Top 10 bezienswaardigheden Boedapest

de skyline van Boedapest
de skyline van Boedapest

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. De plek heeft de bijnaam 'Koningin van de Donau'. De Donau is een rivier die dwars door de stad loopt. In de 19e eeuw werd een brug gebouwd over deze rivier die de Hongaarse hoofdstad Boeda verbond met de Pest die op de andere oever lag. Sinds die tijd heet de stad Boedapest. In deze hoofdstad zijn indrukwekkende pleinen, monumentale gebouwen, boeiende musea en prachtige parken te bezichtigen. Daarnaast zijn er veel badhuizen, iets waar de stad bekend om staat. In Boedapest is van alles te beleven en te zien. In dit artikel lees je welke bezienswaardigheden zeker een bezoekje waard zijn.

Heb je weinig kennis van Hongarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Burchtheuvel

Bijna vanaf alle plekken in Boedapest kun je de Burchtheuvel met het Koninklijk Paleis zien, die over de Donau uitsteekt. Diverse musea zijn in het paleis gevestigd. De burchtwijk is een uitzonderlijk deel van Boedapest waar veel sfeer hangt.

Óbuda

Het oudste deel van de stad is Óbuda, hier woonden de koningen voordat zij naar de Burchtheuvel gingen. Tegenwoordig is het een buitenwijk waar nog verschillende oude huizen staan, vele muziekvoorstellingen gehouden worden en andere culturele evenementen plaatsvinden. Vraag gratis een offerte aan

Sint Stephanusbasiliek

De Sint Stephanusbasiliek is de grootste kerk van Boedapest, daarnaast is het ook de een na grootste van Hongarije. De kerk is vernoemd naar koning Stephanus, de eerste koning van Hongarije. Later werd hij heilig verklaard. De kerk was gereed in 1905, nadat het 54 jaar had geduurd om de kerk te bouwen. Het gebouw heeft een neobarokke stijl waar details belangrijk zijn. Een bijzondere attractie van de kerk is de hand van Stephanus, deze ligt in een van de kapellen. Ieder jaar wordt de hand op de sterfdag van Stephanus (15 augustus) meegedragen door de straten van Boedapest.

Kettingbrug

De Kettingbrug is gelegen over de rivier de Donau. Naast de mooiste en bekendste brug van Boedapest, is de Kettingbrug ook de oudste vaste oeververbinding die in Boedapest ligt. De brug verbond vroeger de stadsdelen Boeda met Pest. Voor de seizoensafhankelijke veerdiensten was dit de vervanging. De brug werd in 1849 gebouwd maar door de Duitsers in 1945 opgeblazen. In 1949 werd de Kettingbrug hersteld.

Margaretha Eiland

Midden in de stad en in de Donau, ligt het 2,5 kilometer lange Margaretha Eiland. Dit is een fraai en rustig park dat ook wel Margiteiland genoemd wordt. Er liggen prachtig aangelegde tuinen, zwembaden, en ruïnes van een klooster zijn hier te bezichtigen. Verder ligt er een openluchttheater en verschillende thermaal waterbronnen. Er mogen hier geen auto's rijden, maar wel taxi's en bussen.

Boedapest
Boedapest

Mathiaskerk

De Matthiaskerk werd, net zoals verscheidene andere gebouwen in Boedapest, meerdere malen zwaar beschadigd. De 19-eeuwse neobarokke kerk is op het moment weer hersteld. In deze kerken kwamen in de middeleeuwen Hongaarse koningen die werden gekroond. Het dak van de kerk is versierd met verschillende kleuren leisteen.

Grotten van Boedapest

Onder de hoofdstad van Hongarije ligt een labyrint van grotten. Er ligt waarschijnlijk wel 30 kilometer aan grotten. Deze grotten zijn de bronnen voor het warme water van badhuizen. Het publiek kan 2 verschillende grotten bezichtigen; de Pálvölgyi-grot en de Szemlöhegyi-grot.

de spa baden van Boedapest
de spa baden van Boedapest

Turkse baden

Boedapest is bekend om zijn openbare badhuizen. Er zijn talloze badhuizen te vinden in de stad, waarvan sommige al eeuwen oud zijn. In Boedapest zijn veel warmwaterbronnen aanwezig en daarom worden er al sinds de Romeinse tijd badhuizen bij deze bronnen gebouwd.

Vaci Ut

Als je wilt winkelen in de hoofdstad van Hongarije, moet je op de Vaci Ut zijn. Dit is de grootste winkelstraat van Boedapest. Het is hier altijd druk en alle bekende winkelketens zijn hier te vinden.

Dohány synagoge

De Dohány synagoge is zowel de grootste synagoge van Europa als de op één na grootste van de wereld. Het complex is gebouwd door een Oostenrijker die niet tot het jodendom behoorde in een Moors-Byzantijnse stijl. Deze stijl was voornamelijk rond 1850 populair. In deze synagoge is de begraafplaats te zien waar de oorlogsslachtoffers van 1944/1945 begraven zijn. Daarnaast ligt er een joods museum in, waar religieuze voorwerpen te aanschouwen zijn die over joodse feestdagen en het geloof gaan en er is een ruimte die aan de holocaust van Boedapest gewijd is.

Hoe mooi de directe omgeving is van Boedapest zie je in dit filmpje: 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,5

Gerelateerde artikelen