Kuching

Kuching in MaleisiŽ
Kuching in MaleisiŽ

Kuching ligt op het Maleisische deel van Borneo, aan de Sarawak rivier en heeft ongeveer 60.000 inwoners. Kuching wordt ook wel eens 'Cat City' (Stad van de Katten) genoemd. Het Maleise woord voor 'kat' is namelijk 'kuching'. Anderen denken weer, dat de naam uit het Chinees afkomstig is. Daar betekent 'kuchin' haven. Ondanks dat dat niemand eigenlijk weet waar de naam nu echt vandaag komt is de  stad in de ban van de kat. Zo vind je er een kattenmuseum, heel veel verschillende kattenbeelden en is de kat het symbool van de stad. Veel inwoners van de stad zijn Chinees-Maleisische waardoor de stad erg chinees aan doet. Bij het bezoekerscentrum van de stad kun je terecht voor allerlei brochures en adviezen. Ook kun je hier diverse accommodaties boeken bij nationaal parken en natuurparken in de omgeving. Zo vind je er in de buurt het Bako Nationaal Park, Kuching Wetlands Nationaal Park en het Semenggoh orang-oetan rehabilitatiecentrum. In dit centrum wordt de trots van Borneo: de orang-oetan opgevangen wanneer zij niet meer in het wild kunnen leven.

Verder kun je  in Kuching uitstekend winkelen. Tot een aantal jaar geleden stelde winkelen niets voor. Er waren winkelcentra maar deze waren erg oud waardoor lokale inwoners liever een weekendje naar Kuala Lumpur vlogen. Tegenwoordig is dat anders en zijn er moderne winkelcentra gebouwd waar je honderden winkels vindt. Wil je genieten van vis dan is Top Spot foodcourt wel wat voor jou. Hier wordt elke dag verse vis aangeleverd en is het 's avonds dringen om een tafeltje te bemachtigen. De foodcourt bestaat uit tal van eettentjes met allemaal hun eigen specialiteit, ter plaatse kun je uitzoeken en aanwijzen welke vis of welk gerecht je wilt.

Heb je weinig kennis van MaleisiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Kuching
Plaatsen in de buurt van Kuching:

Ervaringen

Kees Vredevoort op 16 januari 2020 plaats: Kuching, reisperiode: december 2019

Leuke plaats met een bijzondere historie. Je kunt er geweldig eten, de boulevard langs de Sarawak rivier is gezellig en levendig.

  • Algemeen 9
  • Inwoners 9
  • Ligging 9
Pim Schaaf op 3 mei 2014 plaats: Kuching, reisperiode: mei 2014

Kuching heeft een leuk rivierfront, dat vooral voor een avondwandeling in de smaak zal vallen. Restaurants van goede kwaliteit zijn aan de westkant van de boulevard te vinden, maar veel leuker is het restaurant op de parkeergarage op 5 minuten lopen vanaf de oostkant. Overdag is het park met musea, vooral het gratis museum over de cultuur en natuur van Borneo, erg de moeite waard.

  • Algemeen 7
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 7
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 5
  • Ligging 6

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kuching

Cat Museum (Kuching)

Cat Museum
Cat Museum

Het Cat Museum in Kuching, staat zoals de naam al zegt, helemaal in het teken van katten. Het museum is opgericht in 1993. De bedenkers van dit museum waren de minister Abdul Taib Mahmud en zijn vrouw Laila Taib. In het museum kun je ruim 2.000 tentoonstellingen, monumenten en kunstvoorwerpen van katten bekijken, die afkomstig zijn vanuit de hele wereld. De kat is namelijk het symbool van geluk in Maleisië.

Fort Margherita (Kuching)

Fort Margherita
Fort Margherita

Fort Margherita is een erg oud fort gebouwd in 1879 door Charles Brooke. Het gebouw is gemaakt in de form van een kasteel. Fort Margherita diende ter verdediging van de stad Kuching tegen de piraten. Vanaf 1971 tot op heden dient het fort echter als een politie museum. De naam van het fort is afkomstig van Brookes vrouw, Margaret Alice Lili de Windt.

Sarawak Museum (Kuching)

Sarawak Museum
Sarawak Museum

Het Sarawak Museum is open sinds 1891 en daarmee is het het oudste museum in Borneo. De oprichter van het museum was Charles Brooke en hij werd op het idee gebracht door de Brit Alfred Russel Wallace. Deze Brit zocht in die tijd naar lokale specialiteiten. In het museum zie je daarom ook lokale kunstwerken en ambachten en collecties van lokale dieren. Het uiterlijk van het museum is gebaseerd op het ziekenhuis Adelaide Children’s Hospital.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van MaleisiŽ bekijken.

Vervoer

De enige manier om vanaf het Maleisische schiereiland naar Kuching te komen is per vliegtuig. Dagelijks zijn er meerdere vluchten vanaf Kuala Lumpur en Johor Bahru naar Kuching International Airport. De airport ligt op ongeveer 15 kilometer van het stadscentrum en vanaf het vliegveld kun je per transfer in de stad komen.

Vakantieverhalen / reisverslagen

Heb je interesse in een reis naar Kuching? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Kuching, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar MaleisiŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen