Het Balatonmeer in Hongarije

Blauwe water Balatonmeer, Hongarije
Blauwe water Balatonmeer, Hongarije

Alleen de naam van het meer klinkt al als een sprookje. Het Balatonmeer ligt in Hongarije en is het grootste meer van Oost-Europa. Het land heeft geen zee tot haar beschikking en dus is het ook niet geheel onbegrijpelijk dat de Hongaren het meer de “Hongaarse Zee” noemen. De oppervlakte van het meer is 592 km² en de totale kustlijn is 195 km lang. Het Balatonmeer is de parel van West-Hongarije waar altijd genoeg te beleven valt.

Heb je weinig kennis van Hongarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De ideale vertoefplaats

Het Balatonmeer is niet alleen de ideale vertoefplaats van de Hongaarse inwoners, maar ook van een groot aantal buitenlandse toeristen. De temperatuur is met het zachte Mediterraanse klimaat nooit té warm, zoals ook vaak het geval is in landen als Griekenland, Italië en Spanje. De warmtegraad van het water is 25°C en daarmee is het meer ideaal voor een verfrissende duik tijdens de warme dagen. Alsof het azuurblauwe water nog niet genoeg is, zorgen ook de Hongaarse wijngaarden voor een prachtig uitzicht. De natte dagen in het jaar maken het verbouwen van wijn mogelijk, waardoor Hongarije een aantal smaakvolle en bekende wijnen kon voortbrengen. Rondom het meer zijn voldoende horecagelegenheden voor het nuttigen van een lokale lekkernij en/of een lekker glaasje wijn.

Omliggende steden

Enkele betoverende steden rondom het Balatonmeer zijn Balatonfüred, Siófok, Tihany en Veszprem. Al deze steden liggen aan de kust van het Hongaarse meer en zijn stuk voor stuk de moeite waard voor een bezoek. De omliggende steden bieden een goede combinatie tussen bezienswaardigheden, cultuur en ontspanning en zullen zeker in je geheugen gegrift blijven. Vraag gratis een offerte aan

Bezienswaardigheden rondom het meer

Naast zwemmen, vissen, zeilen en waterfietsen is er nog veel meer te doen in en rondom het Balatonmeer. Hieronder worden een aantal highlights weergegeven die je niet mag missen tijdens een bezoek aan het Balatonmeer.

Het traditionele wijngebied Badacsony
Aan de westelijke noordoever van het Balatonmeer ligt het traditionele wijngebied Badacsony. Dit wijngebied staat mede bekend om de Welschriesling wijn. De wijn heeft zijn oorsprong te danken aan de vulkanische bodem, het zachte klimaat en de zogeheten secondaire straling. Erg mooi om te zien en erg lekker om eens geproefd te hebben.

Het historische Keszthely
Het Slot Festetics in Keszthely is het op twee na grootste slot van Hongarije. Indrukwekkende items zijn de toren in barokstijl, de Helikon bibliotheek en de spiegelmuziekzaal waar in de zomerperiode regelmatig concerten plaatsvinden. Ook het Helikon Museum is de moeite waard voor een bezoek, waar je veel te weten komt over de geschiedenis van de Engelse tuin en het slot. De tuin valt onder de natuurbescherming.

Het muzikale Siófok
Siófok is een vakantiecentrum die aan de zuidoostelijke oever van het meer ligt. In deze plaats speelt muziek een zeer belangrijke rol. Op muzikaal gebied is er voor ieder wat wils en in de zomer worden regelmatig evenementen georganiseerd. Van orgelconcerten tot discotheken, er is altijd wel wat muzikaals te beleven. De plaats beschikt tevens over het beschermde natuurgebied Törek.

Natuurlijke wellness in Heviz, net buiten Budapest
De regionale thermale bronnen staan al eeuwenlang bekend om de weldadige en geneeskrachtige werking. De bekendste bron is Hévizer, welke eigenlijk een geiser is. In het 38°C warme water kan het niet anders dan dat je lekker ontspant in het kratermeer. Ook de modder uit de bodem van het meertje blijkt een goed middel te zijn tegen gewrichtsziekten. Die Kurstadt Balatonföldvár
Deze plaats is ideaal voor liefhebbers van fraaie parken, fantastische promenades en een prachtige haven. Balatonföldvár ligt aan de zuidoostelijke oever van het meer en bij goed weer kun je vanaf de oever tot wel 200 kilometer ver kijken. Vroeger speelden de planoloog István Spur en de adellijke familie Széchenyi een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de stad.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen