Vuurwerkfestival Malta

Valletta is het decor voor het festival
Valletta is het decor voor het festival

Vuurwerkliefhebbers zitten op het eiland Malta in de Middellandse Zee goed. Want hoe klein het ook mag zijn, ze zijn groots in het geven van vuurwerkshows. Vuurwerk is samen met lekker eten en voetbal een van de drie belangrijkste dingen in het leven voor de Maltezers. Wij bezochten het festival en vertellen je wat het festival is en wanneer het gehouden wordt. Malta is een fantastisch eiland waar enorm veel te zien en te doen is. 

Heb je weinig kennis van Malta? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ontstaan vuurwerkfestival

Vuurwerk in Malta is een eeuwenoude traditie en stamt al uit de tijd van de ridders van St. John. Tijdens belangrijke feesten werd er vuurwerk afgestoken, wat een uitdrukking van vreugde bij speciale gelegenheden was, zoals het verkiezen van de Paus of de geboorte van een prins. Tot op de dag van vandaag wordt deze traditie nog in ere gehouden.

Het festival

In 2017 werd het vuurwerkfestival alweer voor de 16e keer gehouden op Malta en wordt ieder jaar georganiseerd door het Ministerie van Toerisme en de Malta Tourism Authority. Het spectaculaire evenement is ooit gestart om de toetreding van Malta tot de Europese Unie te vieren op 1 mei 2004. Het festival omvat shows van andere landen maar ook shows gemaakt door een aantal van de beste lokale vuurwerkfabrieken. Wist je dat er zo'n 35 vuurwerkfabrieken te vinden zijn op Malta?

Vuurwerk gemaakt door een van de 35 lokale bedrijven
Vuurwerk gemaakt door een van de 35 lokale bedrijven

Onze ervaring

Deze bekende traditie wordt door zowel inwoners van het eiland en door buitenlanders bijgewoond. De grote haven van Valletta is onder andere het decor voor dit evenement. Wij mogen de sfeer van het festival proeven tijdens twee van de drie avonden. We beginnen het vuurwerkavontuur in Marsaxlokk, wat met zijn traditionele vissersboten een prachtig decor is voor dit lichtspektakel. Er worden drie landen vertegenwoordigd bij de show van die avond, waar Malta toch wel met kop en schouders bovenuit steekt. De laatste avond, en dus de grote finale, wordt gehouden in Valletta. Het authentieke centrum van Valletta zorgt eveneens voor een prachtig decor. De vuurwerkshow is enorm en goed uitgevoerd op de bijbehorende muziek. Het lijkt alsof heel Malta op het festijn is afgekomen. Dit merken we overigens vooral als we die avond met de auto van het centrum weer terug naar ons hotel moeten. Veel wegen in Valletta zijn eenrichtingswegen, waardoor al snel het hele centrum vast staat. Een scooter of een hotel op loopafstand in het centrum boeken is dus een aanrader. 

Waar en wanneer

Het festival wordt verspreid over verschillende steden op het eiland. Zo vond het festival in 2017 plaats in drie plaatsen, namelijk in Xaghra op Gozo, Marsaxlokk en de grote finale in Valletta. Het festival vindt meestal plaats in de maand april. Houd de website van het vuurwerkfestival in de gaten voor de up-to-date data. De vuurwerkshows worden meestal gegeven vanaf het water, waardoor je vanaf de kades bij de steden een perfect uitzicht hebt op het spektakel.

Festas

De festas van Malta is iets waar je zeker wat over zal horen als je Malta bezoekt. Deze plaatselijke feesten worden ter ere van de beschermheiligen van een van de 365 kerken op het eiland gevierd. Ieder dorp  heeft wel zo'n feest. Het vuurwerkfestival van Malta is het startsein voor alle dorpsfeesten op Malta. Deze feesten worden gehouden tussen juni en september en vinden bijna ieder weekend wel ergens op Malta in een dorp of stad plaats. Tijdens deze feesten staat ook vuurwerk weer centraal. Er worden murtali, een soort rotjes, afgestoken maar ook kleurrijk vuurwerk. Ook de draaischijven die vrolijk ronddraaien met vuurwerk zijn veel gezien tijdens deze feesten. Ben je niet in de gelegenheid om Malta te bezoeken tijdens het vuurwerkfestival? Dan is een bezoek aan een festa dus ook een optie.

Het festa in Gudja op Malta
Het festa in Gudja op Malta


Weten wat de mooiste plekken van Malta zijn? dat lees je HIER 

 

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen