschap heeft met de naburige talen. Ouderen spreken soms Duits, jongeren redden zich steeds beter in het Engels. Het Hongaars is een van de moeilijkste talen ter wereld om te leren.

Flora & Fauna

Poesta`s - dit landschap is zeer gevarieerd. Op de zandsteppen en draslanden langs de rivieren komt veel jeneverbes voor en een grote verscheidenheid aan gras- en rietsoorten. Op de poesta's zwerven wilde paarden en varkens rond.

Geschiedenis

Hongarije werd al lang voor Christus door de Kelten bezet. In het jaar 10 werd Hongarije door de Romeinen veroverd. Eeuwenlang regeerde zij over dit gebied. Rond het jaar 1000 werd de Hongaarse staat gesticht en is het volk officieel overgegaan tot het Christelijke geloof. Hongarije is ook 150 jaar bezet geweest door de Turken.

Interesse in een reis naar Hongarije? We helpen u hier graag bij. Er is nog geen zekerheid wanneer we weer op vakantie kunnen gaan. Het reisvoorstel is gratis & vrijblijvend zodat u nergens aan vast zit.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.


Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Nederlandse ambassade in Boedapest
Hongarije Plaza
Webshop met eten & drinken
Geschiedenis Hongarije

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Hongarije?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Hongarije. Lees meer over het reisadvies in Hongarije

Wat zijn de beste hotels van Hongarije?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Hongarije:
 • Corinthia Budapest***** (9.1 in 11)
 • K+K Opera**** (9.0 in 95)
 • Continental Budapest**** (8.9 in 13)
 • Club Tihany**** (8.8 in 35)
 • La Prima Fashion**** (8.6 in 14)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Hongarije i.v.m. Corona?

  Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen