Vuurwerkfestival Malta

Valletta is het decor voor het festival
Valletta is het decor voor het festival

Vuurwerkliefhebbers zitten op het eiland Malta in de Middellandse Zee goed. Want hoe klein het ook mag zijn, ze zijn groots in het geven van vuurwerkshows. Vuurwerk is samen met lekker eten en voetbal een van de drie belangrijkste dingen in het leven voor de Maltezers. Wij bezochten het festival en vertellen je wat het festival is en wanneer het gehouden wordt.

Astrid 'Malta is de naam van de eilandengroep in de Middellandse Zee. Malta bestaat eigenlijk uit 3 eilanden: Malta, Gozo en Comino. Het is de perfecte plek voor een heerlijke zonvakantie. Maar ook op cultuur te snuiven. Zelf vind ik de hoofdstad Valletta een erg leuke stad met veel mooie gebouwen. Daarnaast heb ik met de hop on, hop off bus de rest van het eiland verkent. Ik ben ook een dag naar het onbewoonde eiland Comino geweest. Comino noemen ze ook wel de Blue Lagoon, vooral de zee is hier prachtig!', Astrid - reisexpert Malta gratis reisvoorstel >>

Ontstaan vuurwerkfestival

Vuurwerk in Malta is een eeuwenoude traditie en stamt al uit de tijd van de ridders van St. John. Tijdens belangrijke feesten werd er vuurwerk afgestoken, wat een uitdrukking van vreugde bij speciale gelegenheden was, zoals het verkiezen van de Paus of de geboorte van een prins. Tot op de dag van vandaag wordt deze traditie nog in ere gehouden.

Het festival

In 2017 werd het vuurwerkfestival alweer voor de 16e keer gehouden op Malta en wordt ieder jaar georganiseerd door het Ministerie van Toerisme en de Malta Tourism Authority. Het spectaculaire evenement is ooit gestart om de toetreding van Malta tot de Europese Unie te vieren op 1 mei 2004. Het festival omvat shows van andere landen maar ook shows gemaakt door een aantal van de beste lokale vuurwerkfabrieken. Wist je dat er zo'n 35 vuurwerkfabrieken te vinden zijn op Malta?

Vuurwerk gemaakt door een van de 35 lokale bedrijven
Vuurwerk gemaakt door een van de 35 lokale bedrijven

Onze ervaring

Deze bekende traditie wordt door zowel inwoners van het eiland en door buitenlanders bijgewoond. De grote haven van Valletta is onder andere het decor voor dit evenement. Wij mogen de sfeer van het festival proeven tijdens twee van de drie avonden. We beginnen het vuurwerkavontuur in Marsaxlokk, wat met zijn traditionele vissersboten een prachtig decor is voor dit lichtspektakel. Er worden drie landen vertegenwoordigd bij de show van die avond, waar Malta toch wel met kop en schouders bovenuit steekt. De laatste avond, en dus de grote finale, wordt gehouden in Valletta. Het authentieke centrum van Valletta zorgt eveneens voor een prachtig decor. De vuurwerkshow is enorm en goed uitgevoerd op de bijbehorende muziek. Het lijkt alsof heel Malta op het festijn is afgekomen. Dit merken we overigens vooral als we die avond met de auto van het centrum weer terug naar ons hotel moeten. Veel wegen in Valletta zijn eenrichtingswegen, waardoor al snel het hele centrum vast staat. Een scooter of een hotel op loopafstand in het centrum boeken is dus een aanrader. 

Waar en wanneer

Het festival wordt verspreid over verschillende steden op het eiland. Zo vond het festival in 2017 plaats in drie plaatsen, namelijk in Xaghra op Gozo, Marsaxlokk en de grote finale in Valletta. Het festival vindt meestal plaats in de maand april. Houd de website van het vuurwerkfestival in de gaten voor de up-to-date data. De vuurwerkshows worden meestal gegeven vanaf het water, waardoor je vanaf de kades bij de steden een perfect uitzicht hebt op het spektakel.

Festas

De festas van Malta is iets waar je zeker wat over zal horen als je Malta bezoekt. Deze plaatselijke feesten worden ter ere van de beschermheiligen van een van de 365 kerken op het eiland gevierd. Ieder dorp  heeft wel zo'n feest. Het vuurwerkfestival van Malta is het startsein voor alle dorpsfeesten op Malta. Deze feesten worden gehouden tussen juni en september en vinden bijna ieder weekend wel ergens op Malta in een dorp of stad plaats. Tijdens deze feesten staat ook vuurwerk weer centraal. Er worden murtali, een soort rotjes, afgestoken maar ook kleurrijk vuurwerk. Ook de draaischijven die vrolijk ronddraaien met vuurwerk zijn veel gezien tijdens deze feesten. Ben je niet in de gelegenheid om Malta te bezoeken tijdens het vuurwerkfestival? Dan is een bezoek aan een festa dus ook een optie.

Het festa in Gudja op Malta
Het festa in Gudja op Malta

Heeft u interesse in een reis naar Malta? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen